Turistlerden meşe desteği

Güncelleme Tarihi:

Turistlerden meşe desteği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2002 01:43

Türkiye'de tatil yapan turistler de Türkiye'de gerçekleştirilen dünyanın en büyük ağaçlandırma kampanyasına katılacak. Turistler faturalarına eklenecek 1 dolar ya da 1 euro ile Tema Vakfı tarafından düzenlenen ağaçlandırma kampanyasına destek verecek.

Turizm Yatırımcıları Derneği ve Türkiye Otelciler Birliği'yle imzalanan protokole göre, turistlerin kendi isteğiyle alınacak bu ödemeler Tema Vakfı'na bağışlanacak. Bağış için faturaların arkasına bir pul yapıştırılacak ve bu bağışla her turist adına 9 meşe fidanı dikilecek.

Avrupa Tema Kurucu Üyesi Burhan Silahtaroğlu, ‘‘İki yıl önce Tema Vakfı tarafından başlatılan kampanya dahilinde bugüne kadar 600 milyon meşe palamudu dikildi. Türkiye'ye yılda 10-12 milyon turist geliyor. Otellerde başlatılan bu uygulamayla bu sayı her yıl en az 50 milyona çıkacak. Hedefimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 29 Ekim 2023 tarihine kadar 10 milyar meşe palamudu dikmek’’ dedi.

Kampanyanın tanıtımı için pankartlar hazırlandığını ve bütün otellere dağıtıldığını belirten Silahtaroğlu, ‘‘Ayrıca odalara da kampanyaya nasıl katılınacağı konusunda bilgiler içeren tabelalar konuluyor. Kampanyaya katılmak isteyenlerin faturalarına kişi başı 1 dolar ya da 1 euro fazladan eklenecek. Bu parayla da her bağış için 9 meşe palamudu dikilecek. Bunun karşılığında da faturanın arkasına bir pul yapıştırılacak’’ diye konuştu.

Kampanyanın sadece turistleri değil, tatil yapan herkesi kapsadığını belirten Silahtaroğlu, tatilcilerden de kampanyaya destek istedi. Türkiye'nin ağaçlandırılması ve erozyondan kurtulması için herkesin çaba göstermesi gerektiğine dikkat çeken Silahtaroğlu, kampanya sonuçlandığında herkesin 100 ağacı olacağını söyledi.

Silahtaroğlu kampanyada ağaç olarak meşe palamudunun seçilmesi konusunda da şunları söyledi:

‘‘Meşe ekolojik, ekonomik ve biyolojik özelliği olan bir ağaç. Herşeyden önce bir Anadolu bitkisi. Türkiye'de 18 değişik türü bulunuyor. Saçak ve kök sistemi toprağı korur, suları yeraltına toplar. Tohumları ve yapraklarının hayvan bitkisi olmasının yanısıra, çevresinde de her türlü bitkinin yetişmesine olanak sağlar.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!