Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 00:00
Türk hazır giyim sektörü, dünyadaki imajını güçlendirmek için İskandinav ülkelerinden başlayarak ihracat turları yapacak. 1 milyon Euro bütçeli 4 yıllık Sektörel Ticaret Heyeti projesi kapsamında ilk olarak iç giyim ve çorap üreticileri 14-16 Eylül’de Danimarka’ya gidecek. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “İskandinav ülkeleri yılda 30 çiftli dünya çorap lideri” dedi.
KÜRESEL krizle birlikte ihracat kayıpları yaşayan ve alternatif pazar arayışlarına giren hazır giyim sektörü için İskandinav ülkelerine yönelik proje gerçekleştirilecek. Projenin ilk aşamasında 14-16 Eylül’de çorap ve iç çamaşırı üreten 44 firmayı kapsayan Sektörel Ticaret Heyeti, Kopenhag’a (Danimarka) gidecek. İlk kez spesifik bir çalışma ile sektörel ticaret heyeti oluşturduklarını söyleyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “İskandinav ülkelerine gerçekleştireceğimiz 4 yıllık bu proje kapsamında Türk hazır giyim ve konfeksiyon ihracatını 20 milyar
dolar seviyelerine ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
310 milyon dolar Türk hazır giyimcileri olarak eylülde Danimarka’ya çıkarma yapacaklarını belirten Tanrıverdi projenin hedefleri hakkında şu bilgileri verdi: “Alternatif pazar arayışları çerçevesinde ilk olarak milli geliri ile dikkat çeken İskandinavya’yı seçtik. Toplam 1.3 milyar dolara ulaşan İskandinav ülkeleri çorap ve iç giyim ithalatından Türkiye’nin aldığı yüzde 8’lik payı dört yıl sonunda yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yani, bölgeye yaptığımız 104 milyon dolarlık ihracatı 310 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İkinci hedefimiz ise, Türk hazır giyim ve konfeksiyon ihracatını 20 milyar dolara ulaştırmak. Sektör olarak 2023 için 100 milyar dolarlık ihracat hedefi koymuştuk, buna ulaşmamız için önce 4 yıl sonunda 20 milyar doları yakalamamız gerekir.”
4 aşamadan oluşacak
Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün desteklenmesi ve kriz sonrasına hazırlanması amacıyla bu projeyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Tanrıverdi, proje kapsamında neler yapılacağını şöyle anlattı: “Projenin ilk aşaması 2009’da 27 Avrupa Birliği ülkesinde çorap ve iç giyim sektörünün tanıtılması olacak. 2010’da örme dokuma sektörünün tanıtımını ve pazarlama faaliyetlerini yürüteceğiz. 2011’de denim üzerine tanıtım çalışmaları yapacağız, projenin son yılında ise genel hazır giyim-konfeksiyon sektörünün tanıtımını gerçekleştireceğiz.”
1 milyon Euro bütçeTanrıverdi, projenin Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından da desteklendiğini belirterek, “Firmalar 1260
Euro ödeyerek bu projeye dahil oluyor. Bizim projenin ilk yılı için belirlediğimiz bütçe 200 bin Euro. Projenin tamamı için de 1 milyon Euro bütçemiz bulunuyor. Çorap ve İç Giyim Sektörel Ticaret Heyeti’nin Danimarka çıkarması öncesinde katalog çekimleri yaptık, ürünlerimizin tanıtımını yapmaya başladık” diye konuştu. Hikmet Tanrıverdi, İskandinav ülkelerine odaklanmalarını, çoraba dünya ortalamasının üzerinde harcama yapmalarına bağladı ve bunların kişi başına yılda 30 çiftle dünyanın en fazla tüketim yapan ülkeleri olduğunu söyledi.
Çin, bizi zorluyor
ÖZKAN Karaca, Türkiye’nin çorap ihracatıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “1998-2007 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 14 değer ve yüzde 16 miktar artışı gösterdik, örme grubundaki payımız yüzde 14’e çıktı. 1998’de 216 milyon dolar olan ihracatımız, 2008 yılı sonu itibariyle yüzde 7 düşmesine rağmen yaklaşık 900 milyon dolar oldu. 2008 martından itibaren sektörde düşüşler yaşanmaya başladı. 2005 ve 2006’da AB çorap ihracatının yüzde 55’ini karşılıyorduk. 2007’de yüzde 41’e, 2008’de ise yüzde 37’ye düştü. İhracatının yüzde 90’ını AB ülkelerine yapan Türk çorapçılarını Çin zorlamaya devam ediyor. 2008’de payları yüzde 24’ten yüzde 31’e yükseldi.”
3 Avrupalı’dan biri Türk çorabı giyiyorTürk çorap sektörü miktar, üretim ve ihracatta Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor.
Yılda 2 milyar 400 milyon çorap üretiliyor.
Bunun 1.8 milyon çifti ihraç ediliyor, 600 bini iç pazarda kullanılıyor.
Her 3 Avrupalı’dan biri Türk çorabı giyiyor.
İskandinav ülkeleri yılda toplam 452 milyon dolarlık çorap ithal ediyor.
Türkiye yüzde 15 payı ile bu ithalatın 68 milyon dolarlık kısmını karşılıyor.