Güncelleme Tarihi:
Trafik sigortalarındaki prim artışı, Sigorta Haftası’nda da gündeme damgasını vurdu. 23-29 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Sigorta Haftası kapsamında yapılan V. Ulusal Sigorta Sempozyumu’nun konusu “Yabancı Sermaye ve Zorunlu Trafik Sigortası’ olmasına karşın, trafikte durdurulamayan prim artışları sempozyumun en çok tartışılan konusu oldu.
Sempozyumun açılış konuşmalarını Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger yaptı. Ahmet Genç ve Ender Yorgancılar, kanun çıkmasına rağmen trafik primlerinin düşmemesinden şikayet ederek, artık tüketicinin fiyat düşüşü beklediğini söyledi. Ramazan Ülger ise, primler hemen düşmeyeceğini, zaman içinde aşağı doğru ineceğini kaydetti.
HER YIL BÜYÜYORUZ
Toplantıda konuşan Ramazan Ülger, sigorta sektörünün genel durumu hakkında da bilgi verdi. Sektörün toplam prim üretiminin 2015 sonu itibariyle 31 milyar TL’ye ulaştığını belirten Ülger, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl sektör yüzde 18,6 büyüdü. 2016 yılının ilk 3 aylık sonuçlarıyla bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslandığında ise prim üretimi 2016’da yüzde 36 artış gösterdi. Sigorta sektörünün aktif büyüklüğü 2015 sonunda 96 milyar TL, öz sermayesi 12,4 milyar TL’dir.”
KARA DEĞİL RİSKE ORTAK
Ender Yorgancılar konuşmasında, sigortanın, ekonominin temel etkenlerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sigorta, kâra ortak değil riske ortak olan bir kurum. Baktığınız zaman büyük yatırımlar yapılıyor. Çok önemli teknolojiler transfer ediliyor. Bunlar bir yangın, sel herhangi bir doğal afetle bir anda ortadan kaybolduğu süreçleri hep birlikte yaşadık. Halkımız, sigortacılık dediğinizde deprem, sağlık, yangın gibi sigortaları biliyor. Oysa bunlarla sınırlı değil. Bunun eğitimi alındığı takdirde ekonomi için de ne kadar önemli bir yer aldığı görülebilir.”
Kanun çıktı fiyatı artıyorsunuz
Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, artık trafik sigortasının gündem çıkması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:“En iyi senaryoya göre bugün trafik priminin 491 lira, en kötü senaryoya göre 594 lira olması gerekirken; şirketler bunu bile aştılar, bugün primler 643 lira civarında. Artık kanun da çıktı. Kanundaki talepler çok haklıydı ve hem hükümet hem de Hazine şirketlerin arkasında durdu ve yasa çıktı.
Kanun, Nisan ayında çıktı ancak halen prim artışı devam ediyor. Sürekli bir artış içinde. Aralıkta 358 lira olan ortalama prim bugün 643 lira. Bu da gösteriyor ki, şirketlerde, ‘kanunu çıkarttınız, bizim yükümlülüklerimiz de azalır ama fırsat bu fırsat kafamıza göre takılmaya devam ederiz’ anlayışı devam ediyor.”Ahmet Genç, kasko ile trafik sigortasının birleşeceği yönündeki söylemlere de değinerek, “Kasko ile trafik birleşmesi bir şehir efsanesi. Her iki sigortanın da mahiyeti ayrıdır. Bu bir pazarlama yönetimidir ve Türkiye’de de serbesttir; isteyen ayrı satar, isteyen birleştirir satar. Devlet açısından da böyle bir birleştirme yapılmasının da hiçbir faydası yoktur.”
Artık primler düşsün
TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Birlik çatısı altında 15 bin sigorta acentesi ve bin 300 eksper bulunduğunu ve bunların trafik sigortası ile ilgili sorunları olduğunu belirterek, şunları söyledi:“Meclis’ten trafik sigortası kanunu geçti, biz de bu kanunu destekledik. Şimdi artık söz sigorta şirketlerinde. Primler yüksek, bunların aşağı inmesi gerekiyor ki, esnaf, acente tüm kesimler memnun olsun. Sigorta Haftası’nda da sigortacılardan böyle bir müjde bekliyoruz. Eğer trafik sigortası gündemden düşsün isteniyorsa, primlerin inmesi konusunda bir adım atılması gerekiyor.”
Hemen aşağı inmez
TSB Başkanı Ramazan Ülger, trafik sigortasında altyapı yetersizliği nedeniyle geri dönük çok ağır bedeller ödediklerini, sürekli sermaye artıran bir sektör haline geldiklerini belirterek, şunları söyledi:“Bizim yasal düzenlemeye ihtiyacımız vardı. Sürekli para kaybettiğimiz bir iş kolunda acentelerin, dağıtım kanallarının mutlu olma şansı yok. Biz zarar ederken aracıların komisyonlarını indirdik, fiyatları artırdık. Bugün itibariyle yasal altyapı çözüldü. Tabii ki, uygulamasını da göreceğiz. Prim maliyete göre hesap edilir. Maliyetiniz 100’den 50’ye düşerse, priminiz de doğal olarak aşağıya düşer. Yeni düzenleme ile maliyetlerimizi yeniden oluşacak, fiyatlar da ona göre belirlenecek. Bugün sigorta poliçesini satarsınız, maliyeti bir yıl boyunca geçerlidir. Bütün bunları görmeden, yasa çıktı yarın fiyatlar hemen aşağıya inecek değil. Nasıl ki, zamana yayılarak yükseldiyse zamana yayılarak da düşmeye başlayacak.”