Trüf mantarında hedef 1 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Trüf mantarında hedef 1 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2021 07:00

Dünyanın en lezzetli ve pahalı mantar türlerinden olan ‘kara elmas’ lakaplı trüf mantarının Türkiye’deki üretimine ve ekonomik potansiyeline ilişkin açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, trüf mantarının dünya genelinde gurme ve şefler tarafından aranan bir mantar türü olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Karacabey, çok sınırlı bir coğrafyada doğal olarak yayılış göstermesi ve az miktarda toplanmasından dolayı trüf mantarının kilogram fiyatının kalitesine göre 100 ile 750 Euro arasında değiştiğini ifade ederek, dünyada trüf talebinin her geçen gün artmasına rağmen üretimin sürekli azalmasının fiyatların daha da yükselmesine neden olduğunu kaydetti. Trüf mantarının Türkiye’deki üretiminin 60 ton oluğunu anlatan Karacabey, şunları söyledi: “2020 yılı itibarıyla Türkiye’de 400’e yakın trüf avcısı tarafından doğadan toplanan değişik cinslerdeki 60 ton civarındaki trüf mantarının ticari hacmi yaklaşık 220 milyon liraya ulaştı. Bugün Türkiye’de 400’e yakın aile trüf mantarın ile geçimini sağlamaktadır. Ekonomik olarak çok değerli olan trüf türleri dünyada dar bir coğrafik alanda, sınırlı miktarda yetişmektedir. Buna karşılık dünya çapında her geçen gün artan talep karşılanamamaktadır” dedi.

Haberin Devamı

10 YILDA 6 MİLYAR DOLAR

Ekonomistlerin tahminlerine göre trüf mantarının önümüzdeki 10 yıl içinde dünya çapında yıllık 6 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşacağını dile getiren Karacabey, “Kısa vadede Türkiye olarak bu pazardan 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Trüf mantarını ihraç ettiğimiz ülkeler arasında İtalya, İspanya, Fransa, İsveç, İsviçre, Almanya ve Amerika bulunmaktadır” diye konuştu.

3 BİN 840 DEKARLIK TRÜF ORMANI

Orman Genel Müdürlüğü olarak hem orman köylüsüne yeni bir gelir kapısı açmak hem de yüksek ihracat potansiyelini yakalamak adına 2014-2019 yıllarını kapsayan Trüf Ormanı Eylem Planı’nın 17 Orman Bölge Müdürlüğü’nde uygulamaya alındığını kaydeden Bekir Karacabey, “Bu eylem planı kapsamında 3 bin 840 dekarlık alanda trüf ormanı tesis edildi. Trüf mantarına en elverişli olan şehirler; Kahramanmaraş, Adana, Konya, Antalya, Denizli, Isparta, Muğla, İzmir, Bursa, Kütahya, İstanbul, Bolu, Zonguldak, Kastamonu, Amasya, Giresun ve Artvin’dir. Özellikle İstanbul ve Trakya’da bolca trüf mantarı toplanabilmektedir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!