Güncelleme Tarihi:
1970’li yıllardan bu yana yoğun göç alan illerden biri olan Mersin, yaklaşık 322 bin Suriyeli mülteciye de ev sahipliği yapınca işsizlik tavan yaptı. Ekonomisi daha çok tarıma dayalı olan Mersin’de yaz aylarında işsizlik oranı yüzde 22 olurken, kış aylarında bu oran yüzde 29’a çıkıyor. 1 milyon 700 bin nüfuslu şehirde işsizlik problemini çözmek için tarım ürünleri işleme tesisleri ve turizm alanında yatırım yapılması gerektiğini belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Keşke Antalya turizm bölgesi ilan edilirken Mersin’de ilan edilseydi. O zaman deniz kenarında 2 katlı olması gereken binaları, 22 katlı yapamazlardı” dedi.
İŞSİZLİĞİN PANZEHİRİ
Mersin’de geçmiş yıllarda rastgele imar verildiğine dikkat çeken Kocamaz, artık Mersin’de yaz, kış, inanç ve spor turizminin gelişmesi için tesislerin açılmasını amaçlıyor. Tarsus Belediye Başkanlığı yaptığı 1994 yılından bu yana Tarsus sahillerini turizm kazandırma konusunda mücadele ettiğini ifade eden Kocamaz, “Ancak 2004 yılında sahiller turizm bölgesi ilan edildi. 8 alanı dahil oldu. Bakanlıkta bazı imzaların atılması gerekiyor. Eğer o imzalar atılırsa hemen turizm tesisleri yapılacak. Mersin’deki işsizliğin panzehiri turizmdir. Turizmdeki problem çözülürse işsizlik konusunda da büyük problemle çözülmüş olacak” diye konuştu.
10 BİN YATAK KAPASİTESİ
Bölgeye toplam 10 bin yatak kapasiteli oteller yapılacağını ifade eden Burhanettin Kocamaz, “Atık su arıtma tesisleri yapıldıktan sonra sahiller temizlendi. Şimdi Anamur ve Bozyazı’yı da bitirdik. Aydıncık’ın altyapısı bitti, arıtmasına geçilecek. Kızkalesi’nde yapıyoruz. Bunların tamamını bitirince bu bölgenin tüm sahilleri Mavi Bayraklı olacak. Bölgeye yatırım yapan Sheraton, Divan, Hilton gibi otel markları var. Büyükeceli’de 600 yatak kapasiteli Ulu Otel yapıldı. Yapılacak yatırımlarla 2015’te 536 bin olan yıllık gelen turist sayısını 2.5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
12 AY TURİZM YAPILACAK
MERSİN’i dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin buluşma noktası olarak tanımladığını dile getiren Burhanettin Kocamaz, “12 havariden biri olan Saint Paul’un Tarsus’ta mezarlığı olması nedeniyle Hristiyanlar için çok önemli bir yer. Yılın 9 ayında denizlere girilebiliyor. Geri kalan 3 ayda da Toroslar’da kayak yapılabiliyor. Toroslar’da Karbeyazı Bölgesi kayak merkezi olacak. İmar Planı’nı yaptırdık. Onay için bakanlıkta. Akdeniz Oyunları için yapılan tesisler de Mersin için bir fırsat, bu tesisler sayesinde de spor turizmini geliştirmek istiyoruz. Bu yüzden Antalya gibi bir turizm merkezi olarak değil, daha lüks turiste hitap eden bir turizm merkezi olmak istiyoruz.
MIAMI’DEN GEMİ GELDİ
TARSUS sahillerinde tahsisine rağmen neden yatırım yapılmadığı konusunda ise Burhanettin Kocamaz, “Otel açın dediler ama devlet altyapı yapmadı. Elektrik, su götürmedi. Yolları dahi yapılmadı. Bu yüzden kimse otel açamadı” dedi. 2 yıldır yönetim olarak yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılım gösterdiklerini dile getiren Kocamaz, “En son Miami’ye kadar fuara gittik. Orada turizm fuarına katıldık. Cruise fuarıydı. Orada gemi firmaların temsilcileri ile görüştük. Bu görüşmeler sonunda Mersin’e 18 yolcu gemisi gelmesini sağladık. TUI ve Costa gibi dünyaca ünlü firmaların gemileri bunlar. Daha da gelmeye devam edecek” diye konuştu.