TRT, HD yayına geçti, görüntü ‘cam’ gibi oldu

Güncelleme Tarihi:

TRT, HD yayına geçti, görüntü ‘cam’ gibi oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 00:00

Yayıncılık kalitesinde gelinen en üst nokta olan HD yayına, TRT de geçti. D-Smart ile anlaşan TRT HD kanalı, ağırlıklı olarak spor ve belgesel programlarına yer verecek. TRT HD, Dünya Kupası maçlarından sonra yaz ve kış olimpiyatlarını yayınlayacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), 12 televizyon, 15 radyo kanalı, 3 dergi ve 32 dilde yayın yapan web sitesiyle hizmet veren zincirine dün üstün görüntü ve ses kalitesi sunan “TRT HD” kanalını da ekledi. Bu doğrultuda D-Smart ile anlaşan TRT HD (high definition-yüksek çözünürlük), Güney Afrika’da düzenlenen 2010 Dünya Kupası’nda yapılan maçları da yayınlayacak. TRT HD kanalı için düzenlenen ve TRT HD kanalından da canlı yayınlanan açılış töreniniyle yayın hayatına başlayan TRT HD, ağırlıklı olarak spor ve belgesel programlarına yer verecek. TRT HD’de yaz ve kış olimpiyatlarını da yayınlayacak.
Şimdi daha keyifli
Açılış töreninde konuşan Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “Televizyon seyri keyifliydi ama şimdi daha da keyifli oldu. Ama daha da önemlisi özel sektör ile kamu kuruluşlarının birlikte hareket etmesiyle ne kadar hızlı ve ne kadar başarılı sonuç alabildiğini ortaya koyduk” dedi. Konuşmasına Levent Kırca’nın TRT’de yayınlanan ‘Olacak O Kadar’ adlı komedi programından evin çatısına çıkılıp, televizyon anteninin düzeltilmeye çalışıldığı bir sahneyi anlatarak başlayan Mehmet Ali Yalçındağ, şunları söyledi: “Bu sahne çok gerilerde kalmış gibi. Oysa sadece 20 yıl geçti bunun üzerinden. Eskiden düzgün, görüntüsü titrek olmayan, sesi cızırtılı çıkmayan bir televizyon yayını yakalamak için anteni bir öyle, bir böyle çevirirdik. Tam düzgün bir hıza yakalayıp yayını izlemeye başladığımızda, çıkan bir rüzgar antenin açısını iki derece saptırsa, aynı işleme yeniden başlamak gerekirdi. Şimdi, cam gibi bir görüntü var.”
‘Telesafir’ dönemi geri geldi
Alman Studio Hamburg’un hibe olarak yolladığı donanımla, bir apartmanın bordum katından, haftanın üç günü, günde iki saat olarak başlayan televizyon yayınlarının Türkiye’de heyecanla karşılandığını hatırlatan Mehmet Ali Yalçındağ, “Tabii herkeste televizyon alıcısı yoktu. Alıcı girmiş evler yayın olan gecelerde olağanüstü rağbet görürdü. Bu yayın için gelenlere ‘telesafir’ denirdi. Bugün de telesafir dönemine dönüyoruz” dedi. Yalçındağ, bu yıl dünyada televizyon yayıncılığında en ileri nokta olan HD yayınları başlatmalarının ‘telesafir’ geleneğini de geri getirdiğini vurgularken, şöyle konuştu: “Bu kanallardan birinde TRT ile yaptığımız işbirliği ile Dünya Kupası maçlarını yayınlamaya başlamamız HD’li evleri telesafirlerin adresi haline getirdi. Ağustos ayında yapılacak Dünya Basketbol Şampiyonasını da NTV işbirliği ile HD olarak ekrana getireceğiz. Basketbol milli takımımızın  iddialı olması HD’nin daha da yaygınlaşmasına katkı yapacak.”

Haberin Devamı

TRT, 3 stüdyosunu HD için hazırladı

Haberin Devamı

TRT, HD kameraların temininin yanı sıra Sevgi, Sefaretler ve İzmir’de bir stüdyo olmak üzere üç stüdyosunu HD donanımıyla yapılandırdı.
HD sistemiyle birlikte izleyicilere SD’den beş kat daha kaliteli görüntü ve ses imkanı sağlanılacak.
Ses çıkışı 5 artı 1 surround sistem kalitesinde olurken, görüntü ise daha geniş bir görüş açısı sağlayacak.
D-Smart ile anlaşan TRT HD, “Türksat 3A uydusundan 12.688 Mhz (Dikey), SR: 5000, FEC: 3/4” frekansından ekrana yansıyacak.

Turksat’a yatırım yaptık yabancıları da çektik

ÜÇ yıl önce D Smart’ın başlattığı uydudan yayınları 1 milyon 300 bin eve taşıdıklarını anlatan Mehmet Ali Yalçındağ, şöyle konuştu: “D Smart bugün 11 HD kanal ile Turkiye’de en çok HD kanal taşıyan platform oldu, adeta Turkiye’nin tek HD platformu durumuna geldik. Dünyanın en hızlı gelişen uydu platformları arasına girdik. Bunu yaparken de milli uydumuz Turksat’a yatırım yaparak, Turksat’a değer kattık, onu daha çekici hale getirdik. Birçok yabancı yayıncının da TürkSat’a yönelmesini sağladık. Bugün Turksat’ta yayın yapan yüzlerce kanalın arasında D Smart’a özel 56 kanal da var. Yaptığımız seçimlerin doğruluğu ulaştığımız rakamlardan da görülüyor. Böylece hem abonelerimiz, hem de reklamverenler için kısa surede büyük bir cazibe merkezi olduk. Biz de talebi karşılamak için hizmet ağımızı genişlettik. Bugün 5 bin satış noktasındaki 7 bin teknik servis personeliyle Türkiye’nin her köşesine uzandık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!