Tsunami faturası 10 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Tsunami faturası 10 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2004 01:30

Birleşmiş Milletler ve dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden Swiss Re, Güneydoğu Asya'da yaşanan deprem felaketinin faturasının 10 milyar dolara ulaşacağı tahmininde bulundu. Tayland 510 milyon dolar, Hindistan 456 milyon dolar hasar tespit ederken, en büyük zarar Endonezya ve Sri Lanka'da oluştu.

GÜNEYDOĞU Asya'nın bir bölümünü yerlebir eden ve 30 bine yakın kişinin ölümüne yol açan deprem ve tsunami, şirketleri, ekonomileri ve global piyasaları da sarsıyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve dünyanın en büyük sirgorta şirketlerinden biri olan Swiss Re'ye göre tsunami felaketinin yarattığı mali kaybın 10 milyar dolar civarında olabileceği belirtildi. Tayland, 510 milyon dolar, Hindistan 456 milyon dolar hasar tespit ederken, en büyük zararın ise Endonezya ve Sri Lanka'da oluştuğu belirtiliyor. 28 Aralık itibariyle çıkarılan 'tsunaminin ekonomik bilançosu' şöyle:

SWISS RE: Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden Swiss Re, Güney Asya'yı vuran tsunami felaketinin faturasının 10 milyar doları geçmeyeceğini söyledi. Sigorta şirketinin yetkilileri, zararın tam olarak hesaplanması için erken olduğunu, ancak 'faturanın iki haneli olmayacağının tahmin edildiğini' belirtti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İlişkiler Koordinasyonu Başkanlığına göre de felakaten faturası milyarlarca doları bulacağı kaydediliyor.

TAYLAND: Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra, meydana gelen hasarın yaptıkları hesaplara göre 510 milyon dolar olduğunu belirterek, hükümetin parlamentodan ek fon istediğini kaydetti. Ülkenin önde gelen turizm yetkililerinin açıklamalarına göre ise turizm endüstrisindeki hasarın yüzde 70'ini onarmak için 3 aydan fazla zamana ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

IDEA GLOBAL: Uluslararası piyasa araştırma şirketi IDEA global, felaketin Tayland'ın 2005 GSMH'sinden yüzde 0.5 düşüreceğini ve ödemeler dengesini zora sokacağını belirtti. Şirket, ayrıca felaketin Endonezya GSMH'sından yüzde 0.2 düşüreceğini ve ülkenin bütçesini zora sokacağını belirtti.

SRI LANKA: Tsunami, Sri Lanka'da, Colombo'dan güneydeki turizm merkezlerine olan ulaşımı yok etti. Credit Suisse ekonomisti ve Sri Lanka eski yatırım kurulu başkanı Arjuna Mahendran, felakatin ülke ekenomisini bir yıl geriye götüreceğini ve ekonomide daralma yaşanacağını söyledi.

HİNDİSTAN: Hindistan Maliye Bakanı, felaket nedeniyle çok büyük bir mali etki beklemediklerini kaydederken, giderlerden sorumlu müsteşar tsunami nedeniyle vergi veya ekstra borç almanın söz konusu olmadığını kaydetti. Hindistan kredi derecelendirme kuruluşu ICRA, tsunami nedeni ile yapılacak harcamının 456 milyon dolar olacağını beklediklerini açıkladı. Hindistan Ticaret Odaları Birliği, ekenominin yara almayacağını, Andaman ve Nicobar'da olduğu gibi Kerela'da gemicilik ve turizmin devam edeceğini belirttiler.

ENDONEZYA: Endonezya hükümeti felakete rağmen bütçe açığını kontrol altında tutacaklarını açıklarken, Maliye Bakanlığı yetkilileri ellerinde felaketin etkilerine yönelik henüz net bir detayın olmadığını belirtiyorlar.

Tayland'da otel sahibi Türk: 5 milyon dolar hasarım var

GÜNEYDOĞU
Asya'daki deprem felaketi, bir Türk turizm yatırımcısının telini de vurdu. Avrupa'dan Uzakdoğu'ya turist gönderen Transorient şirketinin sahibi Zeynel Atmacan, Güney Asya'daki depremden dolayı çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Atmacan, Sofitel Magic Lagoon adlı otelinin de bulunduğu Tayland'ın Khao Lak yöresinde depremin neden olduğu felaketten dolayı elektrik ve su bulunmadığını, kendi otelinde de 4 ila 5 milyon dolarlık maddi hasar meydana geldiğini belirtti.

Atmacan, ‘Khao Lak'ta tek bir otel kalmadı, ancak benim için maddi kayıp önemli değil. Beni üzen bu kadar insanın hayatını kaybetmesi’ dedi.

Alman özel televizyonu SAT.1'e de bölgedeki durumla ilgili açıklama yapan Atmacan, cesetlerin askerler tarafından hemen torbalara konularak götürüldüğünü, bu nedenle ölenler arasında Alman turist olup olmadığını bilmediklerini kaydetti.

Bölgedeki durumun kritik olduğunu belirten Atmacan, ‘Bazı ölüleri ve yaralıları bizzat biz hastaneye taşıdık’ dedi.
Deprem iş dünyasını nasıl etkiledi

Asya'nın en büyük yatırım bankalarından OCBC'nin ekonomisti Suan Teck Kin, Güneydoğu Asya'daki turizm merkezlerinin onarılıp faaliyete geçmesi için 6 ay gibi bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtirken, bu durumun havayolları şirketlerini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade ediyor.

Standard&Poor's, felaketten dolayı altyapısı hasar gören Sri Lanka Telekom'un kredi notunu durağandan negatife indirdi.

Japon hayat dışı sigorta şirketleri, Millea Holdings, Aioi Insurance ve Mitsui Sumitomo Insurance, şu ana kadar müşterilerinden bir hasar raporu almadıklarını belirterek, bunun için daha erken olduğunu ifade ettiler.

 Hannover Re şirketi, tsunami ile bağlantılı zararın Amerika'da meydana gelen 4 büyük hortumdan sonra oluşan 300 milyon Euro hasara göre çok daha düşük kalacağını belirtti. Açıklamada, zararın iki haneli bir rakam olacağı ifade edildi. Munich Re ve Zurich Financial ise ortaya henüz net bir rakamın çıkmadığını belirttiler.

 Swiss Re yetkilileri daha önce meydana gelen hortumlarda oluşan 640 milyon dolarlık zarardan daha az bir zarar beklediklerini söylediler.

 Maldiv ve Phuket'te iki tatil köyü bulunan Club Mediterranee'den yapılan açıklamada tamamen yok olan tesislerinin sigortalı olduğu belirtildi.

 Accord Otel Grubu, Phuket'te yer alan iki otellerindeki müşterilerinin güvende olduğunu, ancak adadaki üçüncü otellerinden haber alınamadığını belirti.

 Avrupa'nın en büyük turizm firması TUI AG, tsunami'den dolayı çok önemli gelir kaybı beklemediklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!