ANKA
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2006 13:09
Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, tekstil sektöründeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesini hükümetin "tüccarlara kıyağı" olarak değerlendirirken, bu indirimin tüketiciye de yansıyacağı söyleminin "koca bir yalan" olduğunu bildirdi.
Çetin, konutlarda kullanılan suda, elektrikte, doğalgazda ve motorinde KDV’nin yüzde 1 olmasını, sağlıkta ise kaldırılmasını önerdi.
Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, KDV indirimiyle özel olarak desteklenen tekstil ve konfeksiyon sektöründe karlılık oranının yüzde 200’ler civarında olduğunu savundu. Çetin, "Bu sektörde hiçkimse yüzde 100 kar ile bile ürün satmamaktadır. Bu gerçek de herkesçe bilinmektedir. Nitekim şu günlerde yüzde 50’lerden yüzde 80’lere varan indirimler de bu gerçeğin tüccarca ifade edilmesidir. Hiç kimse zararına mal satmaz ve satmamaktadır. İndirimler sadece kardan indirimlerdir" diye konuştu.
"KDV İNDİRİMİNİN TÜKETİCİYE YANSIYACAĞI YALAN"
"KDV indiriminin tüketiciye yansıyacağı ise koca bir yalandan ibarettir. Kandırmacadır ve aldatmacadır" diyen Çetin, yapılan KDV indirimini tüccarların kısmen yaptığı kayıt içi satışlar nedeniyle ödeyeceği vergiden vazgeçilmesi olarak değerlendirdi. Çetin, KDV’deki indirimin fiyatlara yansıyıp yansımadığının ise kontrol edilemeyeceğini söyledi.
Çetin, kar oranlarının yüksekliği ve fiyat belirleme keyfiliğinin de bu kararın indirim olarak tüketiciye yansımayacağının en önemli iki etkeni olarak değerlendirdi. Çetin, "Bu karar ile bundan sonra tüccarlar kayıt içinde gösterdikleri hasılatlarının yüzde 18’ini değil de yüzde 8’ini hasılat KDV’si olarak göstereceklerdir. Maliyeye bildireceklerdir" diye konuştu.
Tekstil sektöründen sonra kayıp ve kaçağın en yüksek olduğu ve kayıt dışı istihdamın var olduğu sektör olan turizm sektörünün de KDV indirimi için sıraya girdiğini belirten Çetin şunları kaydetti:
"AKP hükümeti vergi afları, SSK prim afları, KDV indirimleri, kurumlar vergisi indirimleri, gümrük vergisi indirimleri ile tüccarların hükümeti olduğunu ispat etmiştir. Diğer yanda ise cep telefonlarına bu kez de çevre vergisi adı altında yeni vergiler icat ederek tüketiciye fatura çıkartmıştır. Tüm vergi gelirleri içinde yüzde 75’leri geçen dolaylı vergilerle tüketicilere yüklenirken kalan yüzde 25’in içinde yüzde 15’i de işçi ve memur maaşlarından yani ücret gelirlerinden almaktadır. Yani yine tüketicilerin sırtına binmektedir.
TÜKODER tüccarların hükümetine seslenmektedir. Tüketicinin sırtından inin. Kabile devletleri gibi stopajla, salma ile dolaylı vergilerle tüketicinin gırtlağına soktuğunuz elinizi çekin. Tüketicinin üstüne değil kayıt dışılığın üstüne gidin."
Çetin, en temel gereksinim olan kamu hizmetlerinde KDV’nin kaldırılmasını talep ettiklerini belirtirken, "Konutlarda kullanılan suda, elektrikte, doğalgazda, motorinde. KDV oranı yüzde 1 olması ve sağlıkta KDV’nin kaldırılması" önerisinde bulundu.
Dolaylı vergileri haksız vergiler olarak niteleyen Çetin, "Dolaylı vergi, vergi adaletini zedeleyen zenginden de fakirden de aynı vergiyi alan sistemdir. Dolaylı vergiler gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 35 civarında olmalıdır. Tüketiciden değil kardan direkt gelirden, faizden ranttan daha çok vergi alınmalı, dolaylı vergilerin oranı düşürülmelidir" dedi.