Güncelleme Tarihi:
TÜBİSAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin 2 Temmuz'da yaptığı, "gelecek bir ay içinde cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlere ek vergi geleceğine" ilişkin açıklaması, dernek tarafından değerlendirildi.
Türkiye'nin bilişim ve iletişim teknolojileri sektörünün gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birinin, sektörde uygulanan ağır vergi yükü olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Özellikle bilgisayar ve iletişim donanım ekipmanlarına uygulanması düşünülen ek vergi yükünün, bilişim ürünlerinin genel olarak fiyatını yükselteceği; dolayısıyla kullanım ve erişim oranlarını ciddi bir şekilde düşüreceği bir gerçektir. Bu durumun da gerek ekonomik gerekse de bilgi toplumuna dönüşüm hedefleri bakımından gelişimin önünde önemli bir engel oluşturacağı açıktır. Bilişim sektörünün gelişmesi, yalnızca bilişim sektörüne değil ülke ekonomisinin gelişmesine önemli ölçüde etki etmektedir. TÜBİSAD olarak yaptığımız kapsamlı çalışmalara göre, bilgi ve iletişim sektörünün GSMH içindeki payının artmasının, ülke ekonomisinin büyümesine yaklaşık 1.6'lık bir çarpan etkisi ile fayda sağladığı bir gerçektir."
Bilişim teknolojilerinin üretimi ve kullanımı 1990'lardan itibaren yaygınlaşarak ülkelerin büyüme oranlarına önemli katkılar yapmaya başladığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Gelişmekte olan ülkelerde bu etki gelişmiş ülkelere kıyasla daha yüksektir. Söz konusu etki göz önüne alındığında ülkemizin ekonomik büyümesinin hızlanabilmesi için bilişim sektörü üzerindeki olası ek vergi yükünün kesinlikle uygulanmaması ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünün ekonominin tüm diğer alt sektörleri için bir kaldıraç gücü oluşturan stratejik bir sektör olarak kabul edilmesi gerektiği açıktır."
Açıklamada, TÜBİSAD'ın bilişim sektöründe, özellikle yazılım ve katma değerli bilişim ürünlerinde yerli üretimin önemine inandığı ve bunu her platformda desteklediği kaydedildi. Ayrıca dernek tarafından, ek vergilendirmeye dayalı koruyucu tedbirlerin ve politikaların terk edilmesi ve bunun yerine sektörün gelişmesini sağlayacak önlemlerin alınması için tüm ilgili aktörlere çağrı yapıldı.
Açıklamada, TÜBİSAD'ın, özellikle yerli üretime ve ihracata yönelik desteklerin ve teşviklerin arttırılak sektörün büyümesinin sağlanması durumunda, gelişen sektörün yeni iş alanları ve potansiyeller yaratarak vergi gelirlerini arttıracağı inancını taşıdığı da vurgulandı.