Güncelleme Tarihi:
Zirvede konuşan TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, yeme-içme sektörünün pandemi sebebiyle yaşadığı sürece ve değişen dinamiklere değinerek sektörün, TURYİD’in sağladığı enformasyon kabiliyetiyle ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle pandemi sürecinden güçlenerek çıktığını ifade etti.
Demirer, “Turizm ülkemizin geleceğidir, turizmde gelecek ise gastronomi ile şekillenmelidir” dedi. TURYİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Gamze Cizreli de, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden yola çıkarak gastronomide sürdürülebilirliğin nasıl ilerletilebileceği ile ilgili görüşlerini belirtti. Gıda israfının boyutlarına değinen Cizreli, “Dünyada çöpe giden gıdanın yüzde 40’ı otel ve restoran mutfaklarından kaynaklanıyor” dedi.
Yeşil Gastronomi konuşmasıyla Sürdürülebilir Restoranlar Derneği (The Sustainable Restaurants Association) Genel Müdürü Juliane Cailloutte ise ağırlama sektörünün gıda israfı ve karbon emisyonu ile alakalı olarak, sadece operasyon değil tedarik zincirinin de çok etkili olduğunu belirtti. Sektörün iklim değişikliğine hazır olmadığını dile getiren Cailloutte, dünyanın en büyük sürdürülebilirlik programını sunarak restoranların bu konudaki stratejilerine yardımcı olduklarını ifade etti.