Güncelleme Tarihi:
YOĞUN iş günleri, uzun süren toplantı ve iş seyahatlerinin ardından iş dünyası da tatile girmek için gün sayıyor. İş ve yaşam dengesini sağlamaya özen gösteren CEO’lar artık önceki yılların aksine tatil planlarını çok önceden yapıyor. CEO Life dergisinin 187 iş insanı arasında düzenlediği, tatil planlarını, gidecekleri yerleri, tatil sürelerini ve sıklığını ortaya koyan ‘Tatil 2010’ anketine göre hâlâ plansız tatile çıkanlar bulunsa da, önceki yılların aksine 2010’un 3 ayını organize edenlerin, düzenli tatil yapan, tatilini aylar önceden planlayanların sayısı artıyor. Yurtiçi ya da yurtdışına gidecek olanlar sadece tatil beldesini seçmekle kalmıyor, günlerini belirleyip önceden rezervasyon da yaptırıyor. İş dünyasının yüzde 73.1’inin tatil planları hazır olurken, tatil rotasında yurtiçinde Bodrum ve Çeşme ön plana çıkıyor. Yurtdışında ise ABD, İtalya ve Uzakdoğu ilk sıralara yerleşirken, eğlenceli ve ilginç tatil için Tanzanya, Karayipler, Nepal planları yapılıyor.
Düzenli tatil yapılıyor
Her yıl düzenli olarak tatil yapanların oranı yüzde 88.5 olurken, düzenli tatil yapamayanların oranı da yüzde 11.5’de kalıyor. Düzenli tatil yapamayanlar da tatil yapmanın formülünü bulmuş durumda. Ankete katılan işadamlarının yüzde 30’u düzenli tatil yapamasa da, perşembe-pazar günleri arasında tatil kaçamağını seçiyor. Haftasonu çalışmayıp, bu günleri tatil fırsatı olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 20 oluyor. Ancak işadamlarının en çok yöneldiği tatil planı ise fırsat buldukça tatile gitmek. Bunların oranı da yüzde 35’e çıkıyor. İş seyahatlerini tatil için fırsat bilenlerin oranı yüzde 10 olurken, iş dünyasının yüzde 5’i tatile hiç vakit ayıramıyor.
İş dünyasının yüzde 36.3’ü yoğun iş temposu içinde kendisine en az 1 hafta tatil süresi ayırabiliyor. 1 haftalık tatilinin yanına 2-3 günlük kısa tatillerini ekleyerek dinlenen işadamlarının oranı da yüzde 30.3’ü buluyor. 2 hafta süreli tatil yapanlar yüzde 14.8 olurken, 3 haftalık tatile çıkanlar yüzde 9.3 oranında. İş dünyasında 3 haftadan uzun süreli tatile çıkanların oranı ise yüzde 2’yi aşamıyor. Tatil için sadece bayram ve tatil günlerini değerlendirebilenler de bulunuyor.
Tatil rotası Bodrum
İş dünyasının tatil rotasında yurtiçinde Bodrum bulunuyor. Bodrum’dan sonra Çeşme ve Marmaris geliyor. 2010 yazının yurtdışı tatil yerleri arasında ise İtalya, Uzakdoğu ve ABD öne çıkıyor. Çocuk faktörü nedeniyle de ABD, İngiltere ve İtalya başı çekiyor. İş dünyasının ‘rüya tatil hayallerini ise Bora Bora Adaları, Tayland, Yeni Zelanda ve Nepal süslüyor.
Her 5 CEO’dan 1’i tekne alacak
CEO’lar arasında tekne sahipliği de artıyor. Ankete göre, tekne sahibi olan CEO’ların oranı yüzde 20’ye ulaşmış durumda. Tekne sahibi olmak isteyenlerinin sayısının arttığı da gözleniyor. Ankete katılanların yüzde 21.8’i ise tekne almayı planlıyor. Bu yıl yat ya da tekne ile tatile çıkacakların hedefinde ise Göcek, Yunan Adaları ve Fethiye var. Türkiye kıyılarını tercih edenlerin Ege kıyıları boyunca seyahat ettikleri ve konakladıkları görülüyor.
Kim tatilini nerede geçirecek
Avivasa Emeklilik Genel Müdürü Meral Eredenk, tatil için perşembe-pazar formülünü uyguluyor.
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, “Yoğun iş temposu nedeniyle haftasonu tatil yaparım” diyenler arasında yer alıyor.
Bu yaz Bodrum’u tercih edecekler arasında Doğuş Otomotiv’den Aclan Acar, Akın Öngör ve Varyap’tan Erdinç Varlıbaş var. Çeşmeciler arasında ise Anadolu Sigorta’dan Mustafa Su ve Benetton’dan Zeynep Selgur bulunuyor.
Vodafone’dan Cenk Serdar, ilginç ve eğlenceli bir tatil için Tanzanya’yı tercih etti.
Sami Nacaraoğlu’nun tercihi ise Brezilya.
Ata Yatırım Genel Müdürü Bülent Altınel ise çocuk faktörü nedeniyle Paris/Disneyland’a gitmeyi planlıyor.