Turisti göklere çıkarıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Turisti göklere çıkarıyoruz
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 05, 2023 07:00

Turizm sektörüne 13 yaşında Kapadokya’ya gelen turistleri eşeğe bindirerek giriş yapan Ahmet Serdar Körükçü, şimdi bölgenin en büyük yatırımcılarından biri. Kapadokya’nın yükselen grafiğiyle birlikte yatırımlara hız verdiklerini söyleyen Dorak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Körükçü, ‘‘Otel, restoran ve balon yatırımlarımız sürüyor. Şimdi bunlara bir de ‘gökyüzünde yemek’ ekleniyor’’ dedi.

Haberin Devamı

2022 yılını 4.2 milyon rekor ziyaretçi ile kapatan Kapadokya, son dönemde artan popüleritesiyle dünyanın sayılı turizm destinasyonları arasına girdi. Bölgenin önemli yatırımcılarından Dorak Holding’in Patronu Ahmet Serdar Körükçü, Kapadokya’nın doğa ve kültür turizmi tutkunu yabancıların seyahat listelerinde yerini aldığını, üstelik bu turist kitlesinin en fazla para harcayan, çok kalifiye bir kitle olduğunu söylüyor.

‘‘3-4 günlüğüne Kapadokya’ya gelen turist her gününü dolu geçiriyor. Balona da biniyor. Kuyum da alıyor’’ diyen Körükçü, bölgede ortalama turist harcamasının, İstanbul’un iki katına, 1.500 dolarlara ulaştığına dikkat çekiyor. 2025 sonunda Kapadokya’nın 10 milyon turiste ulaşabileceğini vurgulayan Körükçü, daha çok turist ağırlayabilmek için otel ve restoran yatırımlarına hız verdiklerini de anlatıyor.

Haberin Devamı

Körükçü’nün verdiği bilgilere göre bölgede balon turizminin en büyük oyuncusu olan grubun havadaki yeni hamlesi ise ‘SkyDinner’ – ‘havada yemek’ konsepti olacak. Bu konsepti İstanbul’a taşıyacaklarını vurgulayan Körükçü, ayrıca Bodrum ve Pamukkale’de de yeni oteller açmaya hazırlandıklarını, grup bünyesindeki Sur Balık markasını da Dubai, New York ve Londra’ya taşıyacaklarını ifade ediyor.

- Ofis elemanıyken şirketin patronu haline gelmenin sırrı ne?

Dorak Turizm 1971’de kurulmuş. İlk TURSAB belgesini alan 10 acenteden biri. Ben Dorak’a 1997 yılında başladım. 1 yıl ofisboy, 1 yıl da rehberlik yaptım. Turizmin dip yaptığı yıllardı, Apo yakalanmıştı. Şirketin borçları birikmişti. Sahipleri devam edemiyordu. Biz de yine bu şirkette çalışan 2 arkadaşım Ahmet Kaplan Tan ve Mustafa Pilav’la birlikte şirketi borçlarıyla devraldık. Paramız yoktu, bir süre işler hiç iyi gitmedi ama 2001’den sonra hızlı bir şekilde büyümeye başladık. O zaman şirkette 10 kişi çalışıyordu. Şimdi grupta 3500 kişi var. 

- Dorak Grubu olarak turizm sektöründe geniş bir yatırım yelpazesine sahipsiniz. Neler var grup bünyesinde?

Dorak’ı ilk aldığımızda sadece Japonya’dan incoming (yurtdışıdan turist getiriyorduk) yapıyorduk. Sonra farklı alanlara girdik. Ben Nevşehir Avanosluyum. Yatırımları da ağırlıklı olarak oraya yaptık.  Kuyum, deri, seramik, halı, tekstil mağazaları, restoranlar açtık. İkisi İstanbul’da, biri Kuşadası’nda, diğerleri de Kapadokya’da olmak üzere toplam 10 otelimiz var. Kapadokya’daki balonların yarısı bizim. Bir de İstanbul’daki ‘Sur Balık’ların sahibiyiz.

