Tüketiciye kulak verdik fabrika ayarlarımıza döndük

Güncelleme Tarihi:

Tüketiciye kulak verdik fabrika ayarlarımıza döndük
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2023 07:00

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, geçtiğimiz aylarda müşterilerden artan fiyatlarla ilgili serzenişler aldıklarını belirterek, ‘‘Bizim markamızın misyonunda ‘ulaşılabilir olmak’ var. Bazı yerlerde kârsız satış yapmak pahasına fabrika ayarlarımıza döndük’ dedi.

Haberin Devamı

Geçen yıl, dünya çapında girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte pek çok sektörde görülen fiyat artışları, hazır giyimde ‘ulaşılabilir’ markaları dahi, hedef kitlesinin bir kısmı için ‘ulaşılmaz’ kıldı. LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, sürekli sahada olan bir yönetici olarak, müşterilerin fiyat konusundaki serzenişlerine bizzat şahit olduğunu ve tüketicinin sesine kulak verdiklerini belirterek, ‘‘Kârımızdan feragat ettik, hatta bazı ürünlerde hiç kârsız çalışarak, marka misyonumuza döndük. Bunun sonucunu da bayram alışverişlerinde gördük’’ dedi. Yurtiçi ve yurtdışında büyük metrekareli mağazalarla büyümeye devam ettiklerini ifade eden Vahap Küçük, Bağdat Caddesi’ne de eski Boyner mağazasının bulunduğu lokasyondan girmeye hazırlandıklarını ifade etti. 

Haberin Devamı

- Bu seneye nasıl başlamıştınız? Depremden sonra planlar, hedefler değişti mi?

Asrın felaketini yaşadık. Ben Malatyalıyım. Depremin ikinci günü hemen Malatya’ya gittik. Belli bir süre kaldık. Hâlâ gidip gelmeye devam ediyoruz. Vefat edenlere Allah rahmet eylesin. Kalanlara sabır, acil şifalar diliyorum. Bu felaketten dolaylı olarak 18 milyon insanımız etkilendi. O 11 ildeki mağazalarımız da belli bir süreyle kapandı.

Hatay, Adıyaman, Maraş hâlâ kapalı. Ama diğer illerde zaman içerisinde faaliyete başladık.

- Diğer illerde satışlar tamamen durdu mu bu süreçte?

Tam durmadı. Ama yavaşladı. Tabii bu arada çok hayırseverler yardım aldılar. Bir hafta 10 gün sonra da satışlar tekrar eski seviyesine ulaştı.

Tüketiciye kulak verdik fabrika ayarlarımıza döndük

GÖÇ ÇEVRE İLLERDE CİROLARI ARTIRDI

- Peki sizin toplam satışınız içinde deprem illerinin payı neydi?

Yüzde 5 civarıydı. Biz o kaybı yıl içinde kapatırız. Çünkü uzun süreli kapalı kalmayacaklar. Kapalı olan şehirlerdeki alışverişlerin de diğer illere kaydığını görüyoruz. Çevre illerde ciro artışları var. Mersin gibi Antalya gibi Ankara gibi şehirlerde göçün etkileri görülüyor.

Haberin Devamı

- Siz ulaşılabilir fiyatlara sahip bir zincirsiniz. Evet. Ama son dönemde ‘LC Waikiki’de bu fiyat’ söylemlerini duyuyorum. Siz de artık tüketici nezdinde eskisi kadar ulaşılabilir olmayabilir misiniz? Siz de böyle eleştiriler alıyor musunuz?

Doğru kış sezonunda biz de böyle eleştiriler aldık. Hakikaten girdi maliyetleri ve asgari ücrete gelen artışla fiyatlarda normalin çok üzerinde artışlar oldu. Ama bu yaz sezonunda maliyetlerin geri gelmesiyle ve kendi içimizdeki bazı politikaların değişmesiyle tekrar fabrika ayarlarımıza döndük. Marka misyonumuza uygun hale geldik.

