Türk Barter komşu ülkelere açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk Barter komşu ülkelere açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2009 11:13

Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı Sırrı Şimşek, Kıbrıs'ta temsilciliklerinin 3 ay içinde faaliyete gireceğini, tüm komşu ülkelerde de bir yıl içinde faaliyete başlayacaklarını bildirdi.

Şimşek, devlet destekli, komşu ülkelerle Barter ticaretinin uygulanacağı, hükümetler arası Barter anlaşmasını içeren bir proje düşündüklerini ancak, bunun pek gerçekleşmediğini söyledi.

Komşu ülkelerde Türk Barter temsilciliği kurmak ve Türk Barter lisans hakkını vermek suretiyle bir organizasyon oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Şimşek, “Kıbrıs'ta temsilciliğimiz başlayacak. Görüşmeleri tamamladık. Tahmin ediyorum Kıbrıs'ta temsilciliğimiz 3 ay içinde faaliyete girecek. Bunun haricinde tüm komşu ülkelerde bir yıl içinde faaliyetimiz başlamış olacak” dedi.

Şimşek, bu sistemle Türk şirketlerinin komşu ülkelere ihracat yaparken, bu ülkelerden mal alımı sağlayacağını, bununla nakit ticarete de destek olunacağını kaydetti.

Sırrı Şimşek, “Tahmin ediyorum komşu ülkelerde Türkiye'de 400 milyon lira olan ciromuzun en az iki katı ciro gerçekleştirmiş oluruz” şeklinde konuştu.

“DÜNYA TİCARETİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 15'İ BARTER SİSTEMİNE DÖNDÜ”

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 15'inin Barter sistemine döndüğünü ifade eden Şimşek, “Ülkeler arası çok büyük Barter anlaşmaları var. Irak şu an petrol karşılığı tüm ticaretini Barter ile yapıyor. Rusya önemli bir Barter sistemine dönüş günleri yaşıyor. Dünyada Barter uygulamaları ülkeler arası büyük işlemlerle de yükselmeye başladı” diye konuştu.

“STOKLARI OLANLAR BARTER SİSTEMİNE MÜRACAAT EDİYOR”

Krizde Barter sistemine ilginin çok daha yoğun olduğuna işaret eden Şimşek, şu anda Türkiye'de medya şirketlerinin yüzde 40 cirosunun Barter sistemi ile döndüğünü kaydetti.

Şimşek, krizde Barter sistemine en fazla talebin, inşaat, tekstil, medya sektörlerinden geldiğini, stokları, atıl kapasitesi olanların Barter sistemine müracaat ettiklerine dikkati çekti.

Şimşek, son aylarda geçen yılın aynı aylarına göre işlem hacimlerinin yüzde 100'lere varan artış gösterdiğini, aylık bazda işlem hacimlerinin 40-50 milyon lira olduğunu vurguladı.

Şu anda 4 bin 500'e yakın üyeleri olduğunu bildiren Şimşek, sektörde küçük küçük şirketler de kurulduğuna dikkati çekerek, “Bununla ilgili mevzuat çalışmamız var. Bu mevzuat çalışması ile Barter şirketlerinin de mutlaka BDDK tarafından denetlenmesi, varlık şirketleri gibi sağlam kaynakları, güçlü sermayeleri olan şirketlerin bu işi yapması gerekiyor. Küçük firmaların yanlış uygulamaları ile sistem zarar görüyor. Bir an önce bu mevzuat çıkartılmalı” dedi.

“BARTER SİSTEMİNDE RİSK YÖNETİMİNİ İYİ YAPMAK GEREK”

Barter sisteminde para yerine bizzat ihtiyaç duyulan mal ve hizmet kullanımı şekli ile kredi kullanıldığını anlatan Şimşek şunları kaydetti:
“Barter iki türlü yapılıyor. Birincisi insanlar kendi anladıkları gibi Barter yapmaya çalışıyorlar. Örneğin bir inşaat şirketi sıkıntıya girdiğinde tedarik zincirini kendi kendine mal karşılığı daire vermek suretiyle kurgulamaya çalışıyor. Medya sektörü, reklam karşılığı mal alarak bunu yapıyor. Gazetede okudum, oteller bile sanatçıların düğününü konser karşılığı yapıyor. Ancak, burada rakamsal eşitlik sağlanamadığı için problem yaşanabiliyor. Halbuki Barter sisteminde cari hesap mantığı ile çalışıldığından herhangi bir firma satış yaptığı bir firmadan mal almak zorunda bırakılmıyor ve firma çok daha esnek bir modelle işini yürütebiliyor.”

Barter sisteminde stokta bir mal varsa bunu pazarlayarak kredi oluşturulabileceğini belirten Şimşek, bunun için ekstra bir teminat alınmadığını söyleyerek, “Teminatlı kredi kullanmak istendiğinde de bir gayrimenkul ipotek ediyorsunuz. Size bir kredi tahsis ediliyor. Bu kredi adı altında para almıyorsunuz, ihtiyacınız olan mal ve hizmeti alıyorsunuz. Geri ödemesini de mal ve hizmetle yapma imkanını size sunuyoruz” dedi.

Şimşek, Barter sisteminde risk yönetimini iyi yapmak gerektiğine, Barter sistemini kullanmak isteyen şirketlerin mal varlıklarının bu borcu ödeyecek kapasitede olması gerektiğine işaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!