Haberin Devamı

Turisti göklere çıkarıyoruz

-Yeni yatırımlar var mı?

Önümüzdeki yıl Kapadokya’ya bir Marriott açıyoruz. Şu an bir kayadan oyma otelimizin çalışmaları sürüyor. Eylül, Ekim gibi onun da açılışını yapmayı planlıyoruz. Pamukkale’de devam eden bir otel yatırımımız daha var. Onu da 2025’te açarız diye düşünüyorum. Bodrum’da da 300 odalı bir otel planlamamız var. Bir de Dubai’de gördüğüm Skydinner konseptini Türkiye’ye getiriyoruz. Bu yıl sonuna kadar toplam 70 milyon dolarlık yatırım yapacağız.

- Kapadokya’nın popülaritesi son yıllarda ciddi anlamda arttı. Şu anda Kapadokya Türkiye turizminden ne kadar pay alıyor?

Bir kere olağanüstü bir doğası var. Özellikle Japonlar, Koreliler, Çinliler çok çok ilgi gösteriyor. Üst üste 16 kez gelenler var. Türkiye’nin gelirinin yüzde 20’ye yakınını alıyordur Kapadokya. Bu yılki 50 milyar dolar turizm gelirinin yaklaşık 10 milyar doları da buradan gelir. 2022’de Kapadokya’ya 4.2 milyon turist geldi. Ve Kapadokya’ya bırakılan para, İstanbul’dan da Türkiye’nin diğer yerlerinden de çok daha fazla.

Haberin Devamı

- Daha zengin turist mi geliyor?

Daha kalifiye bir turist geliyor ve parayı Kapadokya’da harcıyor. Mesela Antalya’nın turizmiyle Kapadokya bambaşka. Bana göre Antalya’daki turizm tam turizm değil. Tabiri caize doldur boşalt. Havaalanından alıyor turisti, otele getiriyor. 10 gün sonra otelden alıyor tekrar havaalanına bırakıyor. Bu turist hiç dışarıya çıkmadan sadece o oteli görüyor. Ama Kapadokya’da öyle değil, Kapadokya’da 3 gün 4 gün geziyor adam. Her gezdiğinde de para harcıyor.

- Ortalama kaç para harcıyor Kapadokya’ya gelen bir turist?

1.250 – 1.500 dolar harcıyor. İstanbul’da bu rakam 600-800 dolar civarında. Yani rekor bizde. Türkiye’deki turizmin en kaymak bölümü Kapadokya’da.

Haberin Devamı

35 BÄ°N TL KAZANAN GARSONU TUTAMIYORUZ

Şu anda turizm ve yeme içme sektörlerinde en büyük sorun yetişmiş eleman eksikliği. Bugün bir aşçı bulamıyorsun, bir garson bulunmuyor. Bunları geçin, bir bulaşıkçı bile bulmak artık çok zor. 15 bin liraya bulaşıkçı bulamıyoruz. Suriyelileri, Afganları eleştiriyoruz ama onlar da olmasa bu tarz işleri yapacak adam yok. Bakın bugün bir garson aylık 15 bin TL alıyor. Bahşişlerle kazancı 35 bin lirayı buluyor. Ama biz bu insanları tutamıyoruz. Diğer taraftan operasyonel işlerde de kalifiye eleman sorunu var. Orada da 30, 40, 50 bin liraya adam bulamıyorum. Ben bu işi 50 bin liraya yapmam deyip giden o kadar çok insan var ki…

Haberin Devamı

Turisti göklere çıkarıyoruz

"Güzel bir tanıtım desteğiyle Kapadokya’nın şu anda 4.2 milyon olan turist sayısı 2025’in sonunda çok rahat 10 milyona çıkabilir. Kapadokya’da biraz yeme içme eksiğimiz var. Daha iyi restoranların gelmesi lazım. Güzel İtalyan lokantaları, Uzakdoğu lokantaları açılmalı. Şu anda Kapadokya’da 30 binin üzerinde yatak var. Bence kapasite yüzde 50 artsa Kapadokya bunu da kaldırır. Fransızlar İngilizler, İtalyanlar Kapadokya ve Pamukkale’ye daha çok ilgi duyuyorlar. Ama son 5 yılda Latin Amerika, Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Ortadoğulu turistler de çok geliyor."

