TSK’daki sivil memura sendika yasağı sürecek

Güncelleme Tarihi:

TSK’daki sivil memura sendika yasağı sürecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2007 21:04

Milli Savunma Bakanlığınca (MSB), yapılan iş anlamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) görev yapan personeli, asker ve sivil diye iki farklı gruba ayırmanın mümkün olmadığı belirtilerek, "Bu nedenle, TSK’da görevli personelin sendika üyeliğine ilişkin yasağın devam etmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir" şeklinde görüş bildirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Personel Başkanlığı aracılığıyla, toplu görüşmeler sonunda Kamu İşveren Kurulu ile Memur-Sen arasında varılan anlaşma doğrultusunda MSB ile askeri kurumlarda çalışmakta olan sivil memurların sendikalara üyeliğine ilişkin yasağın kurumlardan alınacak görüş doğrultusunda değerlendirilmesiyle ilgili talebi MSB’ye iletti. Bakanlığın Devlet Personel Başkanlığına gönderdiği yanıt daha sonra Memur-Sen’e iletildi.

MSB’nin yanıtında, kamu görevlileri sendikalarının, kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerinin korunması anımsatıldı. İlke olarak tüm kamu görevlilerinin sendikal haklardan yararlanmalarının benimsendiği belirtilen yanıtta, ancak görevlerinin niteliği gereği sınırlı sayıdaki kamu görevlisinin kapsam dışı tutulduğu ifade edildi.

Yanıtta, kapsam dışında bırakılacak kamu görevlilerinin belirlenmesinde 151 sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesinin 1. maddesinde belirtilen, "Bu sözleşmede öngörülen görevleri ifa edenlere hangi ölçüde uygulanacağı ulusal yasalarla belirlenecektir" hükmünün dikkate alındığı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!