Tuna’da ikinci kuşak öne çıkıyor</B

Güncelleme Tarihi:

Tuna’da ikinci kuşak öne çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2004 22:02

34 yıl önce küçük bir çelik atölyesi olarak Turan Tuna tarafından kurulan Tuna Çelik, bugün hem Türkiye hem de yurtdışındaki ofisleri giydiriyor. Turan Tuna, kısa bir süre önce ev mobilyası alanına da giren şirketini, artık iki kızı ve oğluyla birlikte geleceğe taşıyor.

Bundan 34 yıl önce Bayrampaşa'da Turan Tuna tarafından küçük bir çelik atölyesi olarak kurulan Tuna'nın yönetiminde artık ikinci kuşak var. Turan Tuna, Türkiye'deki önemli holdinglerin ve finans kuruluşlarının yanı sıra, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya'da birçok ofisi giydiren şirketini, iki kızı ve oğluyla beraber geleceğe taşıyor, dünyaya açıyor.

Turan Tuna'nın üç çocuğu da işin farklı bir ucundan tutmuş. Nuri Tuna, büro mobilyası alanında satış işlerinden sorumlu. Ayşe Tuna Gülsoy, ev mobilyasıyla ilgileniyor. Aysel Tuna Gülsoy ise finans işlerine bakıyor.

Turan Tuna herkesin işyerinde 'profesyonelce' çalıştığını söylüyor. ‘‘Hepsinin işi ayrı. Hepsi bordrolu, maaşlı çalışır‘‘ diyor.

Krize rağmen 2001 yılında yatırımlarını hiç aksatmadıklarını söyleyen Turan Tuna, bunu da özkaynaklarıyla yaptıklarını vurguluyor. ‘‘İki yıl zarar ettik ama şimdi herşey yoluna girdi‘‘ diyen Turan Tuna'nın bundan sonraki hedefleri arasında eğitime ve turizme yatırım yapmak var.

DÜNYAYA AÇILDI

Tuna Çelik'in kurucusu Turan Tuna 1960'larda Malatya'dan yola çıkmış. İstanbul'da ufak bir çelik atölyesi ile işe başlamış. 1977'de Bağcılar'da 20 bin metrekarelik bir fabrika kurmuş. Ardından, 1985'te ahşap mobilya üretimine girmiş. 1992'de, dünyanın en iyi koltuk üreticilerinden biri olan Girsberger ile ortaklığa gitmiş. Yüzde 50'şer ortaklıkla TunaGirsberger kurulmuş. Böylece, Tuna, Girsberger'in dünyadaki dört seçkin ortağından biri haline gelmiş. Girsberger koltukları Türkiye'de üretilmeye başlamış. Bu ortaklık Tuna'ya ciddi bir ivme kazandırmış. Dünyaya açılmasına önemli katkıda bulunmuş, yatırımlarını hızlandırmış. Tuna, 1999'da 30 milyon dolarlık bir yatırımla Kınalı-Silivri'de 60 bin metrekarelik yeni bir üretim tesisi kurmuş.

Tasarımcılarla işbirliği

Tuna, ofis mobilyasında çok uzun süredir tasarımcılarla çalışıyor. Ürünlerin tasarımını Tuna Design Group adlı bir tasarımcı ekibi gerçekleştiriyor. Ayrıca, Alman ID Design ve İtalyan Ambustudio gibi dünyanın önde gelen tasarım firmalarıyla işbirliği yapıyor. Ev mobilyası için de aynı yolu izleyecek. Tunaev'den sorumlu olan Ayşe Tuna Gülsoy, uluslararası fuarları sürekli takip ediyor. Gülsoy, ‘‘Trendleri Türkiye'nin kabullenmesi en az bir yıl alıyor. Geçen yılın renkleri, Türkiye'de bu yıl moda oluyor. Bu yıl lila, fuşya ve pembe hem tekstilde hem de mobilyada çok moda‘‘ diyor. Bundan böyle Tunaev'in kanepe grupları ve ahşap mobilyada kendi tasarımları olacağını söylüyor. İtalya'da yaşayan tasarımcı İnci Mutlu da Tunaev için geniş bir koleksiyon tasarımı yapıyor. Mart başında Tunaev'de tüm ürünler geniş bir yelpazede piyasaya sunulacak.

Üç markası var

Tuna'nın bugün Tunaofis, TunaGirsberger ve Tunaev olmak üzere üç markası bulunuyor. Tuna, Silivri'deki 15 bin metrekarelik showroom'la birlikte sadece büro mobilyasıyla kendini sınırlamamış, ev mobilyasına da girmiş. Şimdilik büyük çoğunluğunu ithal ediyorlar. Hedefleri 2004'te en az yarısını kendi tesislerinde üretmek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!