Güncelleme Tarihi:
KISMET, Bereket, Nimet, Servet, Haşmet, Kudret onun traktör modellerine verdiği isimler. Erkunt Traktör’ün kurucusu Zeynep Erkunt Armağan’dan bahsediyoruz. Kendisi, Erkunt Döküm’ün kurucusu merhum Mümin Erkunt’un kızı ve bu nedenle sanayinin içinde büyüdü. Babasının desteği ile eşi Tuna Armağan ile birlikte 2004 yılında ‘yüzde 100 yerli traktör üretme’ hayalini hayata geçiren Zeynep Erkunt Armağan, 2016’yı yüzde 10’u ihracattan olmak üzere yaklaşık 400 milyon TL ciro ile tamamladı. Son 1.5 yıldır İngiltere ve Almanya’ya ihracatını ArmaTrac marka traktörlerle hızla artıran Erkunt Traktör’e ilk ‘Türk lisansı ile yurtdışında üretim teklifi’ de geldi. Şimdi hedef, yılda 6-7 bin adetlere oturan üretim ve satış rakamını ihracatla ikiye katlamak. Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan şöyle konuşuyor:
24 YIL DÖKÜMDE ÇALIŞTIM
“Babam Mümin Erkunt (rahmetli) 1953’te üç kardeşiyle ortak döküm fabrikamızı kurdu. Kendisi Konyalıdır. Kabataş Erkek Lisesi mezunudur. Sonra da Almanya ve İsviçre’de elektrik mühendisliği okumuştur. Ben Ankara’da doğdum. Erkunt Döküm, yıllardır traktörlere, iş makinelerine, kamyonlara, otobüslere ya da özetle dört tekeri olyan her şeye büyük döküm parçalar üretiyor. Ben de 24 yıl bu fabrikamızda çalıştım. Rahmetli babamız gençliğinden beri ‘son tüketiciye dönük’ bir üretim isterdi. Biz de eşim Tuna Bey ile tamamen yerli marka ve üretim bir traktör projesi geliştirdik. 2000 yılında çalışmalara başladık ve 3 yıl araştırma yaptık.
TRAKTÖR BENİM İŞİM
Ancak bir süre sonra babam rahatsızlanınca, Tuna Bey Erkun Döküm’ün yönetimini üstlendi. Traktör de tamamen benim işi oldu. Bir tarım ülkesiyiz ve bizim çiftçimizin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış, üretilmiş bir traktör markası ortaya çıkarmak için çaba harcadık. Nasıl bir traktör istiyorsun diye öncelikle çiftçilerimize sorduk. Onlardan gelen verilere göre birçok özellik eklenmiş şekilde traktörler ürettik. İlk üretimimiz 2004’te başladı. Ankara Sincan OSB’de 15 bin adet üretim kapasiteli yeni fabrika kurduk. 31 markanın rekabet ettiği bir pazarda 10 yılda ‘akla gelen üçüncü marka’ olmayı başardık. Çiftçimiz kaliteli traktörün hakkını verdi. Yıllık üretimimiz 6-7 bine oturdu.
AVRUPA’DA 3 BİN TRAKTÖR
Üretimimizin yüzde 10’unu ihraç ediyoruz. Kuzey Afrika, İngiltere, Almanya, Balkan ülkelerine traktör satıyoruz. İhraç markamız ArmaTrac. En çok Cezayir ve Sudan’a satıyoruz. Bulgaristan ve Sırbistan’da pazarda çok güçlüyüz. Son 1.5 yıldır İngiltere’ye çok iyi satışlar yapıyoruz. İngiltere Massey Ferguson’un yani traktörde bir efsanenin doğduğu yer ki bizim için oraya Türk malı traktör satmak çok anlamlı. Almanya’ya da ihracat yapıyoruz ki orası da malum, sanayide en iddialı ülkedir. Bir alman bizden distribütörlük isterken traktörümüzün muhtemelen Amerikan malı olduğunu tahmin etmişti. Şu anda Avrupa’da 3 bin traktörümüz tarlalarda çalışıyor. 24 ülkede distribütörlüğümüz var.”
TÜBİTAK’LA ‘MOTOR’ PROJESİNDEYİZ
ERKUNT Traktörde 400 civarında istihdam sağlandığını ve 2015 yılındaki 400 milyon lira cironun 2016’da da korunduğunu belirten Zeynep Erkunt Armağan, “Çok şükür işimizi aşkla yapıyoruz. Çünkü bizim çiftçimiz için traktör hayatının en önemli aracıdır. 8 çeşit, 90 model traktör üretiyoruz. Şimdi üretim lisansı isteyen ülkeler çıktı. Yakında ilk lisansımızı verebiliriz. Bizim gibi çok sayıda ‘motor’ kullanan sanayici bir araya geldik ve TÜBİTAK ile her ihtiyaca göre ‘yerli motor üretimi’ konusunda ortak projede çalışıyoruz” diyor. Zeynep Erkunt Armağan, son dönemde yerli traktörde ‘KDV frakından’ dolayı ithal traktörlerin rekabet avantajı elde ettiğini de belirtiyor ve hükümetin bu konuda acilen çözüm üretmesini istiyor.