TÜBİTAK desteğiyle light tereyağı üretildi

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK desteğiyle light tereyağı üretildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2013 01:06

TÜBİTAK desteğiyle yağ barındırma özelliği olan doğal gıda lifleri kullanılarak tereyağının kalorisi yüzde 50 düşürüldü.

Haberin Devamı

Böylece tereyağı yüksek tansiyon ve damar sertliği olan hastalar da rahatça tüketebilecek. Dünyada ilk olan çalışma için patent başvurusu yapıldı.

HERKES TÜKETEBİLECEK

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Mahmut Doğan, tereyağının yüksek tansiyon ve damar sertliği olan hastalar tarafından da tüketilebilmesi için TÜBİTAK desteğiyle çalıştığı projede kalorisi düşürülmüş tereyağı üretmeyi başardı. Tereyağının sağlık açısından çok yararlı olduğunu, ancak obezite ve kalp damar hastalığı gibi hastalıkları tetiklediği için tüketilmediğini belirten Doğan, şöyle konuştu:

TÜKETİM AZALMIŞTI

“Tereyağı önemli bir gıda. Son yıllarda kolesterolü artırdığı düşüncesiyle tereyağı tüketiminde azalma olduğu biliniyor. İnsanlar tükettikleri besin maddeleri ile sağlıklı bir yaşam arasındaki ilişkiyi kavrayınca, kolesterol ve kalp damar rahatsızlıklarını öne sürerek tereyağı tüketiminden uzak durdular. Bunun yanında diyetetik, düşük yağlı ve lifli gıdaların tüketim eğilimi gittikçe arttı. Bu yüzden tereyağında bazı fonksiyonel değişikliklerin yapılması tüketimi olumlu etkileyebilir düşüncesiyle çalışmaya başladık.”

LEZZET DEĞİŞMEDİ

TÜBİTAK ARDEB tarafından yaklaşık 100 bin TL ile desteklenen projeyle, kalorisi azaltılmış, prebiyotik kahvaltılık tereyağı ve kremanın model üretimini yaptıklarını söyleyen Doğan, “Tereyağına ve kremaya fonksiyonel özellik kazandırılması amacıyla yağ katkısı kullanılarak model üretim yaptık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!