Güncelleme Tarihi:
İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İNKAY) ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) işbirliğiyle yürütülen “Turizmde Ücretler” çalışması sonuçlandı. Söz konusu çalışmaya göre, bu yıl turizmde uygulanacak ücretler, geçen yıldan yüzde 5 zamlı olacak.
Turizm alanında 2010 ücetlerini belirlemeye yönelik “Turizmde Ücretler” çalışması tamamlandı. İNKAY ile TUYED işbirliğiyle yürütülen çalışmaya göre, bu yıl turizmde uygulanacak ücretler, geçen yılın yüzde 5 üzerinde olacak.
TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, otellerde uygulanacak 2012 maaşlarındaki artışın sezonun hızlandığı temmuz ayında geçen yılın yüzde 10 üstüne çıkabileceğini vurguluyor. “Turizmde Ücretler” çalışmasında en alt ve en üst limitin belirlendiği kaydeden Köfteoğlu “2012 maaşlarında ücretler görevlere göre değişerek, 635 TL'den başlayıp, 6 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Maaşları 4.500- 6 bin TL arasında değişen otel genel müdürleri listenin en üstünde, maaşları 635-850 TL arasında değişen valiz taşıyıcılarılar (bellboy) ve komiler de listenin altında yer alıyor.
Otellerin ‘demirbaşı’ gözüyle bakılan ve başka bir tesise transfer olması pek arzu edilmeyen mutfak şeflerinin 2012 maaşları ise 4 bin TL’den başlayıp 6 bin TL’ye kadar çıkıyor” diye ekliyor.
Elemanlarda aranan özellikler
Eğitimli insanların turizm sektöründe yer alması gerektiğinin altını çizen İNKAY Başkanı Talat Kanbir, bu sezon Antalya'da 20 bin civarında ek yatağın hizmete gireceğini belirterek, “Bu durum 30 bin kişiye ek istihdam sağlayacak. Ayrıca, sezonluk çalışan 200 bin kişi de mayıs ayı itibarıyla işbaşı yapacak” diyor.
Otellerde çalışacak elemanlarda bazı nitelikler arandığını hatırlatan Kanbir, bunları şöyle özetliyor: “Güven verici bir kişilik turizm çalışanlarında aranan özelliklerin başında geliyor. Turizm alanında çalışanların farklı kültür ve davranışlara hoşgörü ile yaklaşmayanları gerekiyor. Nitekim, alkollü içki talep edenlere hoşgörülü olmayan, plajdaki giyimden rahatsız olanların turizm alanında çalışması zordur.
Öte yandan, insan ilişkileri, sosyal yönü güçlü olanlar bu alanda başarılı olur. Yoğun tempolu çalışma gerektirdiğinden turizmde fiziksel özelliklerin de önemli olduğu unutulmamalı.”
GÖREVLER | ÜCRET ARALIĞI (TL) |
Genel Müdür: | 4500-6000 |
Mutfak Şefi | 4000-6000 |
Satış Müdürü | 3000-6000 |
Yiyecek İçecek Müdürü | 2500-4500 |
Muhasebe Müdürü: | 2500-4500 |
Kat Hizmetleri Müdürü | 2500-4500 |
Animasyon Şefi | 2500-4500 |
Önbüro Müdürü | 2000-4500 |
Bilgi İşlem Müdürü | 2000-3500 |
Rezervasyon Şefi | 1250-2000 |
Bulaşıkhane Şefi | 1250-2650 |
Şef Garson | 1250-1750 |
Aşçı | 950-1350 |
Rezervasyon Mmuru | 635-1200 |
Barmen | 750-1200 |
Garson | 750-1200 |
Elektrikçi | 850-1200 |
Cankurtaran | 650-1000 |
Bahçıvan | 635-950 |
Komi | 635-900 |
Valiz Taşıyıcı (Belboy) | 635-850 |
Kaynak: İNKAY