Güncelleme Tarihi:
Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, spor kulüplerini transfer ücretleri karşılığı ödenecek vergiler konusunda ''dürüst ve ahlaklı olmaya'' çağırdı.
Kulüplerin bu yıl transfer ettikleri ya da yeniden anlaştıkları futbolculara ödeyecekleri transfer ücretleri konusunda medyada yer alan tutarlar ile Futbol Federasyonu'na bildirilmeye başlanan bedellerin farklı olması Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
Vergi Barışı Kanunu sırasında kulüplerin trilyonlarca liralık vergi borcu ve cezasını affeden, vergi reformu sırasında da sporcularınormal gelir vergisi tarifesi yerine yüzde 15'lik stopaja tabi tutan, böylece transfer ücretlerini ortalama yüzde 40 yerine, yüzde 15'lik vergilendirmeye başlayan Maliye, artık bu alanda kaçak istemiyor.
ATATÃœRK DE SPORCUNUN AHLAKLISINI SEVERDÄ°
Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, son dönemde spor kulüplerine her türlü kolaylığı gösterdiklerini, kulüplerin içinde bulunduğu koşulları dikkate alarak transfer ücretlerinin de yüzde 15'lik stopaja tabi tutulmasını sağladıklarını belirtti.
Bundan sonra kulüplerin de kendi yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Arıoğlu, şöyle devam etti:
''Biliyorsunuz yeni dönemde kay dışı ekonomi ile çok yoğun bir mücadele içine gireceğiz. Kayıt dışılıkta spor camiasının da rolü çok önemli. Herkes buna göre davranacak.
Biz, bugüne kadar kulüplerimize gerekli bütün desteği sağladık, onlara anlayış gösterdik, haklı taleplerini yerine getirdik. Şimdi sıra onlarda. Öncelikle transfer ücretleri konusunda kulüplerimiz ahlaklı ve dürüst olsunlar.
Atatürk, (ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim) demişti. Biz de, kulüplerimizden, sporcularımızdan ahlaklı olmalarını istiyoruz. Eğer, yine vergi kaçırırlarsa bundan sonra onlara acımayacağız. Artık bizden anlayış beklemesinler.''
Arıoğlu, medyada yeralan transfer bedellerini kendilerinin de izlediğini, federasyona bildirilen tutarlar ile bu bedeller arasındakifark halinde inceleme yapacaklarını söyledi. Gelirler Genel Müdür Vekili, ''Defterdarlıklarımızı da bu konuda harekete geçireceğiz. Gerekirse merkezi denetim elemanlarımız kanalıyla da gerekli çalışma ve takibi yapacağız. Üstelik bundan sonra af da olmayacak'' dedi.
VERGİLERİ ZATEN DÜŞTÜ
Bu arada medyada yer alan transfer ücretlerine göre, Fenerbahçe'nin bu yıl transfer ettiği Hollandalı golcü Van Hooijddonk'un sadece transfer bedeli karşılığı ödemesi gereken vergi 546 milyar 150 milyon lirayı buluyor. Sporcular da vatandaş gibi normal vergi tarifesine tabi olsaydı bu tutar, 1 trilyon 450 milyar liraya ulaşacaktı.
Aynı şekilde Galatasaray'ın yeni transferlerinden Frank De Boer'inmedyadaki transfer ücreti karşılığı ödemesi gereken gelir vergisi 397 milyar 200 milyon lira olarak belirleniyor. De Boer'in normal tarifedeki vergisi ise 1 trilyon 59 milyar liraya çıkıyordu.
BeÅŸiktaÅŸ'ın yeni transferlerinden Ahmet Hassan'ın mevcut vergi sistemi çerçevesinde ödemesi gereken vergi 194.4 milyar, Emre Aşık'ın 210 milyar, Trabzonspor'da kalan Gökdeniz'in ise 112.5 milyar lira olarak hesaplanıyor.Â
Bu arada Ülkerspor basketbol takımıyla anlaşarak yeniden Türkiye'ye dönen İbrahim Kutluay'ın yıllık vergisi de 253 milyar 800 milyon lirayı buluyor.
Medyada yer alan transfer bedelleri dikkate alınarak bir hesaplamayapıldığında, diğer bazı sporcuların yüzde 15 stopaj karşılığı ödemeleri gereken vergiler de şöyle:
- Fabio Luciano (FB)Â Â Â : 151.2 milyar lira.
- Sergen Yalçın (BJK)  : 375 milyar lira.
- Okan Koç (BJK)       : 216 milyar lira.
- Emre Aşık (BJK)      : 210 milyar lira.
- Gökhan (BJK)         : 108 milyar lira.
- Hasan ÅžaÅŸ (GS)Â Â Â Â Â Â Â : 372.3 milyar lira.
- Gökdeniz (Trabzonspor): 112.5 milyar lira.
- De Paar (Trabzonspor) : 75.6 milyar lira.
- D'Haene (Trabzonspor) : 43.2 milyar lira.