Turisti göklere çıkarıyoruz

THY’DEN ‘EN ÇOK UÇAN’ ÖDÜLÜ

-20 yıldan beri balonculuk yapıyoruz. Kapadokya’daki balonların yüzde 50’si bizim. Ama ben daha hiç balona binmedim.
Binmem de.

-ÇOK seyahat ediyorum. 2016 yılında Türk Hava Yolları’ndan ‘En Fazla Uçan Müşteri’ ödülü verdiler. Tam 103 gün havada kalmışım. Tüm projeleri uçakta üretiyorum.

-EN büyük hobim Beşiktaş maçı izlemek ve arkadaşlarla sohbet etmek.

-BALIK restoranlarımız var ama şöyle Boğaz’a gideyim bir keyif yapayım diye bir dünyam yok. Neredeyse hiç gitmem. Tatile de hiç gitmem. En uzun tatilim 2 gündür. Çeşme’de Bodrum’da para verseler 3’üncü gün durmam.

Turisti göklere çıkarıyoruz

GÖKYÜZÜNDE YEMEK İSTANBUL’A DA GELİYOR

-Nasıl bir konsept bu SkyDinner?

Bir vinç vasıtasıyla 55 metre yükseğe kalkan etrafı camekânlı bir şekilde kapalı bir masa düşünün. İnsanlar burada şehir manzarası eşliğinde yemek yiyor. Sabah kahvaltıdan başlıyor, öğle yemeği, 5 çayı ve akşam yemeği yemek mümkün. İzinlerini aldık. Bunu önce Kapadokya’ya getireceğiz. Kapadokya’da balondan sonra en etkili olacak iş bu. Sonra da İstanbul’a bunu taşıyacağız. Fiyatı da yemek dahil 200 dolar olacak. Mesela Dubai’de bu hizmet 500 dolar. Bu şu anda dünyanın 67 ülkesinde olan bir konsept. Mucidi ise Belçikalı bir girişimci. Dünyadaki tüm yetki belgesini almış o dağıtıyor. Türkiye’de ise distribütörü biziz. Bunu hemen 5-6 tane çoğaltacağım. İstanbul’da Harbiye’nin orada Büyükşehir’in bir yeri var. Teleferiğin yanında, orada yapacağım. Sonra da Antalya’ya taşıyacağız.

Turisti göklere çıkarıyoruz

TURİSTLERİN %93’Ü BALONA BİNİYOR

- Ne yapıyor Kapadokya’ya gelen turist, nelere para harcıyor?

Bir kere mutlaka balona biniyor. Son istatistiklere göre Kapadokya’ya ilk kez gelen yabancı turistlerin yüzde 93’ü balona biniyor. Yılda 660 binden fazla kişi balona biniyor. Kişi başı 200 dolardan 130 milyon dolar sadece balonun geliri var. Onun dışında safariye, ATV turuna ve ata da biniyor. Şarap alıyor, kuyum alıyor, halı alıyor, seramik alıyor. Zaten Kapadokya’nın da Avanos’un ana işi seramik. Kapadokya’da yok diye bir şey yok. Şu anda Türkiye’de İstanbul dahil en iyi alışverişin yapıldığı, en fazla paranın bırakıldığı yer Kapadokya. Bunda çekilen dizi ve filmlerin de etkisi büyük. Osmanlı dizileri sadece Orta Doğu’da değil Uzak Doğu’da Malezya’da Endonezya’da hatta Brezilya’da Kolombiya’da da izleniyor. Bu diziler inanılmaz turist çekiyor. Kültür Turizm Bakanlığı sadece bu film konusuna daha fazla eğilerek, en az yüzde 25 daha fazla turist çekebilir. Türkiye’ye neden 100 milyon turist gelmiyor, bunu irdelemek lazım.

