Tüpraş ihalesinde görüşmeler başladı

Güncelleme Tarihi:

Tüpraş ihalesinde görüşmeler başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2005 11:02

TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik bölümünün özelleştirilmesine ilişkin 12 Eylül Pazartesi günü yapılacak ihale öncesinde, alıcı firmalar ile birebir görüşmelere bugün başlanıyor.

Haberin Devamı

İhaleye katılım için teklif veren 9 firma ve konsorsiyum ile bugün ve yarın yapılacak birebir görüşmelerde, revize teklifler alınacak.

Söz konusu firmaların tümünün gerekli kriterleri karşıladığı belirtilirken, bu aşamada sadece fiyatlar üzerinde durulacağı vurgulanıyor.

İhale komisyonunun, aldığı revize teklifleri yeterli bulmaması durumunda firma veya konsorsiyumları eleme yetkisi bulunuyor.

İHALENİN YERİ

TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik bölümünün özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinin ise 12 Eylül 2005 Pazartesi günü yapılacağı açıklanırken, ihalenin yeri konusunda arayışlar sürüyor.

VADELİ ÖDEME

Haberin Devamı

TÜPRAŞ ihalesinde teklifler peşin esasına göre alınacak, ancak vadeli seçeneği tercih eden yatırımcı yıllık yüzde 7 oranında, dolar üzerinden, faiz ödeyecek. Vadeli seçenekte ihale bedelinin yüzde 50'si peşin ödenecek, geriye kalan bölüm ise vade farkı ile birlikte 2 yıl da verilecek.

İHALEYE TEKLİF VERENLER

TÜPRAŞ'ta 29 Nisan 2005 tarihinden itibaren başlatılan ihale sürecinde, 2 Eylül 2005 tarihi itibariyle 9 yatırımcıdan teklif alınmıştı.

ÖİB Başkanı Metin Kilci imzasıyla İMKB'ye gönderilen açıklamaya göre, Tüpraş ihalesine teklif veren 5 ortak girişim grubu ile ortaklık yüzdeleri şöyle:

PKN ORLEN (Polonya)-Zorlu (Türkiye) Ortak Girişim Grubu: Polski Koncern Naftowy Orlen SA yüzde 50.00, Zorlu Holding A.Ş. yüzde 50.00.

Shell-Koç Ortak Girişim Grubu: The Shell Company of Turkey Ltd. yüzde 0.10, Opet Petrolcülük A.Ş. yüzde 3.00, Aygaz A.Ş. yüzde 7.00, Shell Overseas Inv. B.V. yüzde 9.90, Koç Holding A.Ş. yüzde 80.00.

Indian Oil Corparotion Ltd.-Çalık Enerji Sanayi ve Tic. A.Ş. Ortak Girişim Grubu: Indian Oil Corparotion Ltd. yüzde 51.00, Çalık Enerji ve Sanayi Tic. A.Ş. 49.00.

Anadolu Ortak Girişim Grubu: Anadolu Uluslararası Ticaret ve Taşımacılık A.Ş. yüzde 30.00, Çukurova Holding A.Ş. yüzde 70.00.

Petrol Ofisi A.Ş. (POAŞ)-TAC (Ommi Offshore Holding Ltd. ve Tratson Holding Ltd. Ortak Girişim Grubu: Tüpraş Acquisition Consortium yüzde 70.00 (Tratson Holding yüzde 80.00, OMNI Offshore yüzde 20.00), POAŞ yüzde 30.00.”

Haberin Devamı

 OYAK,
 ENI Refining and Market Division (İtalya),
 MOL (Macaristan)
 OMV Aktiengesellschaft (Avusturya),

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!