Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin haziran ayı olağan toplantısına katılan Başbakan Binali Yıldırım, bankaları faiz oranlarıyla ilgili olarak eleştirdi. “Tren kalkıyor, hareketten önce son çağrıyı yapıyorum” diyen Yıldırım, “Ya adam gibi makul bir faiz oranını benimsersiniz yahut da biz bunun da tedbirini alırız. Bunu bankacılarımız bir tehdit olarak algılamasın. Elimizde araçlarımız var. Ellerinden parayı falan alacak değiliz, aracımız olduğunu
bilsinler” dedi.
TURŞU MU KURACAKSINIZ
Ekonomik göstergelerin iyiye işaret ettiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu: “Göstergelerimize bakıyoruz, hepsi dünyanın göstergelerinden iyi. Bankalara bakıyoruz, faize, enflasyona vesaire, burada işler tersine dönüyor. Bunda bir yanlışlık yok mu? Siz bu işin erbabısınız, burada bir yanlışlık var. Bu doğal bir şey değil, sürdürülebilir de bir şey değil. Bunun çaresi var. Bu işi, biz tek taraflı yapmak istemiyoruz. Bankalara diyoruz ki ‘Gelin kardeşim, bak aklınızı başınıza alın, mevduat toplama yarışına girmeyin.’ Birbirleriyle yarışıyorlar. ‘Ne veriyorsun?’, ‘13’, ‘Ben 13,2.’ Sanki efendim, balık mezbahasında müzayede yapıyor. Olur mu böyle şey? Parayı toplayacaksınız, sonra o parayı kullandıracak kimse bulamazsan ne yapacaksın? Turşusunu mu kuracaksın paranın?”
100 MİLYARLIK BAŞVURU
Türkiye’de önümüzdeki dönemde büyüme rakamlarının artacağını anlatan Binali Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bundan sonra büyüme daha da artacaktır. Yılbaşından beri yurtdışı yerleşiklerin ülkeye getirdiği kaynak 4.5 milyar dolar. Geçen yıl bu miktar 3.2 milyar dolardı. Bu neden oluyor? Çünkü güven var. Ülkeye yatırım anlamına geliyor. Yurtdışından cazibe merkezinde yatırım yapmak isteyenler geliyor. Şuana kadar gelen müracaatlar 100 milyarı buldu. 100 milyarlık yatırım; müracaat sayısı 3 bini geçti. Çalıştırmayı taahhüt ettiği kişi 450 bin çalışan. Artık daha orada terörün borusu ötmez.”
Türkiye’nin imkanı ve kaynağı olduğunu belirten Binali Yıldırım, “Türkiye’de bir kör dövüşü var. Millet bunu haketmiyor. Millet güzel şeyler duymak istiyor. Sürekli gerginlik, sürekli sorun kendimize ve ülkemize haksızlık ediyoruz. Halbuki her şey var. İstikrar var. Dünyanın hangi ülkesi böyle bir darbeyi, silaha tanka karşı göğsünü siper etmiş. Böyle bir milletin olduğu yerde bize düşen çalışmak ve üretmektir” dedi.
KIDEMDE ADİL ÇÖZÜM
Başbakan Yıldırım: “Kıdem tazminatı, önemli konu. Burada prensibimiz çok açık, bu işin taraflarını bir araya getirip uzlaşma sağlayıncaya kadar gayret etmemiz lazım. Biz hakemlik görevimizi yapacağız ve bu işi çalışanlarımızın hakkına, hukukuna halel getirmeden, onlara zarar vermeden, işverenin de sürdürülemez bir yük almasının önüne geçecek, adil bir çözüm bulacağız. Bu konudaki duruşumuz budur, kararımız budur.”
YÜKSEK FAİZ İŞİMİZE ENGEL
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sürdürülebilir ekonomik büyüme için nitelikli finansmana erişiminin çok önemli olduğunu belirterek, “Kamu sanayi yatırımlarına mutlaka destek olmalı. Yeni nesil bir Kalkınma Bankasına sahip olmamız çok gerekli bir ihtiyaç. Bu banka, sanayicilere Türk Lirası cinsi, uzun vadeli uygun maliyetler ile yatırım ve proje kredilerini sağlamalı. Bu noktada bir hususa özellikle dikkat edilmesi gerekiyor; o da bankaların faaliyetlerini sorumluluk bilinci eşliğinde sürdürmesi gerçeği. Oysaki son dönemde, arzu etmediğimiz bir şekilde kredi faizlerinde yüzde 15-16’lık oranlara varan bir yükselişe tanık oluyoruz. Faiz oranlarının böyle yüksek bir seviyede seyretmesi, üretim ekonomisine geçişin önünde ciddi bir engeldir. Bankaların reel sektörü paydaş olarak görmeleri ve uzun vadeli, sağlıklı bir iş birliğini kısa vadeli çıkarlara kurban etmemeleri gerekiyor. Çünkü bankaların, içinde yer aldıkları ekonomik yapının bütününü gözeterek hareket etmesi çok önemlidir” dedi.