Güncelleme Tarihi:
TÜRSAB Başkanı Talha Çamaş, Başbakan Mesut Yılmaz'dan turizmde krizi atlatmak için yüzde 13'lük KDV'nin yüzde 7'ye indirilmesi sözü aldıklarını bildirdi.
Son yılların en kötü sezonunu yaşayan turizm sektörüne KDV desteği geliyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Talha Çamaş, geçtiğimiz günlerde Başbakan Mesut Yılmaz'a yaptıkları ziyarette, turizm sektöründe halen yüzde 13 olan KDV oranının yüzde 7'ye indirilmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı.
Turizm Özel Sektör Konseyi (TÖSEK) adı altında toplanan, TÜRSAB, Turizm Yatırımcımları Derneği (TYD), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve Türkiye Özel Sektör Hava İşletmelcileri Derneği (TÖSHİD) temsilcileri, İstanbul'da düzenledikleri basın toplantısında; TÖSEK'in kuruluş amacı, ilkeleri ve hükümetle yapılan ilk toplantının sonuçları konusunda bilgi verdiler.
Toplantıda söz alan TYD ikinci başkanı Yılmaz Türkeri, turizm sektörünün şu anda durgunluk içerisinde olduğunu söyleyerek bu durgunluğun aşılması, turizm konusunda yapısal önlemlerin alınması için özel sektör olarak kamu sektörüne de çağrı yaptıklarını söyledi. Her iki kesimin birleşerek Türk Turizm Yüksek Konseyi'ni oluşturması gerektiğini belirten Türkeri, kurulacak Yüksek Konsey'in hükümet yetkilileriyle birlikte, uygulanacak turizm politikaları konusunda aktif rol alması gerektiğini savundu.
TÜRSAB başkanı Talha Çamaş da Başbakan Mesut Yılmaz ve Devlet Bakanı Güneş Taner ile yaptıkları toplantının olumlu geçtiğini belirterek, sektörün temel sorunları ve sorunların çözüm yöntemleri konusunda hükümetle görüş birliği içerisinde olduklarını kaydetti. Turistlerden alınan ayakbastı vergisinin önümüzdeki yıl 7.5 dolara indirileceğini belirten Çamaş, sektöre uygulanan KDV oranının yüzde 13'den yüzde 7'ye düşürülmesi konusunda da anlaşma sağlandığını söyledi.
BAŞBAKAN'LA ANLAŞMA
Erken rezervasyonla yapılan satışların teminat gösterilerek düşük faizle kredi alınması içinde önümüzdeki dönem çalışmalara başlanacağğını kaydeden Çamaş, bu uygulamayla turizm yatırımlarına hız verileceğini söyledi.
Türkiye'nin tanıtımına 1999 bütçesinden en az 100 milyon dolar ayrılması gerektiği konusunda Başbakan Mesut Yılmaz ile görüş birliği içerisinde olduklarını söyleyen Çamaş, ‘‘Bu tanıtım sadece turizm tanıtımı değildir, bu bir ülke tanıtımıdır ve bu işin bütçesi genel bütçe içerisinde ele alınmalıdır’’ dedi.
THY'YE TALİBİZ
Türk Hava Yolları'nın özelleştirilmesine ilişkin bir soruya yanıt veren TÖSHİD başkanı Safi Ergin; özel havacılık şirketleri olarak THY'nin bir an önce özelleştirilmesini beklediklerini, ancak özelleştirme sürecinin uzamasıyla yaptıkları planların etkisini yitirdiğini söyledi. ‘‘THY'nin özelleştirilmesi halinde bu özelleştirmeye talip olacağız’’ diyen Ergin'e Çamaş da destek vererek; turizm sektörünün değişik alanlarında faaliyet gösteren firmaların böylesi bir durumda turizm özel sektörü olarak devreye gireceğini ve ihaleyi almaya çalışacağını belirtti.