Güncelleme Tarihi:
Eğer bir ülke borçlarını ödeyemez hale geldiğini ilan ederse, ECB’nin bu ülkenin tahvillerini normal ve geçerli olarak görüp teminat kabul etmesi söz konusu olama. Çünkü bu durum Yönetim Kurulunun gözünde güvenlik ve istikrar hedefine zarar verebilir” diye konuştu.
Avrupa’nın borç sorunun kararlılık göstermekle çözebileceğine işaret eden Trichet, “Avrupa borç sorununu sorunu yönetebilecek düzeyde. Bu teknik değil, irade ve kararlılık sorunu” dedi. Financial Times Deutschland gazetesine verdiği röportajda, tüm liderlerin artık tartışmayı bir kenara bırakıp aynı bakış açısı ile soruna odaklanmaları gerektiğini kaydeden Trichet, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kriz sırasında çok yavaş davranıp davranmadığı yönündeki soruya, “Mevcut durumda, bu tarz tartışmalar yersiz” yanıtını verdi.
Tek ses çağrısı
Euro Bölgesi’nin 17 farklı ülkeden oluşmasının kriz sürecini daha da zorlaştırdığını kaydeden Trichet şöyle devam etti: “Liderlerin artık ‘tek ses’ olmasını kesinlikle bir ihtiyaç var. Hükümetler, borç krizi gibi hassas ve komplike konularda ağız birliği etme konusunda kendilerini daha fazla geliştirmeliler. Böylesi kriz zamanlarında tek ses olmak bu konuda atılacak adımların özüdür.”
Euro Bölgesi liderleri perşembe günkü zirvede Yunanistan’ı ikinci kurtarma paketi üzerinde uzlaşarak borç krizinin diğer Güney Avrupa ülkelerine yayılmasını önlemeyi hedefliyor. Avrupa’daki borç krizinin bugüne dek kötü yönetildiği ve sürekli olarak farklı liderlerden krize ilişkin çelişkili açıklamaların gelmesinin para piyasalarını olumsuz etkilediği belirtiliyor.
Roubini, İtalya’ya teknokrat hükümeti önerdi
ABD’li ünlü ekonomist Prof. Nouriel Roubini, İtalyan La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada, “İtalya’nın finansal piyasa fırtınasının üstesinden gelmek için yeni bir teknokratlar hükümetine ihtiyacı var. Çünkü Başbakan Silvio Berlusconi yatırımcıların güvenini kaybetti” dedi. İtalya’nın ‘geçici teknokratlar’ hükümetine ihtiyacı olduğunu belirten Roubini, ayrıca, ülkenin yeni tasarruf planının düşük ve orta gelirlileri hedeflediğini, bu durumun talebi vuracağını ve büyüme üzerine yük getireceğini kaydetti.
Almanya Yunanistan’ın borcunu bankalara yüklemeyi tartışıyor
ALMANYA’nın perşembe günkü zirve öncesinde, Euro Bölgesi liderlerine borç krizine önlem için Yunanistan’ın 50 milyar Euro’ya kadar borcunu bankalara yüklemeye yönelik bir öneri hazırladığı belirtildi. Alman Die Welt gazetesinin haberine göre, liderlerin zirvede Yunan tahvili tutan bankalar ve yatırımcıların ellerindeki kağıtların vadesine göre yüzde 40’a kadar indirimli geri alınmasını tartışacağını yazdı. Haberde, Alman Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı önerinin çok riskli olduğu ve geçici iflas anlamına geldiği için reddedilebileceği kaydedildi. Gazete Almanya Başbakanı Angela Merkel’in gönüllülük esası dışında Yunan tahvillerinin değerinin düşürülmesi halinde borç krizinin İspanya ve İtalya’ya sıçrayabileceği endişesiyle Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’yi bu öneriden vazgeçirmeye çalıştığını yazdı. Schaeuble’ın üzerinde çalıştığı belirtilen Yunan tahvillerinin değerinin düşürülmesi önerisine Allianz’dan destek geldi. Avrupa sigorta devi Allianz’ın CEO’su Paul Achleitner, ‘gönüllülük’ esasıyla yapılacak bu düşüşle Yunanistan’ın borcu yüzde 30 azalırken, vadesinin uzatılacağını savundu. Dünyanın en büyük tahvil yatırımcısı Pimco’nun sahibi olan Allianz’ın elinde 2010 sonu itibariyle 1.3 milyar Euro Yunan tahvili bulunuyor.Alman Handelsblatt gazetesine göre, Allianz, tahvillerin değerinin yüzde 25 düşürülmesini istiyor.