Turisti göklere çıkarıyoruz

Ä°STANBUL YÃœZDE 50 KAPADOKYA YÃœZDE 80 DOLU

- Depremden otellerdeki doluluklar etkilendi mi, siz hedeflerinizi güncellediniz mi?

O dönem yüzde 70’lere varan düşüşler gördük. ‘Türkiye’de deprem oldu, gitmeyelim, Ä°stanbul’da deprem olacakmış gitmeyelim’ laflarını çok duyduk. Åžu anda Ä°stanbul’daki oteller yüzde 50,ÂKapadokya ise yüzde 80 dolu. Deprem olmasaydı bu yıl, rekor tazeleyecektik. Ama hedefleri yüzde 30 - 35 aÅŸağı çektik.

SUR BALIK NEW YORK VE LONDRA YOLCUSU

- Türkiye’de kebap zinciri çok ama balıkçı bilmiyorum. Sizden başka var mı zincirleşen marka?

Zincir olan tek balıkçı biziz. Bu yıl sonunda da Dubai’ye bir şube açıyoruz. Bugüne kadar çok franchise isteyen oldu ama biz vermiyoruz. Dubai’den sonra seneye de New York’ta bir şube açacağız. Sonra bir de Londra’da açıp Sur markasını tamamlamış olacağız. Bu arada uygun yerler bulabilirsek Bodrum ve Çeşme’ye de düşünüyoruz.

- Boğaz’da balık restoranlarında yabancı oranı yüksek görünüyor. Siz de yerli yabancı oranı nasıl?

Aslında bizim müşterilerimizin yüzde 65’i Türk müşteri, yüzde 35’i yabancı. Zaman zaman bu oran yabancı lehine artıyor tabii. İstanbul’a gelen turist mutlaka 1 akşamını Boğaz’da balık yemeye ayırıyor. Bir de son 1 yılda dışarıda yeme içmenin fiyatı en az yüzde 70 arttı. Bizim tedarik ettiğimiz ürünler arttıkça otomatik olarak fiyatlarımız da artıyor. Bu kadar mönü ve fiyat değiştirdiğimizi ben hiç hatırlamıyorum.  Bu da iç talebi düşürüyor. İnsanlarda parası olsa da çıkmama gibi bir eğilim olabiliyor. Eskiden ayda 2 kez gelen, artık bir kez geliyor.

AHMET SERDAR KÖRÜKÇÜ KİMDİR?

Nevşehir Avanoslu Ahmet Serdar Körükçü, 13 yaşından bu yana turizm sektörünün içinde. Körükçü’nün sektöre girişi Kapodokya’ya gelen turistleri eşeğe bindirerek başlıyor. Çok iyi bahşiş veren Japonlar dikkatini çekiyor. Cebinde 5 kuruş yokken, bir bilet parası toparlayıp Japonya’ya gidiyor, 5 yıl orada kalıp Japonca öğreniyor. Türkiye’ye döndüğünde ise yine memleketinde bir turizm şirketinde ofisboy olarak çalışmaya başlıyor. Ahmet Serdar Körükçü şimdi o şirketin patronu. O dönemde batmanın eşiğinde olan, borç içindeki 10 çalışanlı Dorak Turizm’i yine aynı şirkette çalışan 2 arkadaşı Ahmet Kaplan Tan ve Mustafa Pilav’la birlikte devralan Körükçü, hâlâ grubun yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor.

BAKMADAN GEÇME!