Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, nadir de olsa bazı Türk pilotlarında çok iyi eğitim ve tecrübeden kaynaklı ’aşırı güven’ sorunu yaşandığını belirterek, "Bu da uçuşta ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle, uluslararası alanda verdiği eğitim ile referans kabul edilen Lufthansa’nın eğitim programına pilotlarımızı göndermeye karar verdik" dedi.
Binali Yıldırım, Türk Hava Yolları (THY) pilotlarının Lufthansa’ya eğitime gönderileceğini ve psikolojilerini yanında diğer mesleki özelliklerinin de test edileceğini açıkladı. Bu kararın ’son hata ve bir çok kazaya bakılarak’ alındığını söyleyen Bakan Yıldırım "Pilotlarımız dünya standartları üzerinde çok kaliteli bir eğitime sahipler. Özellikle, bu eğitim Türk Hava Kuvvetleri’nde dünya çapında. Ancak son hata ve bir çok kazaya bakıldığında nadir de olsa bazen bazı pilotlarımızda çok iyi eğitim ve tecrübeden kaynaklı bir ’aşırı güven’ sorunu yaşanıyor. Bu da uçuşta ciddi sorunlara yol açabiliyor" dedi.
Uluslararası alanda verdiği eğitim ile referans kabul edilen Lufthansa’nın eğitim programına THY pilotlarını gönderme kararı aldıklarını belirten Bakan Yıldırım şöyle devam etti: "Burada, pilotların sadece kabiliyetleri değil psikolojileri ve diğer mesleki özellikleri de test edilecek. Sorun tespit edilirse bunların hallolması yoluna gidilecek. Ayrıca THY personeline İngilizce yeterliliğini belirli bir seviyeye getirmek amacı ile TOEFL sınavını geçme zorunluluğu getirdik."
Trenler özelleşiyor
Tren yolları özel işletmeye açılacak. Treni olan aynen karayolunda olduğu gibi demiryollarını kullanabilecek.
Şehiriçi telefonda işletme haklarını diğer firmalara da açıldı. Bu oran şimdilik yüzde 5 ancak önümüzdeki dönemde daha da artacak.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde (DHMİ) ve PTT’nin özelleştirilmesinde acele edilmeyecek. Kriz ortamında fiyatlar düşük olabilir.
Hızlı trende Ankara-İstanbul arası bağlayacak Eskişehir-İstanbul etabı 3 yıl sonra bitecek.
Amsterdam kazası
"THY’nin Amsterdam’daki kazasında bana gelen bilgilere göre, pilotlarımız yükseklik ölçen altimetrenin arızalı olduğunu fark ettiklerinde hemen diğerine geçmişler" diyen Bakan Yıldırım, şunları söyledi: "Maalesef, oto pilot çok düşük irtifada arızalı olandan komut almaya devam etmiş. Pilotlar, gazı ileri itmek istese de, gaz kolu otomatik pilotu dinlemiş ve tekrar iniş moduna kendini geri çekmiş. İnanılmaz talihsiz bir olay. Üretici Boeing bozuk olan aletle ilgili çalışma başlattı. Tabii burada Amsterdam’da havaalanı yetkililerinin uçağımıza yoğun trafik gerekçesi ile kısa yaklaşma vermesi de hata. Uzun yaklaşma verse bu uçak kurtulabilirdi. Hollanda’ya bu yüzden artık kısa yaklaşmayı kaldırdı."
Metrolar için para lazım
Yasa değişikliği ile Ulaştırma Bakanlığı’nın yarım kalan İstanbul ve Ankara metrolarını yapacağına dair bir kanaatin de oluştuğunu hatırlatan Bakan Yıldırım bu konuda da "İşin suyu çıktı. Bu ödenek işi. Önce bakanlığın kendi projeleri var. Ayrıca, Türkiye’de diğer belediyeler de bize, ’E peki bizim ne suçumuz var?’ diye sorsalar ne diyeceğiz?’ Olursa zamanla yapılır. Ama ’tamam artık Ulaştırma Bakanlığı bu işi yapacak’ demek çok yanlış" dedi.
GSM’cinin gözünü kan bürümüş kredi kartı gibi facia olabilir
TÜRKİYE’de GSM şirketleri arasında numara taşımada dünya rekoru kırıldığını da açıklayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım şöyle konuştu: "Fakat, bu konuda iki ciddi endişem var. Birincisi, kullanıcıları kendilerine çekmek için aşırı bir rekabet içine giriyorlar. Gözlerini kan bürümüş durumda. Öldüren bir rekabete girerlerse sektörde ölümler gerçekleşebilir. Tekeller gelir ve hizmet kalitesi bağımlılıktan geriler. Herkese yetecek ekmek var. İkincisi ise, numara taşıyanlarla ilgili. Bu konuda elimde henüz kesin bilgiler yok ama bir kredi kartı faciası yaşanmasından korkuyorum. Yani, bir karttaki borcunu patlatıp diğerine geçenler gibi acaba bir GSM şirketinde borcu var diye diğerine geçenler, ’müşteri sayısını arttırır’ diye hemen bu şirketlerce gözü kapalı atlayanlar var mı, bilmiyorum. Numara taşımada operatörlerden biri açık ara ile 2 milyon kullanıcıyı diğerlerinden kendine çekmiş. İnşallah, arasında dediğim şekilde kullanıcı yoktur."
Youtube kabadayı gibi, yakında görüşme olacak
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, uzun süredir çözümlenemeyen internetteki ’Youtube yasağı’ konusunda da şöyle konuştu: "Youtube şirketi sanki bir mağduriyet içindeymiş gibi görüntü veriyor. Ama kamuoyunun bilmesi gereken bazı gerçekler de var. Bir kere, o siteyi kapatan mahkeme. Yani, yine açacak olan da mahkeme. Şirket kapatma ile ilgili ortamı bir popülizm fırsatı olarak değerlendiriyor. Eğer bir mahkeme kapattı ise neden bir üst mahkemeye başvurmuyorlar. Bu şirketin temsilcileri bir süre önce bana geldiler. Ben de onlara, üst mahkemeye başvurmalarını istedikten sonra bir soru sordum; ’Sizin, Türkiye’de bir temsilciniz, adresiniz ve güvenlik belgeniz var mı?’ diye. Bana ’hayır..açmayı da düşünmüyoruz’ dediler. Ben de, onlara, ’Peki, başka ülkelerde var mı?’ diye sorunca, ’Evet 21 ülkede var’ yanıtını aldım. Böyle kabadayılık olur mu? Hem Türkiye’de para kazanacaksın, hem de burada bir tane bile kaydınız olmayacak. Türkiye, muz cumhuriyeti mi, biz burada açmıyoruz deyip diğer ülkelerde açmak olabilir mi? Ayrıca, Atatürk’e hakaret eden o sitelerine bağlantıyı da kesecekler. Sonra gelecekler ve konuşacağız. Şimdi tekrar randevu istediler, bunları söyleyeceğim. Ben de bu yasağa karşıyım. Bir kitaba kızıp tüm kütüphaneyi yakmak gibi. Ama Türkiye’yi de onun değerlerini de kimsenin küçük görmeye hakkı yok’