Tren bağlantısına virüs engeli

Güncelleme Tarihi:

Tren bağlantısına virüs engeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2020 07:00

DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, Çin’i Avrupa’ya bağlayan Kuşak-yol ve İpekyolu projesinin de son gelişen olaylardan etkileneceğini öngörüyor. Çin’i 6 koldan Avrupa’ya bağlayacak olan yolları canlandırmayı planlıyordu. Çin’i direkt Almanya’ya bağlayan tren yollarından biri de Wuhan’dan yolculuğuna başlıyordu.

Haberin Devamı

DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, Çin’in Wuhan kentinden çıkan ve yayılan koronavirüsünün dünya ticaretine etki yapma olasılığının arttığını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü’nün Çin’den gelen ürünlerle ilgili bir sınırlama ve durdurma kararı almamış olmasına rağmen, Çin’deki üretimin bu süreçten etkilenebileceğini anlatan Kolbaşı, “Wuhan yakınlarında üretim yapan Standard Profil fabrikasında çalışan Türkler Türkiye’ye özel uçakla döndü. Bölgede başka Türk üretici yok” dedi.

ETKİSİ BELLİ OLUR

Kolbaşı, Çin’i Avrupa’ya bağlayan Kuşak-yol ve İpekyolu projesinin de son gelişen olaylardan etkileneceğini öngörüyor. Çin’i 6 koldan Avrupa’ya bağlayacak olan yolları canlandırmayı planlıyordu. Çin’i direkt Almanya’ya bağlayan tren yollarından biri de Wuhan’dan yolculuğuna başlıyordu. Kuşak ve Yol projesinde Wuhan’dan yılda 1000 trenin Almanya’ya gitmesi planlanmıştı. Kolbaşı, “Wuhan Çin’deki üretimin Batı’ya nakledilmesinde önemli bir nokta. Ayrıca 30 bin kilometrelik hızlı tren hattının göbeğinde yer alan bir yer. Bu yüzden de bu hızlı tren hattının ayrı bir önemi var” derken, virüsün yayılma hızının önümüzdeki dönemde dünya ticaretine olan etkisini belirleyeceğini de söyledi.

YEDİNCİ BÜYÜK

Çin’de virüsün çıkışının bahar ve yeni yıl tatiline denk gelmesinden dolayı henüz üretimle ilgili bir yansımanın olmadığını ancak bölgedeki fabrikaların tatili bir hafta daha uzattığını hatırlatarak, “Dünya ticaretine uzun dönem Çin’in iki haneli büyümesinin etkisi oldu. Çin son dönemde ise tek haneli büyüyor ve yeni normallerinin bu olduğunu açıklıyordu. Wuhan kentinin bağlı olduğu Hubei eyaleti Çin’in ekonomik anlamda 7’inci büyük eyaleti. Buradaki üretim kuşkusuz virüsten etkilenecek. Bunun etkilerini önümüzdeki zamanda dünya ticaretinde göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE TERCİH EDİLEBİLİR

Kolbaşı, batılı şirketlerin bir kısmının bu sıkıntılı geçen sürede Çin’deki üretimlerini başka ülkelere kaydırma alternatiflerine de bakabileceklerini, farklı sektörlerde bölgedeki makine parkuru bakımından en gelişmiş ülke olan Türkiye’nin tercih edilme noktasına da gelebileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

170 MİLYON SEYAHAT YAPIYORLARDI

Virüsün etkisinin turizm sektöründe büyük olacağını aktaran Murat Kolbaşı, “Dünya turizmine Çin’in katkısı 275 milyar doları buldu. Yılda 170 milyon seyahat gerçekleştiriyor Çinliler. İngiliz Havayolları Çin’e uçuşları uzun süreli durdurdu. THY da 9 Şubat’a kadar durdurma kararı aldı. Bazı havayolu şirketleri de benzer kararlar aldı. Dünya turizmi bu virüsten etkilenecek. Türkiye’ye de yılda 500 bin Çinli turist geliyordu. Bu sayının 1 milyonu bulması hedefleniyordu. Ancak bu koşullarda bu imkansız hale geldi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!