Türk aşçılar yurtdışına açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk aşçılar yurtdışına açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2010 14:23

İstanbul'da kurulu Mutfak Sanatları Akademisi'nin (MSA) mezunları, Türkiye'deki beş yıldızlı otellerin yanı sıra uluslararası diplomaları sayesinde çeşitli ülkelerin mutfaklarında iş imkanı buluyor.

Haberin Devamı

Ankara'da aşçılık mesleğine ilgi duyanlarla buluşan MSA Yöneticisi Bade Tomruk, 2004 yılından beri faaliyet gösteren akademinin, profesyonel aşçılık ve pasta ekmekçilik alanında Türkiye'nin uluslararası diploma veren ilk ve tek aşçılık okulu olduğunu söyledi.

Aşçılık ve pastacılık eğitimini 4 ay uygulamalı olarak akademinin mutfaklarında, 4 ay da beş yıldızlı otellerin restoran ya da mutfaklarında verdiklerini ifade eden Tomruk, öğrencilerin staj yerleşimlerini kendilerinin yaptığını, Türkiye'nin önde gelen tüm mekanlarıyla çalıştıklarını belirtti.

Tomruk, “Öğrencilerimiz, İtalyan, Fransız, Türk olsun, çeşitli alanlarda uzman şeflerin yanında çalışıyorlar. Yurt dışında da mezunlarımızdan, ünlü aşçı Jamie Oliver'in yanında staja giden arkadaşlarımız oldu” dedi.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra akademide eğitim alanların, yurt dışından özel davet edilen dünyaca ünlü şeflerle tanışma fırsatı bulduğunu bildiren Tomruk, “Öğrencilerimiz, uluslararası bir şeften, dünyada olan biteni, Türkiye'de, bizim mutfaklarımızda öğrenme şansı buluyor. Her ay böyle bir çalışma yapıyoruz” dedi.

Akademinin yılda 750'yi aşkın profesyonel aşçıyı mezun ettiğini bildiren Tomruk, “Mezunlarımızı, Türkiye'de beş yıldızlı otellerin mutfaklarında, restoranlarında, pastanelerinde her türlü pozisyonda görmek bir yana artık dünyaya ihraç eder hale geldik. Yurt dışında sadece staj yapmakla kalmıyorlar, çok güzel mekanlarda iş buluyorlar” dedi.

Akademi öğrencilerinin yüzde 98'inin mezuniyetinin hemen ardından iş bulduğunu vurgulayan Tomruk, öğrencilerin daha staj yerlerinde iş teklifleriyle karşılaştıklarını kaydetti.

Tomruk, 18-35 yaş arası öğrencileri bulunduğunu ifade ederek, “Akademimizde liseyi bitirenler, üniversite mezunları ya da üniversitede yanlış bölüme girdiğini fark ederek kariyer çizgisini değiştirmek isteyenler var. Bankacılık, yöneticilik gibi kariyerleri varken, 'Benim hayatımın çizgisi bu değil' diyerek, yaşamına farklı yön vermek isteyen mezunlarımız da var. Gönlünde aşçılık yatan herkes, akademide buluşuyor” diye konuştu.

MUTFAKTA KEYİFLİ ZAMAN GEÇİRMEK İSTEYENLERE...

Tomruk, akademide aşçılığı kariyer edinenlerin yanı sıra mutfakseverlere, keyifli zaman geçirmek için ya da hobi amacıyla gelenlere de hizmet verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bade Tomruk, “Mesela bir akşam iş çıkışında grup halinde gelerek, mutfakta keyifli zaman geçirebiliyorlar. Profesyonel şefimiz eşliğinde menü yapıyorlar, menünün tariflerini alıp sonra eve götürebiliyor, yemeği pişirip orada yiyebiliyor ya da kalanını eve götürüp sevdikleriyle paylaşabiliyorlar. Katılımcılar, dünya mutfaklarından örnekler, pastalar, soslar öğrenip, evlerinde uygulayabiliyorlar” diye konuştu.

Türkiye'de aşçılık mesleğinin imajının yükseldiğini belirten Tomruk, “Bununla gurur duyuyoruz ve payımızın olduğuna inanıyoruz. Çünkü 7 yılda binlerce mezun verdik ve bu mezunlar her türlü kademede görev yapıyor, kendileri okullu aşçılar yetiştiriyor. Okullu aşçılarımızla, sektörün gelişimine katkıda bulunduğumuza inanıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!