Güncelleme Tarihi:
Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in önerdiği rakamla, hükümetin düşündüğü rakam arasında uçurum olması işçi sendikalarını harekete geçirdi. Sendika yetkilileri, Başbakan'a iki hafta önceki grup toplantısında söylediği sözleri hatırlattı.
Başbakan Erdoğan 5 Aralık'taki AKP grup toplantısında TÜİK ve DPT'nin rakamlarını hafife alanları, "Kusura bakmayın hafifin ta kendisi sensin" diye eleştirmişti.
Erdoğan'ın grup toplantısındaki konuşmasında: 'Olumlu ne gelişirse, ne olursa ona nasıl bir kulp takarız...' Bir tanesi de şunu söylüyor: Bu devlet kurumlarının açıkladığı rakamlarla ilgili olarak, 'Siz o rakamlara bakmayın' diyor. Devletin açıkladığı rakama bakılmayacak, beyefendinin kendi tanıtım medya grubunun açıkladığı rakama bakılacak ya da işbirliği yaptığı, çalıştığı kuruluşunun yaptığı açıklamaya bakılacak.
Her şeyin bir ciddiyeti vardır, unutmayalım, siyasetin de bir ciddiyeti vardır. Bu ciddiyet, özellikle burada yatar. Buradan çıkan ses, önemli bir sestir. TÜİK bir açıklama yapacak, sen onu hafife alacaksın, ülkenin bu noktadaki diğer kurumları, DPT açıklama yapacak, sen bunu hafife alacaksın; kusura bakma da o zaman demek ki hafifin ta kendisi sensin'
HÜKÜMETİN ÖNERİSİ YÜZDE 4
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında saat 11.00'de gerçekleştirilecek toplantıda taraflar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet Planlama Teşkilatı ve Maliye Bakanlığının komisyona sunduğu ekonomik ve sosyal göstergelerle ilgili görüşlerini dile getirecekler. Toplantı sonunda, 2007 yılında geçerli olacak yeni asgari ücretin açıklanması bekleniyor. Hükümetin yüzde 4 artış niyetiyle gireceği toplantıda devlet kurumu TÜİK, asgari ücretin en az 543 olmasını önerirken, sendikalar ise 605 YTL istiyor.
Hükümet programında yüzde artırılması öngörülen, asgari ücretin neti böylece 395 YTL'ye denk geliyor. TÜİK ve sendikaların artış oranları ise sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 60 olarak hesaplanıyor. İşveren de hükümetten daha insaflı davranarak zammın yüzde 8 olmasına sıcak bakıyor. Türk-İş, hükümetin TÜİK'in önerisine itibar etmesi gerektiğini savunuyor.
3 FARKLI ÖNERİ
TÜİK, geçen toplantıda komisyona, hesaplama yöntemine göre değişen 543, 560 ve 589 YTL'ye karşılık gelen 3 farklı “asgari harcama tutarı” sunmuştu. Asgari ücret tespitinde en azından TÜİK'in verilerinin dikkate alınmasını talep eden Türk-İş, işveren kesiminin tersine, bu rakamların perakende fiyatlarını yansıttığını ve net asgari ücretin belirlenmesinde esas alınmasını talep ediyor. TİSK ise daha önce enflasyon oranında bir artış taleplerinin olmadığını belirtmişti.
Bu arada, 2001 yılından beri, komisyonun belirlediği asgari ücret rakamları TÜİK'in sunduğu “asgari harcama tutarlarının” gerisinde kalıyor.
Ocak 2001'de TÜİK'in belirlediği rakamla Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilan ettiği net asgari ücret arasında 51,07 YTL'lik fark bulunurken, Ocak 2006'daki fark 127,73 YTL olarak gerçekleşti. TÜİK, Ocak 2006 için “asgari harcama tutarını” 508,19 olarak belirlemiş, net asgari ücret ise 380,46 YTL olarak açıklanmıştı.
7 MİLYON KAYITLI İŞÇİ
SSK verileri, Türkiye'de yaklaşık 7 milyon kayıtlı işçinin yüzde 44'ünün asgari ücretle çalıştığını ya da asgari ücretli olarak gösterildiğini ortaya koyuyor. İşçi sendikaları, asgari ücrette yapılan artışın diğer ücretli kesimlere yapılan artışları da dolaylı etkilediğini belirtiyor. Asgari ücret, geçen yıl 16 yaşından büyükler için yüzde 8.65 oranında artırılarak brüt 531 YTL, net 380,46 YTL seviyesine çekilmişti. 16 yaşından büyükler için asgari ücretin işverene toplam maliyeti 645.17 YTL'yi buluyor.