Turizm işçisine ’ölü sezon primi’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Turizm işçisine ’ölü sezon primi’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2009 00:00

Hükümet, turizm sektöründeki işletmelerin ölü sezonda işçi çıkarmasını önleyecek bir paket üzerinde çalışıyor. "Ölü sezon" olarak adlandırılan 5 ay boyunca turizm işletmelerinin çalışanları adına ödediği sigorta primlerini devlet üstlenecek.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, küresel kriz, sektörün içinde bulunduğu durum ve yapısal sorunlarını dikkate alarak, turizm sektöründe mevsimlik işçilerin daha uzun süre çalışmalarını sağlamak için önemli bir teşvik projesi üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Buna göre, çalışanların 5 aylık sigorta primlerini devlet karşılayacak ve bu sektörde çalışanların 4, 6, 8 ay gibi sürelerle işsiz ve sosyal güvencesiz kalmaları önlenecek.

Okullar geç açılacak

Günay, Meclis’te bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, turizmcilerin talebi üzerine 2009’da yeni öğretim yılının 15 gün ertelenerek, 24 Eylül’de açılacağını anımsattı. Günay, bunun iç turizme yönelik bir tatil fırsatı, sektör için önemli bir destek olduğunu savundu. "Herkes krizde, insanlar tatile gidebilecek mi" sorusuna Günay, "Gider, gider. Türkiye çok büyük bir ülke. Nüfusumuz 70 milyon" karşılığını verdi.

Turizmde vergi indirimi

Turizm sektöründeki vergilerin indirilmesine dönük olarak Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları, Hazine Müsteşarlığı ile çalıştıklarını kaydeden Günay, şunları söyledi: "Turizm mevsiminin sona erdiği ve çalışanların büyük ölçüde işsiz kaldıkları aylardan başlamak üzere, çalışanlardan yalnız sağlık primi kesilecek, sigorta primlerini devlet karşılayacak. Bu dönem, örneğin yaz turizminin yaşandığı Antalya’da Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart aylarını; Uludağ’daki destek ise yaz dönemini kapsayacak. Bu desteği yılın 5 ayı yapabiliriz. İşverenlerimizin sigorta prim yükünü kaldırırsak, onlar da işçilerini daha uzun süre istihdam edebilecekler.

12 ay turizm

Ülkemizde yaz ve kış turizmi, belli mevsim ve ayları kapsıyor. ’Ölü ya da düşük yoğunluklu sezon’da istihdamı kolaylaştıracak bu önlemler konusunda turizm sektörümüzün uzun süredir bizden talepleri vardı. Özellikle kitle turizmi yapan yerlerde, yazın yoğun mevsimlerde bütün sektör çok büyük bir istihdam sağlıyor. Ama kışın pek çok otel kapanıyor, çalışanlar işsiz, sosyal güvencesiz kalıyor. Sektör bize, prim kolaylığı getirilirse, daha uzun süre istihdam ve aktif işletmecilik yapabileceklerini iletince, biz de turizmi bütün bir yıla yaymak stratejimize uygun bularak bu isteklerini karşılıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!