Güncelleme Tarihi:
Bakanlar Kurulu'nun mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi oranlarının tespitine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu kapsamda bazı gıda ürünleri ve turizmde KDV oranında 10 puanlık indirime gidildi. Bu kapsamda bazı gıda ürünlerinde yapılacak KDV indirimlerinin bir kısmı 1 Haziran'dan itibaren bir kısmı da gelecek yılın başından itibaren yürürlüğe girecek. Karar kapsamında, gıda ürünlerinin tümünde KDV oranı yüzde 8'e çekildi. Teknik düzenlemelere yer verilen kararnamede, hemen hemen bütün gıda ürünlerinde KDV oranlarında 10 puanlık indirime gidildi. Ancak, bazı gıda ürünlerinde vergi indirimlerinin bütçeye yük getirmesi olasılığı nedeniyle uygulama tarihi 2008 olarak öngörüldü.
İÇKİLİ MEKANA İNDİRİM YOK
IMF'nin eleştirilerine karşın turizmde vergi indirimine giden Hükümet, içkili mekanları kapsam dışında tuttu. Turizmde KDV indirimi ürün bazında yapılmayacak. Lokanta hizmetlerini de kapsayan düzenlemeler bu sektördeki bütün hizmetlerde uygulamaya konulacak.
ÇİKOLATA UCUZLAYACAK
Kararname kapsamında, çikolata ve gazozlu içecekler üzerindeki yüzde 18'lik KDV oranı yüzde 8'e düşürüldü. Bu alanda yapılan indirim 2008 yılı başından itibaren uygulanacak. Diğer yandan, çay, kahve, deniz ürünleri, salam, sosis, meyve suları gibi ürünlerdeki KDV oranları yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Bu alandaki indirimler ise 1 Haziran tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
ALKOLE İNDİRİM YOK
Kararname kapsamında, gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler KDV indirimi kapsamı dışında tutuldu. KDV indiriminden yararlanacak mekanlar arasında ise kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler bulunuyor. Ancak bu mekanlarda verilen alkollü içkilere ilişkin faturalara ise KDV indirimi uygulanmayacak.
VERGİSİ YÜZDE 8'E İNEN ÜRÜNLER
Kararname kapsamında, KDV oranları düşürülen diğer ürünler de şöyle sıralandı:
"Mazı, palamut, kendir tohumu, kanola (kolza), kitre, meyan kökü, meyan balı, meyan hülasası, çöven, sumak yaprağı, defne yaprağı, ıhlamur, kekik, adaçayı, mahlep, kimyon, susam, anason, haşhaş tohumu, rezene tohumu, süpürge teli ve tohumu ile bunlardan mamul süpürgeler, kapari (kebere), harnup (keçiboynuzu), harnup çekirdeği, zerdali çekirdeği, kayısı çekirdeği, kişniş, acıbadem, kuzu göbeği mantar, şeker pancarı."