Turizmcilerin booking.com tartışmasında TÜRSAB'tan açıklama

Güncelleme Tarihi:

Turizmcilerin booking.com tartışmasında TÜRSABtan açıklama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2017 18:18

Çeşitli turizm derneklerinden Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetleri durdurtan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB)’a yönelik tepkilerine TÜRSAB'dan yanıt geldi. TÜRSAB genel sekreteri "Bu karar sadece seyehat acentelerini değil aynı zamanda Booking.com'un fiyat baskısında olan otelcileri de memnun etti" dedi.

Haberin Devamı

Booking.com’un kapatılma kararının ardından gelen tepkileri değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, seyahat acentelerinin faaliyet gösterebilmek için TÜRSAB’a üye olmak ve T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almak zorunluluğuna değindi.

'HAKSIZ  REKABET OLUŞTURUYOR'

Booking.com’un TÜRSAB üyesi kuruluşlardan farklı olarak vergi ödemediğini ifade eden Gürcün Sputnik'in haberine göre “Booking şirketi, vergi ödememek suretiyle elde ettiği maliyet avantajını kullanarak üyelerimize karşı haksız bir rekabet oluşturmanın yanında pazardaki hakim rolünü de kullanarak otelleri en düşük fiyatı kendisine vermeleri noktasında baskı altına alıyordu” dedi.Sitenin daha önce 2,5 milyon liralık bir cezaya çarptırıldığını hatırlatan TÜRSAB yetkilisi, “11 Ocak 2017 tarihinde alınan bu karar; sadece seyahat acentelerinde değil, aynı zamanda Booking.com şirketinin fiyat baskısı altında olan otelciler tarafından da memnuniyet ile karşılandı” dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme kararının yurt dışından Türkiye’ye yönelik rezervasyonları kapsamadığını ifade eden Gürcün, “Dolayısıyla ülkemizin yurt dışında pazarlanması noktasında sorun oluşturacak bir durumun bulunmadığını özellikle ifade etmemiz gerekiyor” dedi.

GÜRCÜN: TÜRKİYE'NİN TEMSİLİNİ OLUMSUZ ETKİLEMEZ

Kararın eleştirilerin aksine turizm sektörüne olumsuz bir etkisi olmayacağını ifade eden Gürcün şunları söyledi:“Zira Türkiye geneline yayılmış olan 10 bine yakın seyahat acentesi üyemiz bulunuyor ve bunlar tüketicilerin hizmetindeler. Keza TÜRSAB üyesi seyahat acentaları, online mecra üzerinden de etkin bir biçimde ve uygun fiyatlı olarak satış yapmaktalar. Dolayısıyla olumsuz bir etkiden bahsetmek doğru olmaz.”
Gürcün, “Bununla birlikte Türk tüketicilerin ucuz tatil satın almasını temin etmek amacıyla 2009 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB, TÜROFED ve TÜROB iş birliğinde hayata geçirilen "Erken rezervasyon" kampanyası da halihazırda devam etmektedir. Uygun fiyatlı tatil satın almak isteyen vatandaşlarımız için çok sayıda alternatif bulunmaktadır” diye ekledi.

Haberin Devamı

'TURİZME ZARAR VERİYOR' ELEŞTİRİLERİ

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, online otel rezervasyon portalı Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması kararıyla Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) turizme zarar verdiği eleştirisini getirmişti. İşler, "Bir vergi kaybı varsa vergi dairesi bununla ilgili davasını kendi açar ama çıkarlarınızın gözetilmesindeki haklılığı bir tabana dayandırmak adına devletin vergisini de düşünür edayla yaklaşıyorsanız samimiyetinizden kuşku duyuyoruz. Çıkarcı yaklaşımınızı devletin vergi kazançları kisvesiyle örtemezsiniz. TÜRSAB değişime, çağa ayak uyduramamıştır. Bu kararda baş aktörlük rolünü oynayarak turizme en büyük zararı veren kurumlardan biri olarak anılacaktır" demişti.

Haberin Devamı

AYVALIK'TAN TEPKİ VAR

Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki turizmciler, seyahat acentelerine karşı haksız rekabet gerçekleştirdiği iddiasıyla online rezervasyon portalı booking.com aleyhine faaliyetlerinin durdurulması talebiyle açtığı davayı kazanan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) bu girişimine tepki gösterdi.  Ayvalık Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Hatice Arga, TÜRSAB'ın online rezervasyon şirketlerine yönelik tutumunu anlayabilmekte zorlandıklarını belirtti. AB ülkelerinin Türk düşmanlığı nedeniyle vatandaşlarının tatillerini Türkiye'de geçirmemeleri için yoğun propaganda yaptığını ifade eden Arga, TÜRSAB'ın da rezervasyon şirketlerinin Türkiye'de faaliyetlerini sonlandırmaya çalışmasıyla birkaç ay içinde başlayacak turizm sezonunun kötü geçmesine neden olacağını öne sürdü.  Arga, TÜRSAB'ın tam da turizm sezonu arifesinde en çok rezervasyonu aldıkları internet sitesi "booking.com"un mahkeme kararıyla Türkiye'deki faaliyetlerini sonlandırmasına yol açmasının küçük otel ve pansiyoncuları çok büyük ekonomik kayıplara sokacağını savunarak, "TÜRSAB'ın görevi sorun yaratmak değil, çözmek olmalıdır. Booking.com sitesinin Türkiye'deki faaliyetlerinin kapatılması sadece Ayvalık'ın değil, Türkiye genelindeki  tüm otel vepansiyoncuların ortak sorunudur. Ayrıca lokantalar,  kafeteryalar, el emeklerini satmaya çalışanlar, hediyelik eşyacılar, kısacası tüm esnafı ilgilendiren bir sorundur bu."            

Haberin Devamı

Otel ve pansiyoncuların yabancı ülkelerden gelen turistlerin rezervasyonlarını çoğunlukla internet üzerinden aldıklarını vurgulayan Arga, "Tabii son zamanlarda iç turizmde de booking.com'dan destek görüyorduk. Çünkü bu sistemde, insanlar telefonla bile rezervasyon yapabiliyorlardı" dedi. 

DENİZLİLİ OTELCİLERDEN AÇIKLAMA VAR

Denizli'de bazı otelciler ve turizm alanında faaliyet gösteren işletme sahiplerinin üye olduğu Pamukkale Turizm Derneği (PAMTURDER) Başkanı Adem Kaya, Booking.com’un faaliyetlerinin durdurma karanının turizmciye darbe vuracağını belirterek, "Ülkemiz turizmine ve Pamukkale’de bulunan işletmelere, turizmin bu denli kötü seyrettiği bir dönemde darbe vurmuştur. İşletmelere rekabet edememe ve yatırım yapamama noktasına getirmiş, turistlere ucuz fiyattan hizmet vermeye mahkum etmiştir. Booking.com, turizm ve otelciler için büyük bir reklam kaynağıdır. Uzun süredir bu portaldan günlük 3-5 oda rezervasyonu alan tesisler sezonun başladığı bu tarihlerde hiç rezervasyon alamamaktan dolayı mağdur olmuştur. Kararla birlikte bölgemiz büyük bir gelir kaybına da uğramıştır. Booking.com’un kapatılması otelcileri direkt olarak etkilemiştir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!