Tüm krizleri aşıp geldik

Güncelleme Tarihi:

Tüm krizleri aşıp geldik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2013 00:55

1987 yılında Türk sigorta pazarına giren, ancak 9 yıl sonra çekilmek zorunda kalan Amerikalı Cigna, 16 yıl sonra Finans Emeklilik’in yüzde 51 hissesini Finansbank’tan satın alarak pazara dönüş yaptı.

Haberin Devamı

Cigna Finans Genel Müdürü David Fike, “Finansal krizleri aştık ve doğru zamanda geldik” dedi.

DÜNYANIN sigorta devlerinden Amerika merkezli Cigna, 16 yıl aradan sonra yeniden Türk pazarına girdi. Cigna, ilk olarak hayat dışı sigortacılıkta faaliyet göstermek üzere Sabancı Grubu ile ortak, Cigna-Sa Sigorta’yı kurarak, 1987 yılında Türk sigorta pazarına girdi. Ancak, bu ortaklık 9 yıl sürdü ve Cigna Grubu, tüm dünyada hayat dışı sigortalardan çekilme kararı alınca; 1996 yılında Cigna-Sa satıldı, böylece Cigna, Türk sigorta pazarından çekildi.
2011 yılında ise Cigna, hayat ve sağlık sigortaları satmak üzere Cigna Hayat Sigorta’yı kurarak, yeniden Türk sigorta pazarına giriş yaptı. Sadece internet ve telefonla satış yapmak üzere kurulan şirket, bu sefer de pazarda istediği sonucu alamadı.
2012 yılının ortalarında da Cigna Grubu, Finans Emeklilik ve Hayat’ın yüzde 51 hissesini, 85 milyon Euro’ya Finansbank’tan satın aldı ve Finansbank ile de 15 yıllık anlaşma imzaladı. Şirketin adı da geçtiğimiz aylarda, Cigna Finans Emeklilik olarak değişti. Bugün ise Türk sigorta pazarında Cigna Grubu’nun iki şirketi bulunuyor. Biri, Cigna Hayat Sigorta, diğeri ise Cigna Finans ve Emeklilik.

BİR TANE CIGNA OLACAK

Cigna Finans’ın yeni Genel Müdürü David Fike, Cigna’nın Türkiye’deki 16 yıllık hikâyesini ve bundan sonra hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. David Fike, 1996 yılında global bir karar nedeniyle Türk pazarından da çekildiklerini belirterek, yatırım yapılacak pazarlar konusunda Türkiye’nin sürekli incelendiğini söyledi. Fike, “Sonunda Türk pazarına yeniden girdik. Finansal krizleri aştık, geldik ve doğru zamanda geldik” dedi.
David Fike, Cigna Grubu’nun bugüne kadar Türkiye’ye 100 milyon Euro yatırım yaptığına değinerek, “Şimdilik Türk pazarında iki şirketimiz var. Ancak, Cigna Hayat’ı finansal nedenlerle tutuyoruz. Poliçe satışı yapmıyor. Bu şirketi ne yapacağımız konusunda henüz karar verilmedi. Ama şu kadarını söyleyebilirim, pazarda bir tane Cigna olacak” dedi.David Fike, bireysel emeklilik ürünlerinin satışında Finansbank’tan beklenenin üzerinde destek gördüklerini de belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

YENİ DÜZENLEMELER LAZIM

“Diğer bankalar bireysel emekliliği ön plana çıkartıp, sürekli satış yapıyorlar. Finansbank ise daha temkinli davranıyor, zorlayıcılık yapmıyor. Önce müşteriye sistemi anlatıyor, anlayana satıyor. Bugün baktığımızda, müşteriler; emekliliklerine yönelik yüksek beklentilerle bu ürünü alıyor; satanlar da öyle satıyor. Biz ise gerçekçi satış yapıyoruz. O nedenle bireysel emekliliğin pazarlanmasında iyileştirilmesi gereken taraflar var. Ayrıca sisteme giren kişileri, başka ürünlerle sistemde tutmamız gerekiyor. Bu kişiler bir süre sonra birikimlerini toplu alıp, çıkıyorlar. Bizim çıkışları engelleyecek bazı düzenlemelere ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

Finansbank için 85 milyon Euro verdik

DAVİD Fike, “Finansbank ile 15 yıllık dağıtım ve satış anlaşması yapmasaydınız, sadece Finans Emeklilik için 85 milyon Euro verir miydiniz?” sorusunu, şöyle yanıtladı: “Biz dağıtım ve satış kanalına yatırım yaptık. Finans Emeklilik başarılı bir şirket ama tek başına bu rakamı vermezdik. Şirketin tüm hisselerini almayıp, Finansbank ile ortaklığa gitmemizin bir nedeni, bankanın da sorumluluğu olsun istedik. İleride Finansban’ın yüzde 49 hissesini almayı da düşünüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!