Tüketici Birliği'nden KDV oranlarına tepki

Güncelleme Tarihi:

Tüketici Birliğinden KDV oranlarına tepki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2002 13:47

Müstakil Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Arife Gökkaya Dinç, ''Uygulanan kdv oranları ile ülkemiz, kdv cehennemine dönüşmüştür'' dedi.

Dinç, yaptığı yazılı açıklamada, elektrik, su ve doğalgaz tüketimine uygulanan yüzde 18'lik kdv'yi eleştirirken, başlangıçta yüzde 10 olarak uygulanan kdv'nin, halen yüzde 41'e varan oranlarda devam ettirildiğini bildirdi.

Devlet için sürekli ve peşin olarak tahsil edilebilen bir gelir kaynağı olduğu için, iktidarların kdv oranlarını arttırmaktan çekinmediklerini ifade eden Dinç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Geçen yıl başlayan ekonomik kriz nedeniyle birlikte aynı yönteme başvurulmuş ve mal ve hizmetlerdeki kdv oranı artırılmıştır. Ancak bu artışlar insaf sınırını aşmış, piyasaların canlanması için kdv'nin geçici olarak indirilmesi gibi çeşitli önlemler dahi gündeme gelmiştir.

Kdv, verginin yaygınlığı ve adeleti sağlamak bakımından alınması gereken bir vergidir. Ancak kdv'de tespit edilecek oran optimum oran olmalı ve tüketicinin alım gücünü aşmamalıdır.''

Elektrik, su ve doğalgaz gibi zorunlu ihtiyaç maddelerinde kdv oranının minimum seviyede tutulması gerektiğini savunan Dinç, ''Bu üç tüketime uygulanan zamlara, bir de yüzde 18'lik kdv fiyatı eklendiğinde, zorunlu hizmeti almak tüketici için olanaksız hale gelmektedir'' dedi.

Japonya, Lüksemburg, İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve Kanada'da elektrik, su ve doğalgaza uygulanan kdv ortalamasının yüzde 8.1 olduğuna işaret eden Dinç, Türkiye'deki oranın ise bu ortalamanın iki katını aştığını belirterek, ''Kdv cehenneminden kurtulmak istiyoruz'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!