Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediyesi’nce yaşama geçirilen projeler sonrası Türkiye’nin iç turizmdeki yeni keşiflerden biri haline gelen ve Türkiye’de şehir turizminin başladığı yer olarak anılan Eskişehir, Başkan Yılmaz Büyükerşen’in örnek projeleriyle bir biri ardına yeni turizm değerleri kazanmaya devam ediyor. Kısa bir süre önce hizmete açılan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi Eskişehir’in yeni turizm değeri haline gelirken, Eskişehir’de kongre ve termal turizmini başlatacak olan yatırımlar da
devam ediyor.
BÜYÜKERŞEN’LE BAŞLAYAN DEĞİŞİM
Anadolu Üniversitesi’ni kurarak 12 yıl rektörlüğünü yapan ve eğitim dünyasına “Türk Açıköğretim Sistemi”ni kazandıran Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in 1999 yılında Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmesi ile Eskişehir’de başlayan değişim ve gelişim süreci hız kesmeden sürüyor. Bu dönemde yaşama geçirilen ve örneklerine Avrupa kentlerinde rastlanabilen büyük ölçekli projelerle Eskişehir, bir taraftan Türkiye’nin diğer şehirlerine belediyecilik çalışmalarıyla örnek olmaya başlarken, bir taraftan da önemli bir iç turizm merkezi haline dönüştü.
MÜZE ZİYARETÇİ REKORU KIRDI
Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılında 500 bine yakın turist ağırlayan Eskişehir’de, önümüzdeki yıllarda bu sayıyı daha da yukarı çıkaracak yatırımları da birbiri ardına hayata geçirmeye devam ediyor. Balmumu heykel yapımı konusunda Türkiye’nin öncü ismi olan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in kısa bir süre önce kente kazandırdığı ve 160’dan fazla heykelin bulunduğu Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi açıldığı günden bu yana yoğun ilgi görüyor. Açılıştan bugüne 26 bin ziyaretçinin gezdiği müzenin yalnızca 9 Haziran Pazar günü ziyaretçisi 2000 kişiydi. Müze, Türkiye’nin önünde kuyruklar oluşan yegane müzesi olma vasfını taşıyor. Türkiye’nin dört bir tarafındaki seyahat acentelerinin tur programlarına dahil ettikleri müze önünde, her gün uzun kuyruklar oluşuyor.
5 YILDIZLI TERMAL TESİS
Büyükşehir Belediyesi’nin Eskişehir’in turizm değerini artıracak olan iki önemli yatırımı da tamamlanmak için gün sayıyor. Eskişehir’in sahip olduğu sıcak su kaynaklarını termal ve sağlık turizmine kazandıracak 5 yıldızlı turistik termal ve hidroterapi tesislerinin inşaatı bademlik bölgesinde sürüyor. Eskişehir’e yönelik yeni bir turizm kolu olarak kongre turizmini de başlatması hedeflenen 1300 kişilik Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi projesi de tamamlanma aşamasına yaklaştı.
Anadolu’nun cazibe merkezi
Eskişehir ve projeleri ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, yeni projelerine ilişkin şunları kaydetti: “Orkestraları, tiyatroları, müzeleri, parkları, festivalleri ile Anadolu’nun en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Eskişehir’in, Kongre ve Sağlık Turizminin de merkezi olmasını istiyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrin geleceğini her açıdan düşünmek zorundayız. Şehirde yetişen çocuklarımızın geleceğin dünyasındaki yerlerinin güzel olmasını sağlamalıyız. Ayrıca şehirdeki yetişkinlere her anlamda zengin bir ortamı derhal sunmayı da başarmalıyız. Kültür ve sanat, herkesin en temel ihtiyaçları arasında olduğu için bunları çok önemsiyoruz. Şehrin ekonomik açıdan da gelişmesini kendi önceliklerimiz arasında görüyoruz. Sanayinin önemli bir katma değer yaratmasına karşın artık istihdam yaratma kabiliyetinin kalmadığını hep birlikte görüyoruz. Eskişehir, Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden biridir ve elbette öyle kalacak. Ama işsizliğin önemli bir sorun olduğu şehrimizin geleceğini, sadece sanayiye yaslayamayız. Eskişehir, bildiğiniz gibi, ayrıca başarılı bir üniversite şehridir.
Bu iki sektöre yeni sektörler eklemek zorundayız. Bugünkü hedef sektörlerimiz ise Kongre Turizmi ve Sağlık Turizmidir. Bu hedeflere ulaşabilmek amacıyla yürüttüğümüz iki büyük yatırımımız var. Eskişehir kısa süre içinde Kongre Turizminde önemli bir merkez halini alacaktır. Bademlik’te Eskişehir’in ilk beş yıldızlı turistik termal tesisini yapıyoruz. Bilim Sanat ve Kültür Parkımızda, Eskişehirlileri su altı dünyasıyla tanıştıracak olan akvaryum ile hayvanat bahçesi projelerimizi bu yıl içinde hizmete açabileceğimizi ümit ediyoruz. Eskişehir’i bir müzeler kenti de yapmak istiyoruz. Hepinizin bildiği gibi kısa bir süre önce Balmumu Heykeller Müzemizi hizmete açtık. Müze Eskişehirliler kadar tur gruplarından da büyük ilgi görüyor. Eskişehir önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye’nin iç turizmdeki gözdesi olarak adından daha da fazla söz ettirecek.”
Türkiye’nin en büyük uzay evi
Büyükşehir Belediyesi’nin yaşama geçirdiği ve Eskişehir’in çehresini değiştiren örnek projeleri yerinde görmek isteyen, başka kentlerde yaşayan vatandaşlar gruplar halinde Eskişehir’e geziler düzenliyor. Kendi olanakları ya da turizm acentelerinin organizasyonu ile Eskişehir’e gelen yerli turistler, Eskişehir’deki değişimi yerinde görme fırsatı buluyorlar.
Kent turları kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin hayata döndürdüğü Tarihi Odunpazarı Evleri’ni ve bu evler içinde açılan Türkiye’nin ilk Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ni, Kent Belleği Müzesi’ni, ‘Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesini, Yaş Sebze ve Meyve Hali Binası’ndan dönüştürülen Haller Gençlik Merkezi’ni, Opera Tiyatro ve Senfoni Orkestrası salonlarının olduğu sanat tesislerini, yüzlerce dönümlük dev parkları, bu parklar içindeki bilim deney merkezini, Türkiye’nin en büyük uzay evini, 350 metrelik uzunluğa sahip yapay plajı, yenilenen ve çevreci bir anlayışla peyzajı yapılan Porsuk Çayı’nı, yayaların rahatça dolaşabilmeleri için araç trafiğine kapatılan caddeleri, büyük alışveriş merkezlerini gezen gruplar, Porsuk Çayı’nda bot ve gondol turlarına da katılıyorlar.