TÜFE artışı kalsın, üzerine 60 lira zam yapılsın:

Güncelleme Tarihi:

TÜFE artışı kalsın, üzerine 60 lira zam yapılsın:
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2010 11:12

Dün hurriyyet.com.tr'nin zamlı maaş bekleyen emeklilerin bankada hayal kırıklığına uğradığı haberinin ardından bugün Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) açıklama geldi. SGK, zamlı maaşların şubat ayında yatacağını duyurdu. Öte yandan Tüm İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, huriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, maaşlardaki TÜFE artışının kalmasını, üzerine 60 zam yapılması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

SGK'dan dünkü haberler üzerine yapılan açıklamada, işçi emeklileri aylıklarında yapılan artışın, “Yasal sürecin tamamlanmasının  ardından, şubat ayı ödeme döneminde, öngörülen zamlı aylıkları ile ocak ayına ait  fark tutarlarının ödeneceği” bildirildi. Açıklamada, şunlara yer verildi:

“Sosyal Güvenlik Kurumundan 4a (SSK) ve 4b (BAĞ-KUR) kapsamında gelir ve  aylık alan emeklilerimize 2010 yılı ocak ödeme döneminde 1298 TL'ye kadar aylık  alanlara seyyanen 60 TL; bu tutarın üzerinde aylık alanlara da yüzde 4,62  oranında artış yapılması öngörülmüştür.

Bu artışlara ilişkin yasal süreç devam ettiğinden, emeklilerimizin  aylıklarına ocak ayında yüzde 4,62 oranında ilave yapılmış; yasal sürecin tamamlanması akabinde, Şubat ayı ödeme döneminde, öngörülen zamlı aylıkları ile  ocak ayına ait fark tutarları ödenecektir.”

Haberin Devamı

TÜFE de kalsın!

Hükümetin duyurduğu zamlı maaş ve Ocak ayı farkı Şubat maaşlarına yansıtılacak. Ancak TÜFE artışı iptal edilerek, 60 liraya ulaşacak oranda nisbi zam yapılacak. İşte emekli dernekleri, “TÜFE zammı kalsın, hükümetin sözünü ettiği 60 liralık zam bunun üzerine yapılsın” talebiyle milletvekillerinin kapısını çalacak.

Tüm İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, “TÜFE artışı yasa gereği maaşlara yansıdı. 60 liralık zammın yapılabilmesi için yasa değişikliği gerekiyor. O zaman TÜFE artışı kalsın; bunun üzerinden 60 lira zam olsun” önerisi getirdi. Çalışkan, konu Meclis’e geleceği için tüm milletvekillerinden önerilerine destek isteyeceklerini söyledi.

Oran düşük, artış büyük!

Hükümet, emekli zammında düşük maaşlı emekliyi korumak için 60 lira seyyanen zam yaptı. Böylece en düşük emekli maaşı yüzde 20’lik artışla 300 liradan 360 liraya yükseldi. Zam oranı yüzde 20 olsa da artış miktarı 60 lira oldu.

Yüksek maaşlı emekli ise yüzde 4.62’lik TÜFE zammıyla yetindi. Ancak maaşı 1500 lira ve üzerinde olan emeklilerin zam oranı düşük olmasına rağmen, ellerine geçen rakam 60 liranın üzerine çıktı.

1500 lira maaş alan emekli,  yapılan yüzde 4.62’lik artışla 69 lira zam alacak. 1750 lira maaşı olanın ise düşük oranlı artışa karşın 81 lira fark alacak. 2 bin lira maaş alan emeklinin farkı 92 lira olurken;  en yüksek emekli maaşı olan 2 bin 250 lira alanın farkı ise 104 lira olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!