Güncelleme Tarihi:
Boğaziçi Üniversitesi Rüzgâr Enerji Santrali (BÜRES) projesi dâhilinde kurulan rüzgâr türbini, 27 Aralık 2014’te elektrik üretmeye başladı. BÜRES projesi ile Boğaziçi Üniversitesi ‘’Dünyada tüm elektrik ihtiyacını sahip olduğu ve kendi işlettiği rüzgâr enerji santralinden karşılayan ilk üniversite kampüsü" haline geliyor.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, "Sarıtepe kampüsümüzün üniversitemiz bünyesindeki yerini farklı bir boyuta taşıyan bu proje ile sürdürülebilir yaşam alanları yaratma yolundaki kararlılığını bir kez daha göstermiş oldu" dedi.
Kilyos Sarıtepe Kampüsü 1 MW’lık rüzgar türbini sayesinde yıllık elektrik tüketiminin yüzde 40 fazlasını üreterek bir yılda yaklaşık 900 ton karbon salımını engellerken, 1 milyon kWh enerji ve 400 bin lira tasarruf edecek.
Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Emre Otay da, BÜRES ile birlikte eş zamanlı olarak Ar-Ge çalışmalarının da başlatıldığını söyledi ve ekledi:
"Enerji santralı yapım çalışmalarının yanı sıra mühendislik araştırmalara odaklandık. Öncelikle türbine ve etrafına yerleştirdiğimiz sensörlerle mekanik, geoteknik ve çevresel verilerin yanı sıra enerji üretim ve tüketimini izleyeceğiz. Buradan öğreneceklerimiz ışığında rüzgar enerji santrallerinin sürdürülebilirliğini araştıracağız."
Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü’nde rüzgar, güneş, dalga, biyogaz ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra, enerjinin depolanması doğrultusunda uygulamaya alınmış akademik çalışmalar ve binalarda enerji verimliliği konusunda araştırmalar yapılıyor.
Binaları enerji verimli hale dönüştürmek için yapılacak doğru hesaplanmış yatırımların, yenilenebilir enerji santrali yapmaya oranla çok daha ekonomik olduğuna dikkat çeken Otay, "Projenin içinde enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan üretmenin yanı sıra akıllı harcamak, fazlasını saklamak ve karbon salınımını kontrol etmek var. Bu kampüsteki esas hedefimiz Sıfır Net Enerji düzeyine erişmek. Doğaya saygılı, komşularına enerji ve su açısından yük olmadan yaşayabilen, sürdürülebilir, yeşil bir kampüs olmak istiyoruz" diye ekledi.