Tüpraş'ın alım işlemine Avrupa'dan ödül

Güncelleme Tarihi:

Tüpraşın alım işlemine Avrupadan ödül
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2007 10:53

Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Standard Bank ve Vakıfbank’ın lider düzenleyici olduğu konsorsiyumun sağladığı finansmanla gerçekleştirilen Tüpraş’ın yüzde 51 hissesinin satın alımı işlemi, Euromoney’nin Project Finance dergisi tarafından Avrupa’da “Yılın Satın Alım Finansmanı İşlemi” seçildi.

Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Standard Bank ve Vakıfbank’ın lider düzenleyici olduğu konsorsiyumun sağladığı finansmanla gerçekleştirilen Tüpraş’ın yüzde 51 hissesinin satın alımı işlemi, Euromoney’nin Project Finance dergisi tarafından Avrupa’da “Yılın Satın Alım Finansmanı İşlemi” seçildi. Londra’daki Doğal Tarih Müzesi’nde düzenlenen ödül törüninde, işlemi gerçekleştiren Enerji Yatırımları'nın ana ortağı Koç Holding’in yanı sıra, işlemin finansmanını yapılandıran bankaların yetkililerine ödülleri verildi.

Toplam 1.8 milyar dolar tutarındaki krediyi sağlayan konsorsiyum bankalarından yapılan ortak açıklamaya göre, işlemin Türkiye’de bugüne kadar sağlanan en büyük ve en uzun vadeli satınalım-özelleştirme kredisi olma özelliğine sahip olduğuna işaret edildi. Açıklamada, söz konusu işlemde Koç Holding’in garantisinin bulunmaması ve kredinin sadece proje gelirlerine dayanılarak verilmesi, işlemin diğer önemli özelliğini oluşturduğu kaydedildi. Ödeme kaynağı Tüpraş'ın performansından elde edilecek temettü gelirleri olan işlemde, bu performansın elde edilememesi riski, tamamen bankalar tarafından üstleniliyor.

Ortak açıklamada, bu kadar büyük tutarlı bir kredinin çoğunluğunun Türk bankalar tarafından sağlanmasının, Türkiye finans sektöründe geleneksel kredilerden proje kredilerine geçiş sürecini hızlandırdığını ve yapılandırılmış finansmanın önem kazandığını gösterdiği belirtildi.

Kredi, 2.5 yılı geri ödemesiz toplam 10 yıl vadeyle sağlanmıştı. Ortalama vadesi yaklaşık 7 yıl olan kredide, bankaların katılımı şu şekilde gerçekleşmişti: Garanti ve Vakıfbank 400’er milyon dolar, Akbank ve İş Bankası 350’şer milyon dolar, Halkbank 200 milyon dolar, Standard Bank 100 milyon dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!