Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2008 00:00
Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Soner’in matematik alanındaki projesi, Avrupa Araştırma Konseyi’nden 880 bin Euro’luk destek aldı.
Soner’in "Finansal Risk Yönetimi için Matenatiksel Metodlar" başlıklı projesi, Avrupa Birliği’nin öncü araştırmaları desteklemek amacıyla kurduğu Konsey’in, 997 başvuru arasından seçtiği tek Türk proje oldu. Avrupa Araştırma Konseyi’nin araştırmaları desteklemek amacıyla kurulan bir destekleme kurumu olduğunu belirten Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Tosun Terzioğlu, üyeler ve aday ülkeler arasında ileri araştırma projelerinin ilk kez değerlendirilmeye başlandığını vurguladı.
7 ay incelendi
Konsey’in ilk defa 2008’de yaptığı "ileri araştırmacılar desteği çağrısına son 10 yılda çok önemli başarılara imza atmış araştırmacıların katıldığını söyleyen Terzioğlu, 7 ay incelenerek verilen desteğin AB’nin diğer desteklerinden farklı olduğunu ve ilk kez bireysel araştırmacılara verildiğini anlattı. Terzioğlu, desteklerin üç ana dalda verildiğini söyleyerek "Yaşam bilimleri, Sosyal Bilimler ve Doğa bilimi ile Mühendislik alanlarındaki projelere destek veriliyor. Bilimin, bilginin sınırlarını öteye taşıyabilecek projeler seçiliyor. Sıkı bir değerlendirme yapıldı. Araştırmacıların hangi kurumlardan katıldığı da çok önemliydi. Sabancı Üniversitesi de bir anlamda değerlendirildi" diye konuştu.
Uygulama önemli
Prof. Soner ise, başvuran projelerin büyük bölümünün finans konusunda olduğunu belirterek, "Benim için uygulama çok önemli. Uygulama alanı olan bir proje yaptık. Şirketler bazında finansal riskin ölçülmesi ve yönetilmesinin matematiksel yöntemlerini oluşturmak istiyoruz" dedi. Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakiye Avdan Boyacıgiller ise, Işık İnselbağ Finans Kürsüsü’nün aldığı bu desteğin kendileri için çok anlamlı olduğunu dile getirdi.
Araştırmaya ALP rehberliğiAvrupa Birliği (AB) çerçeve fonlarının Sabancı Üniversitesi için önemli olduğunu söyleyen Prof. Boyacıgiller, araştırma fonlarını üniversite olarak izleyip araştırmacıları proje yapmaları için yönlendirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Proje hazırlamak için bu programların satır aralarını iyi okuyabilmek önemli. Araştırmacıların formlarla boğuşması çok yanlış. Üniversite olarak bizim en büyük özelliğimiz zamanı değerlendirmek. Bürokrasi ile uğraştırmamak araştırmacıyı. Bunun için de Araştırma Lisanüstü Politikalar Direktörlüğü’nü (ALP) kurduk. ALP, AB, TÜBİTAK, DPT programlarını izliyor. Araştırmacıların dikkatine sunuyor. Proje yönetim ofisimiz var. Bu projede böyle geldi."
Sabancı Üniversitesi gibi olsalar 600 milyon Euro gelirSABANCI Üniversitesi Rektörü Prof. Tosun Terzioğlu, Sabancı Üniversitesi’ndeki öğretim üyelerinin Avrupa Birliği (AB) fonlarından aldıkları "araştırma" destekleri ortalamasının öğretim üyesi başına 26 bin
Euro olduğuna dikkat çekti. Terzioğlu, "Eğer Türkiye’deki tüm üniversitelerde bu ortalama tutturulabilseydi, 6’ncı Çerçeve Programı kapsamında Türkiye’nin 600 milyon Euro’luk fonu kullanması mümkün olurdu" dedi.