Turizm cenneti patateste de iddialı

Güncelleme Tarihi:

Turizm cenneti patateste de iddialı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2015 11:39

Muğla'da tütüne alternatif olarak 3 yıl önce yetiştirilmeye başlanan ve ilk yıl 17 ton ürün alınan patateste bu sene rekoltenin 150 tona yükseleceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce tütüne alternatif olarak 3 yıl önce üretimine başlanan patateste ilk yıl 17 ton ürün alındı. Yörede geçen yıl ise patates rekoltesi, 100 tona yükseldi. Muğla'da patates yetiştiriciliğini yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında bu sene 120 üreticiye 14 çeşit patates tohumu dağıtıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, iklim özellikleri ve verimli toprakları dolayısıyla Muğla'da hemen hemen istedikleri her ürünü yetiştirebildiklerini söyledi.

Tütün ve pamuk tarımına alternatif, katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında çalışma yürüttüklerini anlatan Ekici, "Kentte 50 ton patates tohumu dağıtılan üreticiler, erken hasattan elde ettikleri ürünü ortalama 1-2 liradan satmanın sevincini yaşıyor. 25 üretici ile başlattığımız çalışmalar bu yıl 120 üretici ile devam ediyor. Bu yıl 150 ton patates üretmeyi hedefliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

BAZI İLÇELERDE HASAT BAZI ÜLKELERDE DİKİM
Muğla'daki patates üretim çalışmalarından alınan verimin Türkiye ortalamasının çok üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Ekici, şöyle devam etti:

"Muğla'da 90 ve 140 günlük çeşitlerden oluşan erkenci, orta erkenci ve geççi çeşitlerden oluşan tohumluklarımızın dikim ve hasat çalışmaları başladı. 2015 yılında devam eden üretim çalışmalarında Yatağan, Ula, Kavaklıdere, Seydikemer, Köyceğiz'in yüksek kesimleri ile Muğla merkezde dikim işlemi devam ediyor. Marmaris, Milas, Datça, Köyceğiz ve Dalaman'da ise hasat yapılıyor. Bu yıl verim çok yüksek. Üreticilerimiz sahil bölgelerimizde dekar başına 4-7 ton ürün alırken, yüksek yayla kesimlerinde bu oran 5-9 tona kadar çıkabiliyor."

Ekici, Muğla'daki arazilerin yüzde 19'unun tarım, yüzde 65'inin de orman arazisi olduğuna dikkati çekerek, patates üretiminde sayılı iller arasına emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti.

Patates üretiminde Muğla'nın ilk ve son turfandacılıkla çiftçiye fırsatlar sunarken, güzlük patates üretimi için de pek çok olanak sağladığını dile getiren Ekici, "Muğla, dekar birimden alınan verim bakımından patates üretiminde ismini duyurmuş illerden çok daha iyi çünkü dekara 7 tona kadar patates üreten Muğla'dan başka bir il yok" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"PATATES ONLAR İÇİN ALTIN DEĞERİNDE"
Menteşe ilçesi Karabağlar Yaylası'nda patates hasadı yapan çiftçilerden Serpil Tuncay, çocukluğundan beri yaptıkları tütün ve pamuk ekiminin sona ermesinin ardından tarlalarında birkaç yıldır alternatif ürünler yetiştirmeye başladıklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden 3 yıldır aldığı tohumlarla patates yetiştirdiğini anlatan Tuncay, "Patatesin diğer ürünler kadar zahmeti yok. Buna karşın iyi para kazanıyoruz. Patates üretimi Muğla çiftçisi için altın değerinde" dedi.

Ürünlerini aracıya vermeden pazarda kendileri sattıkları, böylece daha ucuza tüketiciye ulaştığını vurgulayan Tuncay, hem üreticinin hem de tüketicinin kazandığını belirtti.

Bu yıl ilk kez patates üretimi yapan Adem Ersoy da çok güzel verim aldığını söyledi.

Kentteki birçok üreticinin ürününü pazara dahi çıkarmadan tarladan çok iyi fiyata sattığının altını çizen Ersoy, "Bundan sonraki yıllarda da patates üreticiliği yapmayı düşünüyorum. Çünkü zahmeti az geliri iyi" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!