Güncelleme Tarihi:
Trafik sigortasından zarar eden sigorta şirketleri primleri artırınca, trafik poliçesine ödenen bedel, kasko primine yaklaştı. Zorunlu sigortadaki yüksek prim artışı ise, tüketicilerin tepkisine neden oldu. Bir taraftan hasarlarda yaşanan artış, diğer taraftan sigorta şirketlerine, topladıkları primin yüzde 10’unu Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) devretme zorunluluğu getirilmesi ve son dönemde Yargıtay’ın aldığı hukuki kararlar nedeniyle; şirketler, 2012’nin 9 aylık döneminde trafik sigortasından 652 milyon TL zarar ettiler. Geçen yılın aynı döneminde ise zarar 358 milyon TL oldu. Sigorta şirketleri her geçen yıl artan zararla baş edemeyince, çareyi primleri artırmakta buldular. Artan primler sonucunda da yaptırılması zorun olan trafik sigortasının bedeli, neredeyse kasko primine yaklaştı.
HASARA YÜZDE 100 ZAM
Bugün özellikle büyük şehirlerde trafik poliçesinin primleri bin 500 TL’ye kadar çıkabildiği gibi hasar sonrası poliçe yenilenmesinde araç sahipleri, yüzde 100’e varan artışlarla karşı karşıya kalıyorlar. Sigorta şirketlerinin yaşadığı en büyük sorun ise, trafik sigortasında halen serbest sisteme geçilememiş olması. Trafik poliçesinde teminatları Hazine, primleri ise şirketler belirliyor. Sigortacılar, trafik sigortasında yarı serbesti denen melez bir sistem olduğundan yakınarak, şirketlerin kendi belirledikleri primi uygulamak için Hazine’den izin aldıklarını, bu durumun da zarara yol açtığını söylüyorlar. Sigortacılar, trafik sigortasında artık tam serbestlik sağlanması gerektiğini de savunuyorlar.
Maliyetler yükseldiği için prim artıyor
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, prim artışının bir strateji değil, artan maliyetlerin sonucu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Trafik sigortasında fiyatlandırmada yarı serbestinin olduğu bir ortamda, şirketler elden geldiğince hasar oranı düşük iyi müşterilerden daha az prim almaya çalışıyorlar. Ancak yarı serbest sistem, riskli sigortalılardan daha fazla prim alınmasını engelliyor. Mevcut yarı serbesti ortamı, hali hazırda şirketlerin gerçek primleri uygulamasını engeller nitelikte. Artan hasar maliyetleri nedeniyle primlerin artması da kaçınılmazdır.
Zararı artık taşıyamıyoruz
Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, trafik sigortası kapsamının her geçen gün çeşitli düzenlemeler ve mahkeme kararlarıyla genişletildiğini belirterek, şunları söyledi: “Sigorta şirketleri hem hesap yapamıyor hem de geçmişe dönük maliyetlerle karşılaşıyor. Prim artışı kaçınılmaz hale geldi. Trafik sigortası üzerinde artan bu yük nedeniyle bu yıl, primlerde ciddi artışa gidilmesine rağmen, halen primler gerçekleşen hasarları karşılamakta yetersiz kalıyor. Trafik sigortasındaki zarar taşınamaz noktaya geldiği için primlerde maliyetlere göre yapılan bu ayarlamanın önümüzdeki yıl da devam etmesini bekliyoruz.”
2013’de yüzde 30 daha artar
Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, trafik sigortası primlerinin kasko primleri seviyesine ulaşmasının nedenlerine değinerek, şunları söyledi: “Kaza tutanağı uygulaması sonrasında artan hasar frekansı, özellikle bedeni hasarlardaki artış, SGK’ya devredilen prim payı ve Yargıtay tarafından getirilen yeni hukuki uygulamalar nedeniyle primler arttı. 2013’de yüzde 20-30 bir artış öngörülüyor.”
Yaptığımız iş sigortacılık değil
Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, trafik sigortasındaki zararın katlanılabilir boyutların ötesine geçtiğini, bu nedenle de primlerin arttığını belirterek, şunları söyledi: “Aslında temel problem, trafik sigortasında tam anlamıyla serbestliğin olmaması. Teminatların ve fiyatın devlet tarafından belirlendiği bir dalda hiç bir şeyi seçemezsiniz. Bu durumda yaptığınız şeyin adı da sigortacılık olmaz.”
600 bin yeni konut deprem sigortası yaptırdı
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASKY Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Ağustos ayında yürürlüğe giren yeni yasa çerçevesinde, yeni elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu deprem sigortasının zorunlu hale getirilmesiyle ciddi büyüme yakaladıklarını söyledi.
Selamet Yazıcı, sigortalı konut sayısının Türkiye genelinde 4 milyon 570 bine yükseldiğini belirterek, yeni kontrol uygulamasının başlamasından sonra zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısının üç ayda, geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 67 arttığını kaydetti. Yaklaşık 600 bin yeni konutun sigortalı hale geldiğini vurgulayan Selamet Yazıcı, sözlerini şöyle sürürdü:
“2012 yılının toplamındaki büyüme ise geçen yıla kıyasla yüzde 25,1 oldu. Bu artışın önümüzdeki dönemde hız kaybetmeden devam etmesini bekliyoruz. Tabi bunu sağlamak için 2013 yılında, kontrol uygulamalarının daha da etkinleştirilmesi, sigorta sunumunun kolaylaştırılması ve tanıtımın artırılması konusunda oldukça önemli projelerimizi hayata geçireceğiz.”