Güncelleme Tarihi:
S&P ise sürpriz olsa da notu zaten düşük olduğu için piyasalara çok etkisi olması beklenmiyor. Analistler, ilk işlem gününde dolarda 3.90 lira ve üzerinin olasılık dahilinde olduğunu belirtirken 3.9422 lira olan eski rekorun kırılmasını bekliyor.
Yarın Merkez Bankası tarafından açıklanacak yılın ilk enflasyon raporu sonrası Başkan Murat Çetinkaya’nın piyasalarının yönünü çizecek mesajlarını bekleyen analistlere göre kredi kuruluşlarının asıl etkisi borsa ve tahvil faizlerinde gözlenecek. Ama asıl önemlisi, bu hafta Türkiye’nin her kesiminde gözler piyasalardaki gelişmelerde olacak.
Analistlere haftanın ilk işlem gününün nasıl geçeceğini sorduk:
Belirleyici olan ABD
Gedik Portfoy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, kredi kuruluşlarının kararları önemli olduğunu belirterek “Fitch bekleniyordu ancak S&P sürpriz oldu. İlk işlemlerde ölçülü negatif bir etki görebiliriz. Ancak özellikle de ocak ayında dünyada ortalama yüzde 2.5 değer kaybederken Türkiye’de yüzde 10 yükselen dolara not kararlarının önemli bir katkısı olmaz. Bu hafta ABD’de açıklanacak veriler küresel fiyatlamalarda olduğu gibi Türkiye’de de belirleyici olacaktır. Hafta bütününde keskin-kalıcı fiyat değişimlerinin yaşanmadığı ancak dalga boylarının yüksek olabileceği yatay bir seyrin şansı daha güçlü görünüyor” diye konuştu.
Dalgalanma kalıcı olmaz
DENİZ Özel ve Yatırım Grubu Yönetmeni Orkun Gödek, Fitch tarafından yapılacak değerlendirmenin olumsuz olabileceğinin iç piyasada fiyatlanan senaryolardan biri olduğunu vurgulayarak “Beklenmeyen, şok etkisi yaratacak yeni bir haber niteliği taşımadığı için sürpriz olarak fiyatlanmasını beklemiyorum. Aksine indirmeme ihtimali neredeyse hiç fiyatlanmıyordu. Kur işlemleri özelinde konuşacak olursak, 3.60 seviyesinin üzerindeki hızlı 3.90 hareketi içerisinde TL’nin açığa satılma nedenlerinden birisi de bu ihtimaldi. Kısa vadeli dalgalanmalar olabilir ancak kalıcı olmasını beklemiyorum. Son dönem içerisinde kur & borsa fiyatlaması arasındaki makas da ters yönde açılmıştı. Hatta kurun zayıflaması durumunda hisse senedi işlemlerinde tersi yönde bir etki bile görürsek şaşırmam. Kurda 3.75-3.82 aralığındaki işlemlerde bir önceki zirveyi test etme ihtimali var ancak Merkez Bankası’nın da ciddi anlamda sıkılaştırması söz konusu. Özetle, kalıcı bir negatiflik beklemiyorum. Etkisi sanılandan çok daha kısa olabilir” dedi.
Kurun kaderini Merkez çizecek
DESTEK Menkul Araştırma Müdürü Murat Tufan, beklenen Fitch öncesi sürpriz diyebileceğimiz kararın Standard and Poor’s’tan geldiğini hatırlatarak “Yarın açıklanacak enflasyon raporu sonrası gözler Başkan Murat Çetinkaya’nın konuşmasında ve para politikaları hakkında vereceği mesajlarında olarak. Başkan’ın vereceği mesajlar Türk varlıklarının yönü açısından oldukça önemli olabilir. Merkez’in son dönemde attığı faiz dışı hamlelere bu gelişmeler sonrasında da sıkça başvuracağını düşünüyorum. Not kararlarının çoğu piyasalar tarafından uzunca bir süredir bekleniyor ve fiyatlamalara dahildi. TL varlıkları haftanın ilk işlem gününe muhtemelen satıcı başlayacak olsa da, kaderini yine Merkez’in adımları ve açıklamaları çizecek. İlk işlem gününde doların 3.90 liranın üzerinde haftaya başlayacağını düşünüyorum. Kurda 3.90-3.95 bandı denge arayışının arandığı bölge olacak. Borsa İstanbul’da ilk etapta satış baskısının daha etkin olacağını ve son sınırlı da olsa geri çekilip 80.000-83.000 bandına bir performans görebileceğimizi düşünüyorum” dedi.
Borsa ve tahvil etkilenecek
KAPITALFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, not kararının etkilerini muhtemelen tahvil ve endeks tarafında daha belirgin şekilde hissedeceğimizi belirterek şöyle devam etti: “Bu not indirimi baz senaryo olarak belirlenmişti, piyasanın önemli bir kısmı tarafından bekleniyordu. Not indiriminin para piyasalarının kapanmasına çok yakın bir zaman diliminde gelmesi itibariyle çok net hareketler görülmedi. Ancak hafta açılışı ve akabinde belirgin bir fiyatlama görebiliriz. Geçtiğimiz haftanın ortasından itibaren kurdaki yükselişin bir kısmı not indirimi endişesini de içermekteydi. Ancak geniş resimde hafta içinde bir stres durumu yaşanacak ve Türk finansal varlıkları üzerinde negatif etki yaşanacaktır.” Bu hafta Enflasyon Raporu sunumu ve ocak ayı enflasyon verisi, Fed toplantısı ve ABD ocak ayı istihdam raporu gibi önemli gelişmeler olacağını kaydeden Erkan, “Bu durumda da ilk direnç noktası 3.99 lira veya psikolojik dönüm noktası 4 olabilir gibi görünüyor. Zaten aşağıda ana destek noktaları hem teknik, hem de opsiyon sözleşmeleri eğilimi yaklaşımından bize 3.70 – 3.60 bandını veriyordu. 2 yıllık tahvil faizi 10 yıllık tahvil faizinin önüne geçti. Faiz anomalisi piyasada sağlıklı fiyat hareketlerini beraberinde getirmeyecektir. Borsadaki trendlerde yabancı takasının belirleyici olduğu görülüyor. Yabancı girişinin devam etmesi halinde orta vadede de borsada yükseliş söz konusu olabilecek” dedi.
Gün içinde kayıp azalır
ALAN Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, S&P’nin takvimde yer almayan değerlendirmesi sonrası Türk Lirası cinsinden varlıklarda sınırlı negatif fiyatlama görülse de, Fitch kararının etkisi pazartesi günü açılışta dolar kurunda 3.94 lira seviyelerine kadar yükseliş şeklinde görebileceğimizi söyledi. Öztürk, “Bununla birlikte Borsa İstanbul cephesinde de açılışta Moody’s’in 2016 Eylül ayında not indirimi sonrasında görülen yüzde 2’lik düşüşe benzer olarak, açılışta yüzde 2 bir düşüş bekleyebiliriz. Ancak bir süredir piyasada yüksek sesle telaffuz edilen ve fiyatlamaların içerisinde yer alan not indiriminin negatif etkisinin gün içerisinde telafi edilebileceği görüşündeyim. Not indirimlerini tartışmak yerine bunun bir son değil aksine reformların harekete geçmesi için başlangıç olarak görmek gerekmektedir. Bununla birlikte bizleri bekleyen haftada takvimin yoğun olması nedeniyle Fitch’in yaratmış olduğu negatif atmosferi çabuk atlatacağımız kanaatindeyim. Özellikle ABD’de istihdam raporu ile Fed’in 2017 yılnın ilk toplantısı takip edilecek” dedi.