TÜBİTAK’ın AR-GE sitemi

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK’ın AR-GE sitemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2016 21:46

TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, Ar-Ge yasasının sağladığı avantajla büyük şirketlerin kendi Ar-Ge merkezlerini kurduğunu ve bu yüzden TÜBİTAK ve teknoparklar olarak kendilerinin bu şirketleri kaybettiğini söyledi. 

Haberin Devamı

TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, Ar-Ge yasasının teknoparkları büyük sekteye uğrattığını söyledi. Ergin, TÜBİTAK Marmara Teknokent AŞ’nin hesaplarının görüşüldüğü Meclis KİT Komisyonu’nda bunun nedenini de şöyle açıkladı: “Çünkü o kanun nezdinde 50 Ar-Ge personeli ve daha fazlasını çalıştıranlar teknopark içerisinde olmak şartı aranmadan teknopark yararlarını, istisnalarını yaptılar. Şimdi, bunun artısını ve eksisini tartışmak ayrı bir konu ama bizi nasıl etkilediğine bakalım. ODTÜ Teknoparkın içerisinde ‘vakıf şirketleri’ dediğimiz ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ gibi büyük firmaların varlığı bu kanunun çıkmasıyla sonlanmaya doğru gitti. Bizim bünyemizde de yine dünya devi olan firmalar vardı. General Electric hâlâ var, bünyemizde faaliyet gösteriyor serbest bölge olmanın avantajı yüzünden ama mesela bir Ford vardı, Ford’un 2008 dünya çapındaki krizi atlatmasının altında 6 Ar-Ge merkezinden sadece TÜBİTAK MARTEK’teki Ar-Ge merkezinin üretimi sayesinde çıkabildi. O zaman Ford Transit Connect’in tasarımı ve özel analizleri bizim teknoparkımızda yapıldığı için 6 Ar-Ge merkezinden tek kar eden ve Ford’u o sene aklayan yer orası gözüktü ama dediğim gibi 5746 sayılı kanun geldikten sonra Ford’u bünyemizden kaybettik, Turkcell’i bünyemizden kaybettik.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE, ÇİN’İN ARKASINDA

TÜBİTAK Marmara Teknokent AŞ Genel Müdürü Orhan Çömlek de komisyon üyelerinin, “ne yaptılar” sorusu üzerine, “48 bin metrekare bir alanda, Sancaktepe’de kendi Ar-Ge merkezini yaptı, bin 300 olan personel sayısını 2 bin 500’e çıkardı; dünyadaki tek Ar-Ge merkezi orası, oradan devam ediyor” dedi. 

Çömlek, Türkiye’nin teknoparklar sıralamasındaki yerine ilişkin de şu bilgiyi verdi: “Açıkçası ‘şuradayız’ denilen bir rakam yok, ama dünyadaki ilk 10 teknokente bakarsanız bunların 8 tanesi Çin’de, 2 tanesi de Amerika’da. Biri Amerika’daki bildiğimiz silikon vadisi, diğeri orada bildiğimiz ‘Research Triangle’ ve bunların da tarihlerine bakarsanız son altmış yılın içinde kurulanlar. Çin de burada onları takip eden dünya devi noktasında. ‘Türkiye’deki teknoparklar sıralamada nerede?’ derseniz bence hemen Çin’in arkasından yani bu teknoparkların arkasından geliyor. Türkiye’de başarılı teknopark olarak baktığımızda TÜBİTAK Marmara Teknokent’i, ODTÜ’yü, CYBERPARK’ı, İstanbul Teknik Üniversitesini, ve Yıldız Teknik Üniversitesinin teknoparkını sayabilirsiniz çünkü bunlar ilk kurulan ve devam eden teknoparklar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!