Güncelleme Tarihi:
POLAT Enerji Yönetim Kurulu ve Galatasaray Başkanı Adnan Polat, rüzgâr enerjisinde sessiz ve derinden ilerlediklerini belirterek, “2011’de en büyük kurulu güce sahip kurum biz olacağız. Hedefimiz 2012’de lisans aldığımız tüm yatırımları bitirmek. Bu gerçekleştiğinde yılda bir milyar kWh ile Türkiye toplam üretiminin 200’de birini üstleneceğiz” diye konuştu. Polat, her santralde bir türbini sarı kırmızıya boyamayı düşündüklerini de söyledi.
Sarı kırmızı pervane
Adnan Polat, Polat Enerji’nin Soma’da inşa ettiği Soma Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projesinin devreye alınan 140 MW kurulu gücündeki ilk bölümünü ziyaret etti. İstanbul’dan santralin bulunduğu bölgeye helikopterle giden Polat, “Rüzgarda bugüne kadar hep low profile (düşük profil) kaldık, bundan sonra biraz daha sesimiz çıkacak” dedi. Helikopterde rüzgâr türbinlerini seyreden Polat, “Türbinleri sarı kırmızı yapmayı düşünmediniz mi?” sorusuna, “Türbinler Almanya’dan geliyor. Araya bir tane sarı kırmızı koyabiliriz” yanıtını verdi.
Sadece enerjiye bakıyorum
Adnan Polat, inşaat, enerji ve turizm alanlarında faaliyet gösterdiklerini, ancak kendisinin yalnızca enerjiyle uğraştığını belirterek, şöyle konuştu: “Galatasaray’a 24 saat bile yetmiyor. Benim dışımda şirket işlerine babam ve iki kardeşim bakıyor. Son yıllarda ekonomi ile ilgili çok söylemde bulunmadım, hep sporla ilgili konuştum. Ancak biz rüzgârla ilgili fikri 15 yıl önce edindik. O dönemde herkes bizimle dalga geçiyordu. Bu sürede dört Başbakan değişti ancak bir kanun çıkaramamıştık. Başbakan Erdoğan 2005’te kanunun çıkmasına ön ayak oldu. Yatırımların önünü açtı. Ancak kanun yetersiz kalıyor.”
İki yılda şampiyon
Kanun farklı olması durumunda o dönemde 200 bin kişilik istihdam hesapladıklarını dile getiren Polat, “15 yıl önce Almanya’da da Türkiye’de de herhangi bir yatırım yoktu. Almanya
15 yılda 28 bin MW’a ulaştı, biz ise
1200 MW’ta kaldık. Yeni kanun bir an önce düzenlenip TBMM’den geçirilmeli. Biz yenilenebilir enerjiyi Türkiye’de başlatan kuruluşuz. İki yıl içinde Türkiye’nin en büyük kurulu gücüne ulaşacağız” dedi.
Soma’ya 170 milyon Euro
Polat, Soma RES’in devreye alınan 88 türbinlik ilk bölümünün 80 MW kurulu güce sahip olduğunu, Soma 2’nin de devreye girmesiyle 156 türbin ve toplam 140 MW kurulu güçle Soma’daki projenin Türkiye’nin en büyük rüzgâr santrali olacağını kaydetti. Polat, Soma RES’in ilk bölümünü 100 milyon Euro’ya tamamladıklarını, ikinci bölümünün ise 70 milyon Euro’ya yapılacağını belirterek, projenin toplam yatırım tutarının 170 milyon Euro olduğunu söyledi.
EPDK’ya ek başvuru
SOMA RES tamamlandığında 200 bin kişilik bir şehrin tüm elektrik ihtiyacını tek başına karşılayabilecek üretim kapasitesine sahip olacağını bildiren Polat, “Proje tamamlandığında EPDK’ya ayrıca bir ek yatırım başvurumuz olacak. Hedefimiz 140 MW’ı 200 MW’a çıkarmak. Gerçekleşirse Avrupa’nın karadaki en büyük rüzgâr parkı olacak” diye konuştu.
407 milyon Euro yatıracak 30 milyon ağaç dikmiş olacak
POLAT Enerji’nin, rüzgâr projelerinde iki ortağı bulunuyor. Bunlardan biri Avrupa’nın önde gelen yenilenebilir enerji devi EDF Grup, diğeri ise Demirer Enerji. Soma’daki projede EDF-EN firmasıyla yarı yarıya ortak olan Polat Enerji’nin rüzgarda iştirakleri ile birlikte yapacağı toplam yatırım 407 milyon Euro olacak ve sera gazı azaltışında yılda 30 milyon ağaca eşdeğer katkı sağlayacak. Yatırımlar içinde Polat Enerji’nin net kurulu güç payı 250 MW, net yatırım tutarı ise 300 milyon Euro olacak.
Güneş için de EDF ile yatırım istiyoruz
ADNAN Polat, güneş enerjisinde de Fransız ortağı EDF ile yatırım yapmak istediklerini, ancak Türkiye’de kanunun henüz çıkmamış olmasının EDF’i başka ülkelere yönelttiğini söyledi. Polat, “Kanun olmayınca yatırımlar başka ülkelere kayıyor. EDF, Azerbaycan’da rüzgâr ve güneş ölçümlerine başladı. Treni kaçırıyoruz, ona üzülüyoruz. Oysa ülkemiz güneş enerjisi bakımından son derece verimli olabilir. Bizim gibi birçok yatırımcının da bu konudaki hukuki altyapıyı beklediğini duyuyoruz.” dedi.
Köylüler düğün salonu istedi
ADNAN Polat, Soma RES’in olduğu bölgedeki 400 kişilik Hamidiye köyünden kendisini görmeye gelen Hamidiyelilerle de bir süre sohbet etti. İlginç talepleriyle karşılaşan Polat’a bir köylü “Başkanım buraya bir düğün salonu istiyoruz” dedi.