Güncelleme Tarihi:
Yusuf Hacısüleyman, hükümetin üç yıldız ve üzerindeki otellerin restoranları ile lüks restoranlarda uygulanan KDV oranını yüzde 8'den yüzde 18'e çıkarmasının özellikle yiyecek ve içecek sektörünün zarar görmesine neden olacağına dikkati çekerek, “KDV'nin yüzde 8'den 18'e çıkarılması en çok a la carte hizmet veren şehir otellerini etkileyecek. Herşey dahil sistemi uygulayan sahil otellerini etkilemeyecek. Ancak, turizmde bu dönemde böyle bir kararın alınması son derece uygunsuzdur. Otellerde zaten az olan müşteriden, yedikleri içtikleri için yüzde 10 daha fazla para istenmesi işletmeleri zora sokacaktır. Tatile çıkanlar zaten para harcama konusunda sıkıntı yaşıyor. Yüzde 10'luk artış onların harcamalarını daha da kısacaktır” diye konuştu.
Hacısüleyman, KDV oranının artırılmasından otelcinin yanı sıra dışarıdaki restoranların da etkileneceğini, satışı az olan bu işletmelerin satışının daha da düşeceğini savundu.
POYD BAŞKANI
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek de, dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle tüm ülkelerin turizmciye teşvike yönelirken, Türkiye'de KDV oranının artırılması ile turizmciye köstek olunduğunu öne sürerek, şunları söyledi:
“Turizmci engellerle karşılaşıyor. Bütün dünyada turizmci, hükümetler tarafından teşvik edilirken, Türkiye'de KDV'nin artırılması bizi şaşkına çevirdi. Kararname bugün uygulamaya girdi. İşletmelerin sistemlerini değiştirecek zamanı yok. Bu nasıl uygulanacak? Elektronik sistemler hemen değişmez. Uygulanması için
zaman verilmesi gerekirdi. Beklediğimiz gelirin yüzde 10'u ortadan kalkmış oluyor. Bu ekonomik krizin olduğu bir dönemde oteller fiyat artışına mı gidecek? Bu yapılamayacak, zarar otelin zararı olacak.”
ATSO BAŞKANI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, son 24 saatte akaryakıt fiyatının artmasından sonra yeme - içme sektöründe ve konaklama sektörünün yeme - içme birimlerinde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 18'e yükseltilmesiyle çok kötü bir sürprizle karşılaştıklarını kaydetti. Budak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Ekonomik durgunluğa karşı canlandırma önlemlerinin devam etmesini, özellikle turizm sektörüne dönük yeni bir destek paketinin açıklanmasını beklerken, KDV oranının yükseltilmesini anlaşılmaz bir karar olarak algılıyoruz. Bu kararla turizm sektörü evdeki bulgurdan da olmuştur.
Söz konusu kararın bütçe açığı gerekçesiyle açıklanması mümkün değildir. Bütçe açığı ekonomik durgunluğa karşı bütün ekonomilerde doğal görülen bir durum veya doğru bir politikadır. Yapılması gereken yeni bir orta vadeli plan ile 2010 ve 2011 yıllarında mali disiplinin sağlanmasıdır.
Böyle bir politika yerine ekonomik durgunluk içerisinde yeni vergiler getirmek 'arabayı atın önüne koşmak' anlamına gelmektedir. Durgunluğa ve işsizliği çözüm üretmesini beklediğimiz ekonomi yönetimi tam tersine ekonomiye darbe vurmaktadır. Vergi artırımı ile kötü bir sezonun ortasındaki işletmeler kapanmaya ya da kayıt dışılığa itilmektedir. Bu nedenle ekonomi yönetiminden mantıklı bir açıklama bekliyoruz.”