- Nasıl politika değişiklikleri yaptınız fiyatları geri çekmek için, ne gibi önlemler aldınız?

Haberin Devamı

Bazı yerler var ki hakikaten kâr edilmiyor. Veya çok düşük marjıyla çalışmak gerekiyor. Alımları çeşitlendirmek gerekiyor. Belli bir noktadan değil, daha farklı noktalardan alım yapılıyor. Bu sayede tüketicinin verebileceği pazar fiyatına geldik. Türkiye’deki mağazalarımızda bayramda bunun sonuç verdiğini fark ettik. Bayramda mağazalarımızı 12 milyon kişi ziyaret etti. Ben sürekli sahada olan biriyim ve müşterinin bu serzenişlerine bizzat tanık oldum. LC Waikiki her zaman ulaşılabilir bir marka olmayı misyon edindi ve zaten sloganımız da ‘İyi giyinmek herkesin hakkı’. Ve biz bu noktaya tekrar geldik. Kış sezonunda da Türkiye’de üretilen ürünlerde fiyat artışı enflasyonun altında kalacak. Yurtdışında üretilenlerde ise artış dövize bağlı olacak.

Haberin Devamı

HER HAFTA BİR SEYAHATİM VAR

- YÜRÜYÜŞ yapmayı severim. Sabah erken saatte veya akşam yemekten sonra yürümeye çalışıyorum.

- KİTAP okumaya uçakta vakit bulabiliyorum.

- HER hafta yurtiçi veya yurtdışı bir seyahatim var, uçakta bayağı bir vaktim geçiyor.

- DEPREMDEN sonra memleketim Malatya’ya daha sık gitmeye başladım. 15 günde bir mutlaka gidiyorum. Hem orada yatırımlarımız var hem de çalışanların gönlünü almamız lazım.

Tüketiciye kulak verdik fabrika ayarlarımıza döndük

 

Enflasyonla kurun at başı gitmesi gerekiyor. Düşük kur ihracatçının rekabet etme şansını düşürüyor. İhracatçının tekrar bu avantajı yakalaması için dolar kurunun 23-25 TL arası bir noktada olması gerekiyor. Geçen yılı 3 milyar dolar ciro ile tamamladık. Bu sene için hedefimiz yüzde 50’si yurtdışı mağazalardan olmak üzere 5 milyar dolara ulaşmak. Hazır giyimde cironun yüzde 50’sini yurtdışından elde eden başka bir Türk markası olduğunu sanmıyorum.

Haberin Devamı

HIZLI TÜKETİM HİÇ HIZ KESMEDİ

- COVID-19 sürecinde tüketicilerin tüketim anlayışlarının değişmeye başladığı konuşulmuştu. Az öz alışveriş, 3 tane yerine daha kaliteli tek bir ürün alma gibi eğilimlerden söz edilmişti. Sizce hazırgiyimde böyle bir trend başladı mı?

Hayat devam ediyor. Hızlı tüketim de devam ediyor. Kadınlar alışveriş dürtüsünü mutlaka gidermek zorunda. O yüzden uygun fiyatlarla beğendiği ürünü bulursa almaya devam ediyor diyebilirim. Tabii bunu geniş kesim için konuşuyoruz. Mutlaka farklı kesimler de vardır.

- Yurtdışı ayağınız satışların yüzde kaçını oluşturuyor?

Yüzde 50’ye doğru geliyor. Hedefimiz 2023’te 50’lere ulaşmak. Orta vadede de, yani 2028 ylına kadar Avrupa’nın ilk 3 markası arasına girmeyi planlıyoruz. Şu anda 56 ülkede varız, 60’a doğru gidiyoruz.

Tüketiciye kulak verdik fabrika ayarlarımıza döndük

CADDE’DE BOYNER’İN ESKİ MAĞAZASI LCW OLUYOR

- İç piyasada hazır giyimde dengeler değişiyor mu, küçülen bazı markalar olduğunu görüyoruz. Sizin pazar payınız artıyor mu?

