Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2002 01:55
Merkez Bankası'nın faiz indirimleri, bankaların uyguladığı bireysel kredi faizlerini de düşürüyor. Bu düşüşler sonucunda son bir hafta içinde iki banka sadece taşıt kredilerinde de olsa aylık yüzde 4'ün altında faizle kredi vermeye başladı.
Akbank, taşıt kredisini yüzde 3.85-3.90'a çekerken, Finansbank taşıt kredisini aylık yüzde 3.9 faizle satmaya başladığını açıkladı.
Bankaların uyguladıkları diğer tüketici
kredi oranları, konut kredisinde aylık 4.15-4.75 arasına inerken, ihtiyaç kredisinde yüzde 4.25-4.65 arasında çekildi. Bu faiz oranlarına göre tüketiciler, bankalardan 12 ay vadeyle aldıkları her bir milyar liralık taşıt kredisi için aylık 109 milyon lirayla, 113 milyon lira arasında ödeme yapacaklar. Bu aylık ödemelere göre, 12 ay vadeli taşıt kredilerinde her bir milyar lira için bankaya faiz dahil 1 milyar 310 kmilyon lirayla 1 milyar 350 milyon lira arasında geri ödeme gerçekleşecek.
Tüketiciler, 12 ay vadeyle alacakları konut kredileri için aylık 110 milyon lira civarında ödeme yapacak ve 12 ay sonunda yaklaşık toplam 1 milyar 320 milyon lira geri ödeme gerçekleştirecekler. 12 ay vadeyle alınan ihtiyaç kredilerinde ise aylık ödemeler 113 milyon lirayla 117 milyon lira arasında değişecek ve 12 ayın sonunda toplam en fazla 1.4 milyar lira geri ödeme yapılacak. Bankaların uyguladıkları bireysel krediler arasında, eğitim, tatil, konut yenileme ve ikinci el taşıt kredileri de benzer şekilde faizlerdeki düşüş trendinden etkilendi. Bu krediler arasında en düşük faiz, yüzde 4 civarında yoğunlaşan haliyle eğitim kredilerinde uygulanıyor. Konut yenileme ve ikinci el taşıt kredileri, ihtiyaç kredileri faizleri paralelinde seyrediyor. Diğer taraftan bazı bankalar, kriz döneminde durdurdukları bireysel kredi uygulamalarını henüz yeniden hareketlendirmemiş durumdalar.
Merkez Bankası'nın dün yaptığı faiz indirimi sonrasında bankalar uyguladıkları bütün faiz oranlarını kısa süre içinde biraz daha düşürecek. Bankaların tüketici kredilerindeki indirimlerinden sonra özellikle taşıt kredilerinde ağırlıklı oranın yüzde 4'ün altına inerek, aylık yüzde 3.8-3.9 civarında yoğunlaşması bekleniyor. Bugünlerde aylık yüzde 4.25-4.50 konut ve ihtiyaç kredilerinin ise Mayıs ve Haziran aylarında, aylık yüzde 4-4.3 aralığına kadar çekilmesi mümkün olabilecek.