Tüccar anlaştı yer fıstığı 1,5 YTL'ye düştü

Güncelleme Tarihi:

Tüccar anlaştı yer fıstığı 1,5 YTLye düştü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2008 10:30

Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 80'inin üzerindeki bölümünün gerçekleştirildiği Çukurova'da, “tüccar tekeli” oluşması dolayısıyla bu yıl çiftçiden geçen yıla göre yüzde 50 daha düşük fiyatla ürün alındığı ve bunun kuru yemiş tüketicisine de yansımasının beklenmediği bildirildi.

Haberin Devamı

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Adana, Osmaniye, Mersin ve Hatay'da hasadın başladığı ilk günlerde yer fıstığının kilo fiyatının 2,7 YTL olduğunu, ancak, son günlerde bunun 1,5 YTL'ye kadar düştüğünü belirtti.

Yörede alım tekelini elinde bulunduran tüccarların aralarında adeta bir anlaşma yapılmışcasına üreticiye tek fiyat sunduklarına dikkati çeken Tezcan, “Çiftçi, ürününü elde tutup fiyatların yükselmesini beklemek yerine tüccara satmaya mecbur kalıyor. Hangi tüccara gitse aynı fiyatı alan üretici, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 50'yi bulan fiyat düşüşü nedeniyle zor durumda kaldı” dedi.

Tezcan, düşük fiyatın yanı sıra alıcıların en az iki ay sonraya ödeme günü verdiğini belirterek, şunları söyledi:
“Yörede yer fıstığı ekim alanları artıyor, dekara rekolte de yükseliyor. Bu olumlu tablo üreticiyi sevindirmeye yetmiyor. Çoğunlukla kuru yemiş olarak tüketilen yer fıstığındaki düşük fiyat halka da yansımayacağı için aracılar kazanacak. Bir de bu olumsuz tabloya rağmen yurt dışından fıstık ithalatı yapıldığı duyumları alıyoruz. Bu konuyu araştırıp, hükümet yetkililerinden gerekli tedbirin alınmasını isteyeceğiz.”

TEKEL ORTAMI VE ÜRETİCİNİN DURUMU

Yörede yer fıstığı ekimi yapan Yumurtalık'ın Kaldırım Beldesi Belediye Başkanı Refik Şen ise “Ben de 100 dekar yer fıstığı ektim. İlk hasat sırasında üretici ürününü çok iyi fiyatlarla sattı. Ancak şimdi durum tam tersine döndü” dedi.
Şen, Adana'da fıstık tüccarı bulunmadığını, piyasanın tamamen Osmaniye'deki alıcılara teslim olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Az miktardaki alıcı aralarında anlaşarak istedikleri fiyatı üreticiye dayatıyor. En erken ödeme tarihi ise iki ay sonrasına veriliyor. Ödeme zamanlarını 4-5 ay sonrasına erteleyenler de var. Çiftçi birlik olamadığı, borçlarını ödemesi ve yeni ekim için hazırlık yapmak zorunda kaldığı için de tüccarın şartlarını kabul etmek durumunda kalıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!