E-ticarette pazar payımız hızlı büyüyor. Ayrıca mağaza sayışımızı ve metrekarelerimizi de  büyütmeye devam ediyoruz. 5 bin metrekerelik mağazalar yapmaya başladık. Şu anda yurtiçi yurtdışı toplam 1400 mağazamız var. Bu yıl 100 yeni mağaza daha açacağız. Taksim’de yeni bir tane çok katlı mağaza açıyoruz. Bir de ilk kez Bağdat Caddesi’ne giriyoruz. Orada Boyner’in eski mağazasının yerine iddialı bir mağaza yapıyoruz.

Tüketiciye kulak verdik fabrika ayarlarımıza döndük

ÇALIŞANLARIMIZDAN BAŞKA ŞEHİRLERE GÖÇ EDENLER VAR

- Depremden sonra o bölgedeki yatırımları arttırma yolunda kararlar alan şirketler oldu. Sizin de böyle bir niyetiniz var mı?

Bizim deprem bölgesinde şu anda devam eden yatırımlarımız var. Elazığ’da yatırımımız sürüyor. Malatya’da yaptırımlar yaptık ama fabrikalarımız daha tam kapasiteye geçmiyor. Yüzde 60 kapasitelerdeyiz. Çalışanlardan başka şehirlere gidenler var. Çocuğunun okulları kapandığı için başka okullara geçenler var. Yeni yatırım düşünmeden önce buradaki kapasiteleri yüzde 100’lere getirmemiz gerekiyor.

- Bu yıl için toplam yatırım tutarınız ne olacak?

Bu yıl için grup olarak 250 milyon dolar civarı bir yatırım hedefimiz var.

RUSYA’DA H&M VE M&S ÇIKIYOR BİZ GİRİYORUZ

- Rusya’da Avrupalı, Amerikalı markalar mağazaları boşaltıyor. Bu sizin için bir fırsat oldu mu?

Şu anda Rusya’da 35-40 civarı mağazamız var. Büyümeye devam ediyoruz. Daha büyük metrekarelere, daha iyi AVM’lerde, daha iyi lokasyonlara geçebiliyoruz. H&M, Decathlon, Marks & Spencer gibi markalardan boşalan büyük metrekareli mağazalar için direkt bizim kapımızı çalıyorlar. Çünkü Türkiye ve bölgede de en büyük metrekareyiz.

Tüketiciye kulak verdik fabrika ayarlarımıza döndük

SEKTÖR ADETTE ZORLANIR AMA CİRODA BÜYÜR

- Genel olarak perakende sektörü için 2023 nasıl bir yıl oluyor?

Türkiye büyük bir ülke. 85 milyon genç nüfusu olan, 60 milyon turist ağırlayacak bir ülke.

Avrupa’ya yakın olan bir ülke. Bundan dolayı ben negatif düşünen biri değilim. Bardağın dolu tarafını görüyorum. Yani ben yine iyimserlik taraftarıyım. 2023 yılı için hem üretim hem yatırım olarak hedeflediğimiz rakamları gerçekleştireceğimize inanıyoruz.

- Sektör de yılı büyümeyle kapatır mı?

Adette belki zorlanabilir ama cirosal olarak büyümeyle kapatır.

VAHAP KÜÇÜK KİMDİR

1961 Malatya Doğanşehir doğumlu Vahap Küçük, eğitimini Doğanşehir’de tamamladıktan sonra bir süre Doğanşehir ve Malatya’da ticarete uğraştı. 1990 yılında İstanbul’a yerleşen Küçük, Tema Tekstil Pazarlama A.Ş.’nin kurucuları arasında yer aldı. Bu süre zarfında Marmara Üniversitesi Stratejik İşletmecilik Yönetimi İhtisas Programını tamamladı. 2003 yılına kadar grubun genel müdürlük görevini üstlenen Vahap Küçük, bu dönemde LC Waikiki markasının dünyadaki tüm lisans haklarını aldı ve markayı bir Türk markası haline getirdi. Halen LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Taha Holding Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yürüten Küçük, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da görevler üstleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!