Güncelleme Tarihi:
Ericsson'un geri çağırdığı telefonlar yazılım hatalı
Zeliha ASLAN
Ericsson'un 45 bin cep telefonunu yazılım hatası nedeniyle gazetelere ilan vererek yeniden yükleme yapmak için geri çağırdığı anlaşıldı. Cep telefonlarının bazı bölgelerde sinyalleri alamayıp, ‘‘112 acil çağrı’’ moduna düşmesi üzerine Ericsson, bu yazılımı düzeltmek zorunda kaldı. Hatta, Yunanistan ve Avusturya gibi bazı ülkeler yazılımdaki hatadan ötürü Ericsson'un yeni modeli GF 788'in ithalatına dahi izin vermedi. İthalat için yazılım hatasının giderilme şartı koydu. Türkiye'de ise bu hata 45 bin aboneye telefon satıldıktan sonra ortaya çıktı.
Ericsson da, yazılım hatası nedeniyle sinyal kaybeden ve acil çağrı moduna geçen GF 788 cep telefonlarının yazılımını değiştirmek için gazetelere ilan verdi. Ancak ilanda, yazılım hatasından hiç söz edilmeyip, sanki geliştirilmiş yeni bir yazılım yüklenerek tüketiciye ekstra bir hizmet veriyormuş imajı yaratmaya çalıştı. Bu da, hatalı yazılım nedeniyle sık sık acil çağrı moduna düşen GF 788 cep telefonu kullanıcılarının tepkisini çekti.
Ericsson'u ilanlarında gerçeği açıkça yansıtmayıp, ‘‘gelişmiş yeni yazılımıyla karşınızdayız’’ diyerek yanlış bilgi verildiğini söyleyen kullanıcılar, ‘‘Eski yazılım hatalı. Cihaz bir an geliyor sinyali kaybediyor ve kapanıyor. Yeniden on-off yapmak gerekiyor. Hatalı yazılımı piyasaya sürdüler. Ama bunu kabul etmek yerine sanki daha geliştirilmiş bir yazılımı yeni piyasaya sürüyormuş izlenimi vermeye çalışıyorlar. ’’ dediler.
Arkadışımız Zeliha Aslan, şikayetlerle ilgili olarak Ericsson yetkilileriyle görüştü. Ericsson yetkilileri, GF 788 model cihazlarda altyapının düşük olduğu yerlerde Türkcell sinyalinin kaybedildiğini ve cihazın ‘‘112 acil çağrı’’ moduna geçtiğini söylediler. Bunun da yazılımla giderilebilecek küçük bir hata olduğunu, bu nedenle de cihazlara yeni yazılımı yüklemeye başladıklarını belirten yetkililer şunları söyledi:
‘‘Tüm firmaların yazılımlarında revizyonlara gidilir zaman zaman yazılımlar değiştirilir. Ancak bunu çoğu zaman ön planda tutmak istemezler. Çünkü bu durumda herkes en son yazılımı almak ister. Bu da firmalara ek külfet getirir. Biz bunu göze alıp tüm cihazlardaki yazılımı değiştirme yoluna gittik. Telefonun yazılımı bundan önceki dönemlerde de çeşitli kereler değiştirildi. Bu yazılım servislerde değiştiriliyor, yeni yazılımlar ekleniyordu. Bu tüm firmalar için geçerlidir. Ancak biz bu kez açık açık çıkıp yazılımımızı değiştirdiğimizi söyledik.’’
Ericsson yetkilileri, GF 788 model cep telefonlarındaki yazılım hatasının değiştirilmeden Yunanistan, Avusturya gibi bazı ülkelerin ithal izni vermemesiyle ilgili de, ‘‘Birkaç ülkenin operatörleri, acil çağrıya düşen bu cihazın yazılımının düzeltilmesini istedi. Yazılımlar düzeltildikten sonra da satışına başlandı’’ dediler.
Tokai reklamda kendi çakmağına mı küfrediyor?
Sport ve Joy marka çakmakların üreticisi Mimar İlhan Birlik, Reklam Kurulu'na suç duyurusunda bulunarak Tokai reklamında küfredilen çakmağın yine Tokai olduğunu ileri sürdü. Tokai reklamında ‘‘Haksız rekabet yapıldığı ve tüketicilerin yanıltıldığı’’ gerekçesiyle Reklam Kurulu'na başvuruda bulunan Birlik, yaptığı başvuruda Tokai marka çakmakların reklamında genel ahlaka uygun olmayan küfürlü sözler kullanıldığını, tüketicinin bilgi noksanlığından yararlanarak yanıltıcı bilgi verildiğini ve kendi markaları dışındaki ürüleri karalayıcı, küçük düşürücü anlatımlarla haksız rekabete yolaçıldığını ileri sürdü. Tokai reklamının incelenmesini isteyen Birlik, ‘‘Reklamda ‘niye yanmıyor bu çakmak, Tokai değil mi bu?' sözleriyle, Tokai'den başka marka çakmakların yanmadığı imajı yaratılarak rakip ürünleri küçültücü, kötüleyici ve tüketiciyi aldatıcı yalan ve sahte bir mesaj verilmeye çalışılmıştır. Ne marka olursa olsun, gazını boşalttığınız bir çakmak reklam filminde olduğu gibi defalarca çaksanız bile yanmaz. Bu ürün Tokai bile olsa’’ dedi. Birlik, reklamda kullanılan çakmayan çakmağın da yine Tokai olduğunu iddia ederek, ‘‘Reklam filminde ‘taklit çakmak’’ diye gösterilen çakmak, bizzat Tokai firmasına ait F4R model dolar, taşı değişebilir tip çakmaktır. Bir uzmanın orjinal filminden rahatça tesbit edebileceği bu sahtekarlıkla, tüketici tam anlamıyla yanıltılmaktadır’’ denildi. Şimdi reklamda küfüredilen çakmayan çakmağın sahte mi yoksa gerçekten de bitmiş Tokai mi olduğuna Reklam Kurulu karar verecek.
İlkadım'a 4 yıldır telefon bağlanamadı
Konutbirlik'in Halkalı'da gerçekleştirdiği 2 bin konutluk İlkadım Sitesi'nin sakinleri, başvurmadık yer çalmadık kapı bırakmadılar ama, dört yıldır evlerine bir türlü telefon bağlatmayı başaramadılar. Yaptıkları tüm başvurular sonuçsuz kalan site sakinleri, sorunun Türk Telekom'la Kooperatif yönetimi arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığını söylüyorlar. Konutbirlik Kooperatif Başkanı Oğuz Soydan, şu anda Halkalı'daki dairelerde bin telefonun bulunduğunu diğerlerinin de kısa bir süre sonra telefonlarına kavuşacağını ileri sürüyor. Soydan, ‘‘İlk kez bir kooperatif telefonların bağlanmamasından sorumlu tutuluyor. Biz Türk Telekom'a arsayı verdik binasını yaptırdık, elektriğini çektirdik. PTT yine de sürekli bizden birşeyler istiyor ve çağdaş bir site oluşturduğumuz için cezalandırılıyoruz. Kooperatifimizin tüm altyapısını biz gerçekleştirdiğimiz halde yine de sürekli engellerle karşılaşıyoruz. Telefon bağlatmak isteyen sakinleri de bize yönlendiriyorlar’’ dedi.