Tüpraş’ta sorun yok kararımın arkasındayım

Güncelleme Tarihi:

Tüpraş’ta sorun yok kararımın arkasındayım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2004 01:44

Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin Tüpraş’ın devrine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına atıfta bulunduğu Rekabet Kurulu’nun onay kararının arkasında olduğunu bildirdi.

REKABET Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin TüpraŞ’ın devrine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına atıfta bulunduğu Rekabet Kurulu’nun onay kararının arkasında olduğunu bildirdi.

Parlak, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, ‘Bizim kararımız doğru. Kendi kurulumun verdiği kararın arkasındayım. konuyla ilgili her türlü tespit yapıldı. Kendime güveniyorum’ dedi. Rekabet Kurulu’nun devre onay verdiği kararını esas almayan mahkemenin, kamu yararı ve ülke çıkarı atıflarını da değerlendiren Parlak, kendilerinin böyle bir inceleme yetkisi bulunmadığını, kurul olarak görevlerinin ihaleyi rekabet ortamı bakımından değerlendirmek olduğunu kaydetti. Rekabet ortamı bakımından gerekli incelemeyi yapıp kararlarını verdiklerini anlatan Parlak, yalnızca özelleştirme sonrasında rekabetçi piyasanın hazırlanmasını incelediklerinin altını çizdi.

Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin Rekabet Kurulu kararına atıfta bulunmakla birlikte, muhattabının Özelleştirme İdaresi olduğuna işaret eden Parlak, ‘Rekabet Kurulu’nun kararına karşı itiraz merci Danıştay’dır. Kurul kararının hukuka aykırılığını değerlendirecek olan Danıştay’dır’ diye konuştu. Böyle bir itirazda bulunulmadığını vurgulayan Parlak, TüpraŞ ihalesi özelinde Özelleştirme İdaresi ya da Efmerov’un Rekabet kararına itiraz edebileceğini ifade etti.

Parlak, Tüpraş devrine karşı oy gerekçesi yazarak onay vermeyen kurul üyeleri konusunda da, ‘Muhalefete saygılı olmak lazım. Zaten muhalefetsiz karar çok az vardır’ dedi. Parlak, Özelleştirme’nin itirazda bulunacağına da dikkat çekerek, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu ve yargının dediğinin esas alınacağını bildirdi.

Rekabet Kurulu’nun TüpraŞ’la ilgili toplantısında, Prof. Zühtü Aytaç ile Rıfkı Ünal’ın karşı oylarına karşılık Mustafa Parlak, Tuncay Songör, R. Müfit Sonbay, Murat Gencer, Prof. Nurettin Kaldırımcı, M. Sıraç Aslan ve Süreyya Çakın’ın oylarıyla Tüpraş’ın Tatneft-Zorlu ortaklığına satışına onay verilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!