TÜBİTAK: 7’nci Çerçeve’ye 7777 şirketin başvurusunu bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK: 7’nci Çerçeve’ye 7777 şirketin başvurusunu bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2007 00:00

TBV, TÜBİTAK ve TAGES işbirliğiyle düzenlenen Avrupa Bilgi ve İletişim Tenolojileri Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Konferansı’nda, Türk KOBİ’lerin 50 milyar Euro bütçeli AB 7. Çerçeve Programı’ndan yararlanması için daha fazla başvuruda bulunması gerektiği belirtildi.

29-30 Ocak tarihleri arasında İstanbul Ceylan Intercontinental’de düzenlenen konferansa 27 ülkeden 450 bilişim şirketi katıldı. TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş, AB 6. Çerçeve Programı’nın Türkiye için öğrenme süreci olduğunu belirterek, "2003’de altıncı çerçeve için 7 şirket başvurmuştu. 2006 yılı sonunda bu sayı 73’e çıktı. 7. Çerçeve Programı’na ise, 7 bin 777 şirketin başvurmasını hedefliyoruz" dedi. ’Avrupa Bilgi ve İletişim Teknolojileri Araştırma ve Teknololji Geliştirme Konferansı’nda, ’AB 7. Çerçeve Programı ve Türkiye’ konulu oturumda konuşan Yetiş, 6. Çerçeve’ye KOBİ’lerden az başvuru olduğunu ancak başarılı sonuçlar alındığını aktararak, KOBİ’lerin her ülkenin ekonomisinin motoru olduğunu, 7. Çerçeve Programı’na daha fazla başvuruda bulunmaları gerektiğini söyledi. TÜBİTAK’ın KOBİ’ler için yeni hibe programlarını uygulamaya koyduğunu da bildiren Yetiş, hibe programıyla ilgili şu bilgileri verdi: "İlk program Ağ Fonlama. Bu programda yerel ya da uluslararası ağ kurmak isteyen şirketlerin harcamalarının yüzde 50’sini karşılıyoruz. Bu program şubatta başlayacak. 2007’de ayrıca yeni Teknoloji ve İnovasyon Fonları programı başlatacağız. Buraya da başvuranlara yüzde 65 oranında fon sağlayacaız. Bu projenin bütçesi 400 bin YTL olacak. Tekno Girişim Fonu ise, para olmayıp fikri olan girişimcileri kapsayacak. Bunun ise bütçesi 100 bin YTL olarak belirlendi." Yetiş, AB Çerçeve Programlarında daha çok İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere ve Yunanistan’la partnerlık yapıldığını dile getirerek, işbirliği yapılan ülke sayısının artırılacağını, aynı zamanda bu çalışmaların kurdukları beş yeni ulusal platformlar kurduklarını aktardı.

AR-GE’Yİ ARTIRIYOR: Avrupa Komisyonu Bilgi Toplumu ve Medya Genel Müdürlüğü Direktör Danışmanı Stephan Pascall ise, çerçeve programlarının Avrupa’da Ar-Ge yatırımına ivme kazandırdığını belirterek, 2006’ya kadar 4.4 milyar Euro olan Ar-Ge yatırımının bölgede 2013 yılına kadar 7.8 milyar Euro’ya çıkacağının tahmin edildiğini kaydetti. Pascall, 50 milyar Euro’luk Yedinci Çerçeve Programı’nda yüzde 65’lik payın Ar-Ge’de işbirliğine, geriye kalanın da fikirler, insanlar ve kapasitelere aktarılacağını bildirdi. Avrupa’nın daha rekabetçi olabilmek için inovasyona ihtiyacı olduğunu ifade eden Pascall, Avrupa’nın Lizbon Stratejisi’yle 2010 yılına kadar en büyük bilgi tabanlı teknoloji olma hedefi koyduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!