Tüpraş'ta yatırımcıları ‘yeşil ayakkabı’ koruyacak

Güncelleme Tarihi:

Tüpraşta yatırımcıları ‘yeşil ayakkabı’ koruyacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜPRAŞ hisselerinin halka arzında ilk denenecek ‘‘yeşil ayakkabı’’ yöntemi sayesinde yatırımcı zarar etmeyecek. Garanti Yatırım, halka arz sonrasında hisse senedi fiyatlarının, ilk satış fiyatının altına düşmesini engelleyecek.

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Tüpraş hisselerinin halka arzında ilk kez, ‘‘yeşil ayakkabı opsiyonu’’ adı verilen bir yöntem deneyecek. Bu yöntemle, halka arzı üstlenen konsorsiyumun lideri Garanti Yatırım, hisse senedinin fiyatı düşerse müdahale edecek ve Tüpraş hisselerinin halka arz fiyatının altına inmesini engelleyecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Tüpraş hisselerinin yurtdışındaki yatırımcılara tanıtımı amacıyla düzenlenecek roadshow'a önümüzdeki Pazartesi günü Atina'da başlanacağını bildirdi.

Uğur Bayar, İstanbul'da bir grup basın mensubuyla düzenlediği sohbet toplantısında yaptığı açıklamada, Tüprş hisselerinin yurtiçindeki ön talep başvurularının başladığını hatırlattı.

Yurtdışında da 160'a yakın yabancı fona tanıtım gerçekleştirileceğini belirten Bayar, ‘‘İlk roadshowa Atina'da başlayacağız. Daha sonra Milano, Rotterdam, Frankfurt, Paris, Londra, New York, Chicago, Boston, San Francisko olmak üzere böyle çılgın bir programla bu roadshowlara çıkılacak’’ dedi.

HERKES ALACAK

Tüpraş hisselerinin halka arz fiyatı ile yerli yabancı yatırımcılara satış oranının oluşacak talebe göre belirleneceğini ifade eden Bayar, ‘‘Yerli yatırımcılardan hiçkimse hisse almadan dönmeyecek’’ diye konuştu.

İlk kez bu halka arzda ‘‘Yeşil ayakkabı opsiyonu’’ adlı bir mekanizmanın kullanılacağını belirten Bayar, şöyle devam etti:

‘‘Yeşil ayakkabı opsiyonu halka arzdan sonra yüzde 15 hisseyi, halka arz eden liderin, yani Garanti Yatırım'ın, opsiyonu satın alma hakkıdır. Eğer beklenmeyen bir sebeple hissenin fiyatı düşerse, yüzde 15'lik opsiyonu kullanarak Garanti Yatırım hisseyi halka arz fiyatına çıkaracaktır. Fiyat istikrarını temin etmek için kullanacağımız bir mekanizmadır.’’

Uğur Bayar, Tüpraş hisselerinin, yatırımcının mutlaka para kazanmasını sağlayacak bir fiyattan halka arz edileceğini bildirdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Bayar, Tüpraş'ın özelleştirilmesine işçi sendikalarının tepki göstermesinin hatırlatılması üzerine kapısının sendikalara açık olduğu mesajını verdi.

Gösterilen hassasiyetin, hisse alıp almamanın kendi taktirleri olduğunu ifade eden Bayar, ancak bunu en azından akılcı bulmadığını söyledi.

BLOK SATIŞ YOK

Bayar, halka arzdan sonra blok satışın geleceğine ilişkin iddiaların ise doğru olmadığını ifade ederek, bu yönde ne Özelleştirmeİdaresi Başkanlığı'nda ne de Özelleştirme İdaresi Yüksek Kurulu'nda blok satışın yapılacağına ilişkin bir strateji ve çalışma olmadığını söyledi.

Bayar, Tüpraş'la ilgili olarak bir özerklik kanunun çıkması halindeşirketin belki de bütün hisselerinin halka açılma yoluyla özelleştirilebileceğini vurguladı.

HAYIR DUASI

Uğur Bayar, Tüpraş hisselerinin ıskontolu satışının ''hissiyati adalete'' aykırı olduğu yönünde bir görüş bildirilmesi üzerine de Türkiye'de ilk defa, bu çapta yönetimin devlette olduğu bir özelleştirme yapılacağına dikkati çekerek, ''Burada birinci işlev çalışanların en azından hayır duasını alarak, onları sürecin bir parçası yapmaktır. Yüzde 12'nin üzerine ekstra yüzde 3 avantaj vermek bence sembolik olarak önemlidir. Şu anda işçilerin, çalışanların desteğini almak bakımından bir tolerans gösterilmelidir'' diye konuştu.

Bayar, yılın ilk çeyreği için öngörülen özelleştirmenin de bütün sıcaklığıyla sürdürüldüğünü belirterek, Tüpraş'ın halka arzıyla parasal hedeflere ulaşılmış olacağını bildirdi.

Yeşil ayakkabı nedir?

TÜPRAŞ hisse senetlerinin halka arzında denenecek yönteme ‘‘yeşil yakkabı opsiyonu’’ adının verilmesinin nedeni, bu yöntemin ilk kez ABD'de ‘‘Green Shoes (Yeşil ayakkabı)’’ adlı bir firmanın halka açılmasında denenmesi. Green Shoes firması da halka açılırken, anlaştığı bir aracı kurum ile hisse senetlerinin fiyat düşüşünü engellemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!